No i po kilku dniach dostała ona taką dietę...
I ETAP - pobudzenie przemiany materii , odchudzanie
Do picia:
- stosować zieloną herbatę - jak najwięcej, zwłaszcza po kolacji;
- stosować herbatę z pokrzywy, 1 x dziennie ( 3x w tygodniu)
- stosować herbaty owocowe, herbatę imbirową, cynamonową, wodę mineralną.
KONIECZNE jest wypijanie min. 2 litrów płynów dziennie.
Sałatki przyprawiać według smaku i swoich upodobań;
Do smażenia używać oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia (np. Olej Kujawski), a do sałatek oliwki z oliwek
Można zamieniać kolejność dni i/lub kolejność posiłków w danym dniu.
Sugerowane pory posiłków:
7.30; 10.30; 13.30; 16.30; 19.00(19.30)
Dzień I
Śniadanie:
1 jogurt Bakoma z muesli o dowolnym smaku.
II Śniadanie:
1 bułka grahamka lub 2 kromki chleba wieloziarnistego, 1 łyżeczka masła śmietankowego, 2 plastry sera żółtego o zaw tłuszczu 17%, liście sałaty, woda mineralna
Lunch:
1 banan, 1 sok (mały kartonik) „Karotki"
Obiad:
2 kotlety sojowe (kupić gotowe kotlety), 3 łyżki gotowanego ryżu, Ą gotowanego brokuła, 1 szkl soku pomidorowego
Kolacja
1 szklanka kefiru, 1 kromka chleba chrupkiego Wasa, sałatka z 1 pomidora i 1 ogórka małosolnego lub kiszonego, dodać młoda cebulkę, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, doprawić do smaku.
Dzień II
Śniadanie:
1 jogurt pitny „Twist" - duży
II Śniadanie:
1 bułka grahamka lub 2 kromki chleba wieloziarnistego, posmarować serkiem Almette ziołowym, liście sałaty, woda mineralna
Lunch:
100g truskawek, 1 sok „Karotka" (mały kartonik)
Obiad:
Kawałki (ok.80g) piersi indyka w sosie pomidorowym ( nie zaciągać mąką!) -mięso pokroić i dusić kilkanaście minut podlewając sokiem pomidorowym, 3 łyżki ryżu gotowanego, ˝ główki sałaty z jogurtem naturalnym (3 łyżki jogurtu, który doprawić do smaku, pieprzem, odrobiną soli), woda mineralna.
Kolacja
1 szkl soku owocowo-warzywnego Vega firmy Tymbark, 1 kromka chleba chrupkiego Wasa, 2 plastry sera żółtego o zaw 17% tłuszczu
Dzień III
Śniadanie:
1 Danio, 1 banan
II Śniadanie:
1 bułka grahamka lub 2 kromki chleba wieloziarnistego, 1 łyżeczka masła, 2 plastry sera żółtego o obniżonej zaw tłuszczu (17%), liście sałaty, 5-6 rzodkiewek, woda mineralna
Lunch:
1 jogurt pitny Twist - duży
Obiad:
80g piersi z indyka - pokroić w kawałki i dusić z 1 łyżka oleju rzepakowego, dodać zioła prowansalskie i 1 trójkącik sera topionego, 2 gotowane marchewki, 3 łyżki kaszy gryczanej, woda mineralna.
Kolacja
1 kromka chleba wieloziarnistego, posmarować 1 łyżeczką majonezu, 1 jajko gotowane, szczypiorek, herbata
Dzień IV
Śniadanie:
1 jogurt Bakoma z ziarnami lub 1 Danio o dowolnym smaku
II Śniadanie:
1 bułka grahamka lub 2 kromki chleba wieloziarnistego 1łyżeczka masła, 2 plastry polędwicy sopockiej, liście sałaty, woda mineralna
Lunch:
1 kartonik soku “Karotka" lub “Kubuś Play", 1 banan
Obiad:
150g soli lub pangi - smażonej bez panierki na oleju rzepakowym i odsączonym na osobnym talerzu, 3 łyżki fasolki szparagowej, 1 średni ziemniak z wody lub w mundurku+2 łyżki gęstego jogurtu doprawionego czosnkiem solą i pieprzem do smaku, 1 szkl soku pomidorowego lub warzywno - owocowego Vega
Kolacja
Sałatka: liście sałaty, 1 łyżka czerwonej fasolki z puszki, 1 łyżka zielonego groszku konserwowego np. Bonduelle, 1 ogórek małosolny lub kiszony doprawić do smaku i polać 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, szczypiorek, doprawić do smaku, herbata lub woda mineralna
Dzień V
Śniadanie:
1 jogurt Bakoma z muesli o dowolnym smaku.
II Śniadanie:
1 bułka grahamka lub 2 kromki chleba wieloziarnistego 1 łyżeczka masła, 2 plastry szynki gotowanej, liście sałaty, woda mineralna
Lunch:
1 gruszka, 1 sok Kubuś
Obiad:
Ok. 80g piersi kurczaka - pokroić w kawałki, dodać 1 camembert obrany ze skórki i dowolne zioła- dusić razem z 1 łyżeczką oleju rzepakowego, 3 łyżki gotowanego ryżu, 2 gotowane marchewki (150g), woda mineralna
Kolacja
1 kromka chleba Wasa, 1 kubeczek serka grani 3% tłuszczu, 5 rzodkiewek, szczypiorek, 1 szkl soku warzywno-owocowego Vega lub soku pomidorowego
Dzień VI
8.00Śniadanie:
1 kromka chleba razowego, posmarować cienko majonezem, 1 plaster polędwicy sopockiej lub szynki z indyka, 1 jajko gotowane, szczypiorek, liście sałaty, herbata
11.00 II Śniadanie:
pieczywo chrupkie (2 kromki), 2 plastry szynki gotowanej; sałatka z rzodkiewek ( pęczek rzodkiewek utrzeć na tarce i wymieszać z 2 łyżkami gęstego jogurtu np. jogurt grecki, przyprawić pieprzem i solą, herbata
14.30 (14.00) Obiad:
Ok. 80g ugotowanego, razowego makaronu spaghetti; Makaron polać sosem ( ˝ czerwonej papryki dusić z 1 łyżką oleju rzepakowego, podlać 1 szkl soku pomidorowego, doprawić do smaku). Całość posypać ziołami i 1 łyżeczką parmezanu lub startego dowolnego sera żółtego.
17.00 Podwieczorek:
150g truskawek polane 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego
20.00 Kolacja
Sałatka grecka: 1 pomidor, plasterki zielonego ogórka, ˝ kartonika sera feta light, 4-5 oliwek, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, herbata
Dzień VII
8.00 Śniadanie:
1 kromka chleba razowego, posmarować cienko masłem, 1 kubeczek twarożku 3% firmy „Piątnica" , 2 łyżeczki konfitury niskosłodzonej o dowolnym smaku firmy Materna, herbata.
11.00 II Śniadanie:
1 szkl dowolnego owocowego soku 100%, 1 pomarańcza
(14.00) 14.30 Obiad:
Ą kurczaka z rożna z częścią piersiową bez skórki, 3 łyżki ryżu gotowanego + 1 łyżeczka masła Sałatka : 2 garści kapusty pekińskiej, Ą czerwonej papryki, kawałek zielonego ogórka, cebula, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, przyprawy,
17.00 Podwieczorek
150g truskawek
20.00 Kolacja
1 kromka chleba razowego, posmarować ketchupem, 2 plastry sera żółtego o zaw. 17% tłuszczu, 1 pomidor, liście sałaty,herbata
Ciekawi mnie co o niej sądzą spece z tego działu...
Wesoły wegan :)