SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Produkty mleczne.

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 11293

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 414 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6913
A pro po produktów mlecznych można znieść nie jeden temat na forum bądź w czasopismach. To nasz ludzi dbających o dobrą i zdrową sylwetkę najbardziej ciekawi w tym produkcie to cukier mleczny laktoza (właściwie to dwucukier, składający się z glukozy galaktozy).
Ale tym razem chciałem poruszyć kwestie produktu nabiałowego jako źródła białka w diecie !
Osobiście uważam ze korzystnie było by wyeliminowanie tego produktu z diety, bądź ograniczenie go do minimum.
Tak jak mleko, ser twarogowy, i wszelkiego rodzaju przetwory mleczne (bez których większość nie wyobraża sobie dnia) - nie są dobrym źródłem białka. Jest na to kilka powodów.

-W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny, a pierwowzorem, czyli idealnym dla człowieka jest laktoalbumina (która również występuje mleku krowim, lecz jej udział jest bardzo skrom). Jeżeli białko z pożywienia lub suplementu diety nie jest zbliżone do budowy ludzkiego białka, to organizm nie wykorzysta je do swoich celi ( w naszym przypadku budulcowym, ale również transportowe, wzmacniającym i tp.).

-Produkty te mają przewagę kazeiny, która w trakcie trawienie gęstnie i oblepia tym samym wnętrza naszego układu pokarmowego, utrudniając wchłanianie każdego składnika odżywczego. I zalega przez długi czas w naszym układzie pokarmowym. W suplementach diety mamy kazeinian wapnia (jest to produkt poddany wstępnemu trawieniu).

-Jeżeli chodzi o WAPŃ, to nie jest najlepszym źródłem, tak jak kazeina by została strawienia potrzebuje duże ilości tego pierwiastka ! Cały wartość wapnia w produkcie zostaje zmarnowana w trakcie trawienia produktu.
Dodatkowo wapń w produktach mlecznych, po wszelkiego rodzaju modyfikacjach(a takie mają miejsce np. obniżenie zawartości tłuszczu) traci swoją przyswajalność.
-Dodatkowo, jak już nam wiadomo KAŻDY JEST INNY. Dla tego tu również polecam podchodzić do sprawy indywidualnie. Jedna osoba po wypiciu mleka czuje się świetnie, gdyż druga źle. Nie jest to spowodowane do końca samą laktozą.
W organizmie ludzkim zachodzi wiele reakcji. Jednym z ciekawszych procesów jest nasz system immunologiczny (System odpornościowy). A kluczem do jego kontroli jest nasza GRUPA KRWI. Każda grupa krwi posiada określony (przepisany) antygen dla Siebie.
System odpornościowy został wyposażony w markery chemiczne zwane antygenami, które znajdują się w komórkach organizmu. Ich właściwością jest określanie, czy substancja w organizmie jest obca, czy nie. Kiedy układ odpornościowy wychwytuje obcy antygen (obce ciało np. z bakterii), jedną z pierwszych rzeczy, które poszukuje, to antygen twojej grupy krwi, aby uzyskać informacji , czy intruz to przyjaciel czy wróg.
Każda antygen wytwarza odpowiednie przeciwciała. Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego, a ich rola to atakowanie i swoiste oznakowanie obcego antygenu, po to by go zniszczyć.
Antygeny składają się z długich łańcuchów cukru zwanego fukozą, który sam tworzy najprostszą z grup krwi - O. Pierwsi odkrywcy dali jej symbol O. Ta antena służy jako baza dla innych grup krwi.
Grupa A powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-acetylogalaktozaminą.
Grupa B powstała po przez połączenie fukozy i innego cukru, zwanym N-galaktozaminą.
Grupa AB opiera się na fukozie oraz dwóch cukrach (N-acetylogalaktozaminie i N-galaktozaminie)

Większość produktów mlecznych nie jest strawna i może powodować reakcje alergiczne (wytwarzanie nadmiernej ilości śluzu w dragach oddechowych i problemy metaboliczne. Grupa A wytwarza przeciwciała przeciw D-galaktozaminie, czyli cukru prostym znajdującym się w pełnym mleku. Ten cukier wraz z fukozą tworzą antygen grupy B. Ponieważ układ odpornościowy został stworzony by odrzucać wszystko co jest podobne do genu B, odrzuca również produkty pełnomleczne.
Podobna sytuacja jest z grupą krwi 0.
Oczywiście jeżeli przez całe życie spożywaliśmy taki produkt, TO NASZ ORGANIZM (tak jak posiada właściwości dopasowania się do otoczenia) jest wstanie wyrobić na niego tolerancję.

Podobne reakcje mogą zachodzić również z pewnego rodzajami białek w pożywieniu zwanymi lektynami. Dla tego gdy dla jednej osoby produkt A jest dobry to dla drugie zły.

Dobrym zamiennikiem takiego produktu (moim zdaniem) jest suplement białkowy. Mimo ze są również pozyskiwana z produktów tego typu (np. serwatka przemysłowa). Tylko ze taki produkt by mógł być wykorzystany przez człowieka musi przejść wiele etapów obróbki.
-pozbycie się wody, soli mineralnych, laktozy.
-zmiany frakcji białkowych oraz uzupełnienie o aminokwasy, tym samym zwiększając wartość biologiczną produktu (przyswajanie i wykorzystanie).
-dodanie enzymów trawiennych
-wzbogacenie o witaminy i minerały
-poprawienie walorów smakowych (bardzo korzystne w trakcie diety redukcyjnej)

Pozdrawiam,
Akop.

facebook to zło, ale i tak tam jestem ... :)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
a cos wiecej na temat tych 'rewelacji'
np badania...

lubie wiedziec wiecej

Zmieniony przez - Biniu w dniu 2009-02-16 16:00:46
...
Napisał(a)
Usunięty przez Seewy za pkt 1 regulaminu
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Usunięty przez Biniu za pkt 1 regulaminu
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
...
Napisał(a)
Usunięty przez Seewy za pkt 1 regulaminu
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Usunięty przez georgu za pkt 1 regulaminu
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14678 Napisanych postów 53199 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400740

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 414 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6913
jeżeli chodzi o teorię odżywiania się według grupy krwi to autorem jest Dr. Peter J. D'Adamo który kontynuuje pracę swego ojca.
Można bliżej zapoznać się w książce "jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

Co do reszty nie pamiętam dokładnych instytucji które dokonały owych badań, ale było ich wiele.

Pozdrawiam

facebook to zło, ale i tak tam jestem ... :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 414 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6913
na temat mleka można również znaleźć kilka inf. - “Mleko cichy morderca” N.K. Sharma

facebook to zło, ale i tak tam jestem ... :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
w sumie mniej mnie interesuja publikacje popularne
bardziej ich zrodla - czyli badania

ale dzieki za checi :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 246 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1746
Hmmm no to sie trochę zdziwiłem...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
G piotrek OLIMP TEAM
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 630 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6899
Wiem że przy przygotowywaniu się do zawodów dużo szybciej spalałem tkankę tłuszczową gdy nie spożywałem produktów mlecznych a także robiłem to mniejszym kosztem masy mięśniowej,zauważył to każdy z zawodników przygotowywanych przeze mnie a także inni zawodnicy

Podpis

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jakie smaki mssacry sa dostepne ??

Następny temat

ARGI power kontra >> AAKG Extreme

WHEY premium