Jak wiemy pierwowzorem jest białko mleka kobiecego i jest to laktoalbumina. Oczywiście nie ma szans byśmy mieli dostęp do takiego, więc musimy szukać jak najlepsze źródło.
Białko w mleku krowim posiada tą frakcje również, tylko ze w mniejszym stopniu. W białku tym jest przewaga frakcji białkowej laktoglobuliny. Równica między frakcjami jest stosunek poszczególnych aminokwasów, do tych które znajdują się białku ludzkim. Czym profil aminokwasowy (białko) jest bliższy w budowie do ludzkiego białka, tym wyższe jest jego BV (wartość biologiczna). Czym większe BV, tym więcej białka pozostaje w organizmie, a więc w większym stopniu zachodzi synteza białka (np. przyrost mięsni bądź regeneracja – stopowanie stanu katabolicznego) i poprawa bilansu azotowego.
Oczywiście po przez łączenie produktów możemy podwyższyć znacznie wartość produktu (BV). Ale jeżeli możemy wybrać produkt o wyższej wartości BV, to lepiej sięgnijmy po niego. Takim przykładem jest albumina jajeczna (białka jaj).
Dodatkowo Globuliny mają to do siebie ze w przeciwieństwie do Albumin nie są rozpuszczalne w czystej wodzie. A jak wiemy woda to podstawowy rozpuszczalnik w organizmie ludzie km, tak jak stanowi 80% masy mięśni (podaje ten przykład, bo o to mi chodzi :P ). Tym samym Albuminy są dużo lepiej przyswajalne niż Globuliny. – zasady BIOCHEMII ;]
Dla tego białko z produktów mlecznych nie jest najlepszym rozwiązaniem !
W przypadku suplementów z użyciem kazeiny sprawa wygląda inaczej. Białka te są pozyskiwane głownie frakcji ALBUMIN, a nie GLOBULIN. Są to produkty w dodatkami enzymów trawiennych i wstępnie przetworzone (NP. kazeinian wapnia – taki proces powstał by dopiero w organizmie). Dodatkowo do produktów białkowych są dodawane poszczególne aminokwasy, by zwiększyć ich BV i tym samym dać nam możliwość wykorzystania w maksymalny sposób produktu. Jest to bardzo istotne zwłaszcza prze odchudzaniu (po przez limit KCAL w diecie).
Np. Kazeina ma BV -77 a taki produkt białkowy może sięgać nawet do 100 i wyżej.
Dla porównania białko jaja ma BV -88 czyli jest znacznie lepiej przyswajalne !
A pierwowzór laktoalbumina (w mleku kobiecym) -104.
Pozdrawiam !
facebook to zło, ale i tak tam jestem ... :)