Organizm odkłada tłuszcz z jednego, prostego powodu: kalorie. Ilość spożywanych kalorii nie równa się poziomowi ich aktywności. Wynika to z zasad fizyki: energii nie można wytworzyć ani też jej zniszczyć. W wypadku nadmiaru kalorii ta energia zostaje zmagazynowana jako tłuszcz. Traci się tłuszcz albo poprzez zmniejszenie ilości spożywanych kalorii albo zwiększenie poziomu aktywności (ćwiczenia). Najlepszą metodą jest połączenie obu sposobów.
Temat nadwagi jest dobrze znany i rozpoznany, sprawa nie jest taka prosta. Jak można wyjaśnić fakt, że niektórzy ludzie pochłaniają ogromne ilości pożywienia, a mimo wszystko nigdy nie tyją? O takich ludziach często mówi się, że mają "szybką przemianę materii". To pojęcie jest jednak mgliste. Przemiana materii kontrolowana jest przez gruczoł tarczowy (tarczyca), jednak u ludzi z tak zwaną "szybką przemianą materii" wydzielanie tarczycowe jest normalne - tak samo jak u ludzi otyłych. Innym popularnym wyjaśnieniem jest to, że ci szczęśliwcy w jakiś sposób przemieniają nadmiar kalorii w ciepło. Proces ten nazywa się termogenezą. To wyjaśnienie wydaje się być bliższe prawdy.
Zjawisko to można zauważyć u wielu zwierząt. Do tego celu używają one specjalną tkankę tłuszczową nazywaną "brązową tkanką tłuszczową" (BAT). Nazwa pochodzi od czerwonawego koloru powodowanego dużą ilością naczyń krwionośnych i zawartością mitochondrii. U ludzi jednakże, tkanka ta jest znacznie mniej aktywna i występuje jedynie u niemowląt. Jak jest więc różnica miedzy ludźmi, którzy potrafią gwałtownie pozbyć się nadmiaru kalorii, a tymi którzy magazynują je w formie tłuszczu?
Wielu naukowców uważa, że ma to coś wspólnego z sympatycznym układem nerwowym (SNS). Ludzie, u których reakcja termogenezy jest wysoka wykazują się ostrą reakcją SNS na pożywienie, podczas gdy u ludzi otyłych reakcja systemu sympatycznego jest słaba. Większość procesów termogenezy występuje w receptorach adrenergicznych w tłuszczu, takich jak receptory beta-2 i beta-3. Gdy receptory te zostają uaktywnione przez hormony SNS, takie jak epinefryna i norepinefryna komórki tłuszczowe zaczynają uwalniać tłuszcz. Uaktywniane są też pewne niedawno odkryte białka, prowadząc do efektu termogenezy. Skutkiem jest gwałtowne rozpraszanie się nadmiaru kalorii, zapobiegające odkładani u się ich jako tłuszcz.
Powody słabej reakcji układu sympatycznego u ludzi otyłych są niedostatecznie wyjaśnione. Istnieją jednak substancje, które mogą przezwyciężyć ten biochemiczny niedostatek. Najbardziej znaną jest kombinacja efedryny i kofeiny. Badania zarówno na zwierzętach jak i z udziałem ludzi wykazują, że związki te wzmagają reakcję systemu sympatycznego organizmu, prowadząc do większego wydzielania energii i strat tłuszczu. Podczas gdy zakładane 40% strat tłuszczu powodowane przez kofeinę i efedrynę ma związek z podwyższoną termogenezą, kombinacja ta również przyczynia się do spadku apetytu, przewyższając podobny efekt wywoływany przez istniejące obecnie środki farmaceutyczne.
Ostatnio przeprowadzone badania ,zajmowały się efektem działania kombinacji efedryny i kofeiny (zmieszanej z owocami) zarówno na chudych (4-9% tłuszczu w organizmie) jak i na otyłych (1344% tłuszczu) małpach. Dawki te są proporcjonalne do dawek podawanych ludziom w uprzednich badaniach (w stosunku do ich wagi i rozmiarów), które wynosiły 75 miligramów efedryny i 200 miligramów kofeiny. Małpy poddane zostały również dodatkowym testom, jak tolerancja na glukozę, wydzielanie energii i budowa ciała.
U otyłych małp otrzymujących kombinację efedryny i kofeiny nastąpił spadek ilości tłuszczu w wielkości 19% i zauważono też mniejsze odkładanie się tłuszczu. Małpy chude również wykazywały spadek ilości tłuszczu w organizmie, niezależnie od mniejszego poziomu otłuszczenia, jednakże ich apetyt nie uległ zmianie. Wydzielanie energii w nocy (w stanie spoczynku) zwiększyło się u otyłych małp o 21% a u chudych o 24%. Na dodatek,24godzinne wydzielanie energii było większe u obydwu grup. U żadnej grupy nie stwierdzono wyraźnych zmian w poziomie glukozy. U małp otyłych stwierdzono spadek poziomu insuliny naj prawdopodobniej spowodowany spadkiem ilości tłuszczu. Zarówno u otyłych jak i chudych małp wystąpił spadek poziomu leptyn, białek mających związek z otyłością. Poziom hormonów tarczycy wzrósł u małp otyłych.
Zauważono interesujący fakt, że spadek wagi małp był prawie całkowicie związany ze spadkiem zawartości tłuszczu w organizmie, tkanki chude zostały zachowane. Ten sam selektywny spadek poziomu tłuszczu z zachowaniem masy mięśniowej zanotowano w czasie badań z udziałem ludzi. Badania te potwierdziły skuteczność i bezpieczeństwo stosowania kombinacji efedryny i kofeiny w celu utraty tłuszczu. .
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/