L-Karnityna jest aminą syntezowaną z aminkwasów, lizyny i metioniny głónie w wątrobie i małych ilościach w nerkach. Została wyizolowana przez Gulewitscha i Krimberga w 1905 toku z wyciągu mięsnego. Prawidłowa dieta zabezpiecza wystarczający dowóz karnityny do ludzkiego organizmu. Wchłanianie wolnej l-karnityny z przewodu pokarmowego jest całkowite. Dieta złożona z ryb i mięsa uzupełnia pulę karnityny pochodzącą z syntezy endogennej. Pokarmy roślinne zawierają jedynie śladowe ilości karnityny lub nie zawierają jej wogóle. Wyjątek stanowią oweoce awokado. Największe stężenie karnityny występuje w mięsie-baraninie. [...] Wchłanianie karnityny z przewodu pokarmowego odbywa się powoli, gdyż jej maksymalne stężenie w osoczu występuje po 2-4 godzinach od chwili spożycia. W przypadku przedawkowania karnitynyną , podlega ona degradacji przez florę bakteryjną jelit, do metabolitów wydalanych z kałem. Organizm człwoieka zawiera ok. 20 g l-karnityny, zgromadzonej przede wszystkim w mięsniach szkieletowych, wątrobie ,nerkach i sercu. L-karnityna bierze udział przede wszystkim w wytwarzaniu dostępnej dla tkanek energii, uczestnicząc w przemianach energetycznych, głównie długo i średniołańcuchowych kwasó tłuszczowych oraz innych metabolitów. W oksydacji kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach rola l-karnityny polega przede wszystkim na ich transportowaniu do wnętrza mitochondriów (Ceretelli i wsp. 1990). [...] Można więc wysunąć hipotezę, że wzrost poziomu l-karnityny i kwasów tłuszczowych w komórkach mięśniowych wpłynie pośrednio na zwiększenie aktywności wybranych enzymów oksydacyjnych. W rezultacie nastąpi redukcja zasobów tłuszczu przy jednoczesnym wzroście glikogenu mięsniowego. Opinie na temat wpływu l-kanrnityny na poziom wytrzymałości i redukcji tkanki tłuszczowej są podzielone. Wiele badań nie wykazało efektu spomagającego l-karnityny. Brak tego efektu tłumaczy się ograniczonym wchłanianiem l-kanirtyny z jelita, wpływem czynników regulujących transport kwasów tłuszczowych do mitochodnriów , zbyt dużą intensywnością zajęć trenignowych i niedostateczną prężnością tlenu w mięśniach (Butter 1996, Smith 1992). Wiele innych badań wskazuje isttone korzyści metaboliczne związane z podawaniem l-karnityny. Autorzy badań wskazują, iż ograniczona skuteczność suplementacji l-karnityną spowodowana jest
jej niewłaściwym dawkowaniem oraz niewykorzystaniem synergistycznego działania tej substancji, z innymi, biologicznie aktywnym, wspomagającymi metabolizm tłuszczów (wagenmakers 1991, Williams 1992. L-karnityna może być podawana doustnie lub pozajelitowo, zwykle w dawkach od 100 do 5000 mg dziennie. Przyjmowanie l-karnityny jako dodatku żywieniowego oraz
utrzymywanie jej stałego poziomu w organiźmie może zwiękyć poziom karnityny ustrojowej i prowadzić do zwiększenia produkcji ciał ketononowych, spalania wolnych kwasów tłuszczowych i przyspieszania rozkładu otłuszczonych tkanek. Suplement ten może być przydatny dla sportowców, pragnących zredukowąc masęciała i ilość tkankit tłuszczowej zachowując jednocześnie poziom siłyu i masy mięsniowej. Do niedawna suplememtny karnitynowe były stosowane tylko w sportach wytrzymałościowych natomiast najnowsze badania pozwalają ją zaliczyć do skutecznych antykatabolików. Aby jednak docenić rolę l-karnityny w rozwoju masy i siły mięsniowej należy dokłądnie prześledzić metabolizm tego związku.
Suplementy mogą, bowiem ulegać przemianie związków do związków nieaktywnych lub nadal aktywnych metabolitów. W pierwszym przypadku podawanie zbyt wysokich dawek mija się z celem bowiem nadmiar przemieni się do nieaktywnego metabolitu i zostanie wydalony, tak zachowuje się np. kreatyna. W drugim przypadku, nawet przedawkowanie ma sens, gdyż po przemianie danej substancji, jej metabolity nadal pozostająaktywne i dalej wspomagają organizm.[...] Stosując zatem wysokie dawki l-karnityny, postępujemy tak jakbyśmy stosowali 4 suplementy na raz , a mianowicie l-karnitynę, metylocholinę, betaninę i jabłczan. Aby uzyskać efekty antykataboliczne w treningu siłowym należy stosować dzienne dawki sięgające 6-8 g.
L-karnitynę należy przyjmować rano na czczo oraz na 30 min przed treningiem, w niektóych przypadkach uzasadnione jest przyjmowanie l-karnityny również po treningu.
Źródło: Żywienie i Supelemntacja w sporcie. Wydanie II uzupełnione A.Zając, S,Poprzęcki, Z.Waśkiewicz Katowice 2008