Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
143
Przeczytalam srtukul uwaznie i nie bardzo lapie skad u Przykladowego modela zapotrzebowanie na weglowodany wyszlo 120g.jak to zostalo wyliczone?bo z bialkiem jest jasna sprawa - 2gr bialka na kilogram masy cial i potem wynik mnozymy przez kalorie czyli 1gr bialka rowna sie 4kcal co nam daje wynik ostateczny. ale weglowodany jesli mialyby byc tak samo jak cialka to fcet wazy 80 kilo 2razy 80 to juz nam daje 160 nie 120?czy to moze jakis blad sie wdarl.Obliczylam podstawowe rzeczy waze 54.dzienne zapotrzebowanie wyszlo mi w granicach 1400 - 1500kcal
z tego bialka432kcal,weglowodany(robilam na intuicje) - 256kcal i tluszcze 90gr czyli 812kcal. Dobrze dotarlam do mety?jak spozywam rozne rzeczy to mam patrzec na wage na przyklad jak wcinam serek - czy jest go 108 gram czyli 432 kalorie?w ten sposob?czy o razu zwracac uwage na zawartosc kaloriii nie gramy?
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
Weglowodany,jako ze mozna bez nich zyc (liczy sie glownie bialko i tluszcze) oblicza sie na koncu odejmujac od calego zapotrzebowania ilosc wyliczonego bialka i tluszczy.Przy Twoim wyliczeniu wyszlo ok.2g bialka/1g wegli/1.5g tluszczu.Przecietnie podaje sie,ze moze byc 2g b/1g t i reszta to weglowodany.
Na redukcji zaleca sie wegle na sniadanie i po treningu glownie,wiec wieksza ilosc tluszczy zamiast nich jest tez wskazana.
Jedzac cos patrz na skladniki,glownie czy jest tam odpowiednia ilosc bialka i tluszczy,pozniej dobierasz kalorycznie.
Np.Masz 2 serki po 100g co maja 100kcal.
Pierwszy ma 20g bialka/3g wegli/1g tluszczu
Drugi 5g bialka/17g wegli/1g tluszczu
Ktory lepszy? Oczywiscie pierwszy.W drugim jest glownie sam cukier.Choc kcal sie zgadzaja drugi serek moze zatluszczac jesli przekroczy sie ilosc spozywanych weglowodanow
Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
143
wiec tak szybko napisze poki jestes i moge cie zlapac.przed soba mnam trzy serki i musze jakos wybrac kolacje do pracy jeden to serek topiony hochland200gr i jest podana jedynie zawartosc tluszczu 29procent(to sa te trojkaciki) zadnej wartosci kalorycznej nie ma drugi to ser gouda pelnotlusty na 200 g 48 %tluszczu i tez nic wiecej i kolejny oistatni zreszta ser salatkowo kanapkowy typu feta 200 g wartosc energetyczna 208 kalorii. bialko 12g/ weglowodany 4g i tluszcz 16 g na 100 gram produkyu oczywiscie te wartosci.ktory mam wziasc?bede brala jeden badz dwa plasterki w przypadku topionego dwa trojkaty .
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Tak szczerze to na redukcji żaden z nich, serek topiony to w ogóle syf, jest miksowany z margarynami i innymi podejrzanymi tłuszczami, gouda - dużo tłuszczu, ewentualnie jako dodatek, feta chyba jeszcze najlepsza ale też tylko jako urozmaicenie.
Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
143
Nasz "model" z racji jego aktywności i płci , będzie przyjmować 2g białka na kg wagi ciała czyli :
2x80 = 160g białka
A jak wiemy 1g białka to ~4 kcal na g, więc :
4x160 =640 kcal a więc to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek
Następnym makroskładnikiem są węglowodany ich ilość nasz "model" ustanowił na 120g co daje nam w kcal :
4x120 =480kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką spożywamy z węglowodanów
A resztę naszego zapotrzebowania będą stanowić tłuszcze( 1g tłuszczy to 9kcal), czyli :
2300-640-480=1180kcal
1180/9 =131g i tak o to dostaliśmy ilość tłuszczu jaką będziemy spożywać w naszej diecie
o to jest ten fragm,ent i ostatni wzor z odejmowaniem dotyczy tluszczy
Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
143
czyli dzis na kolacje nawet nie mam co zabrac ze soba do pracy. a co mi powiesza o chlebkacg tych chrupkich mam w domu ryzowy i pszenny.czy one moga wystepowac w diecie zamiast normalnego chleba?czy raczej tylko i wylacznie zytni pelnoziarnisty chleb?
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Jeśli chodzi o obliczenia, to jest po prostu troszkę od innej strony przedstawione.Ale policz tak, jak tobie pisałam i jak pisała Hihihehe - czyli przyjmij 2-2,2g białka, 1g tłuszczu i reszta z węglowodanów i będzie okej.
Odnośnie chleba - najlepiej w ogóle go wyeliminować z diety, a jak już to prawdziwy razowiec, nie jakiś farbowany na brązowo karmelem chleb. Pieczywo chrupkie nie jest wskazane ze względu na jego przetworzenie, różne dodatki, generalnie nie wiadomo co w nim jest no i jest przeważnie ze zwykłej mąki, a więc to wszystko razem daje wysokie IG, a tego nie chcemy. Oczywiście jeśli zjesz kilka kawałków tragedii nie będzie, ale nie daj się zwieść, że to jest zdrowy produkt dietetyczny.
A do pracy możesz np zrobić sobie sałatkę z warzyw z oliwą i jakimś źródłem białka np kurczak gotowany lub jajka, pakujesz w pojemnik i gotowe.
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
W sumie na zbilansowanej redukcji jest zwykle mniej kcal,wiec i tak ilosc tluszczy i wegli jest podobna.Co innego na masie gdzie wegli jest pare g/kg.
Takie chleby sa zle,bo bardzo przetworzone.Podnosza szybko ilosc cukru,dajac energie na krotki okres czasu.Opieraj sie na weglowodanach z pelnego zboza nie przetworzonych
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-05-16 13:50:27
Szacuny
0
Napisanych postów
149
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3030
Przeczytałem całego Arta z ciekawością za robote SOG widze ze raczej wszystko jadłem dobrze tylko nie wime , napisałes ze cukier eliminujemy... to po treningu twarogu ze ( śmietana czy z mlekiem lepiej??) tez nie słodzić ?? zawsze nawale go ze 2 łyżeczki