...
Napisał(a)
Po przeczytaniu artykułu mam podstawowe wiadomości do ułożenia sobie prawidłowej diety. Dziękuję bardzo. Także daję SOG'a.
...
Napisał(a)
Zaznaczę iż jestem nowa w te klocki i zaczelam sie bawic w diete w sumie wczoraj. Przeczytalam dokladnie artukul i mam mnostwo pytan,ale zeby nie bylo gradobicia zaczne moze od poczatku i byc moze juz gdzies znajduja sie wzmianki na dany temat. Pierwsza sprawa - Tran badz oliwa z liwek wchodzi w gre - w jakich ilosciach nalezy ja spozywac?lyzka stolowa,mala lyzeczka?tran w kapsulkach czy moze po prostu wystarczy lyzka oliwy?
z rogalem na buzi mknąć do przodu chcę:)
...
Napisał(a)
To wynika po prostu z twojego zapotrzebowania, nie ma jednej dawki dla wszystkich,tak jak wszyscy nie mają takiego samego zapotrzebowania energetycznego, proste Jak obliczysz zapotrzebowanie i ustalisz podział makroskładników,wtedy ci wyjdzie ile ma być tej oliwy.
...
Napisał(a)
a mozesz mi powiedziec jak sie oblicza zapotrzebowanie. tzn na jakiej podstawie?
z rogalem na buzi mknąć do przodu chcę:)
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/Dieta_-_ułóż_sam_a_-t315296.html
Chociażby na podstawie tych wzorów, wystarczy jak skorzystasz z tego łatwiejszego. Później robisz podział makroskładników czyli np. 2,2g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczu/kg, a resztę zaporzebowania realizujesz z węglowodanów. Dalej układasz jadłospis oczywiście uwzględniając odpowiednie produkty i ich rozkład w ciągu dnia no i tak ci wyjdzie ile tej oliwy, ale z mojego doświadczenia,nie musisz aż tak skrupulatnie co do mililitra tego obliczać. Jeśli do tych posiłków,w których tłuszcz powinien się znaleźć (czyli wszystkie poza okołotreningowymi)dodasz łyżkę oliwy, czy po prostu polejesz oliwą warzywa, to prawdopodobnie będzie odpowiednia ilość, szklankami nie masz jej pić
I pamiętaj też o innych źródłach zdrowego tłuszczu takich jak właśnie tran, olej lniany, różne orzechy i nasiona, ryby itd. Stawiaj na różnorodność. Jeden produkt nie jest w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników. Uważam że trzeba brać pod uwagę fakt, iż tak naprawdę w rozmaitych produktach są też związki, których jeszcze nie znamy, a które też są nam potrzebne. Dlatego tylko jedząc różnorodnie możemy ich wszystkich dostarczyć niejako w ciemno.
Chociażby na podstawie tych wzorów, wystarczy jak skorzystasz z tego łatwiejszego. Później robisz podział makroskładników czyli np. 2,2g białka na kg masy ciała, 1g tłuszczu/kg, a resztę zaporzebowania realizujesz z węglowodanów. Dalej układasz jadłospis oczywiście uwzględniając odpowiednie produkty i ich rozkład w ciągu dnia no i tak ci wyjdzie ile tej oliwy, ale z mojego doświadczenia,nie musisz aż tak skrupulatnie co do mililitra tego obliczać. Jeśli do tych posiłków,w których tłuszcz powinien się znaleźć (czyli wszystkie poza okołotreningowymi)dodasz łyżkę oliwy, czy po prostu polejesz oliwą warzywa, to prawdopodobnie będzie odpowiednia ilość, szklankami nie masz jej pić
I pamiętaj też o innych źródłach zdrowego tłuszczu takich jak właśnie tran, olej lniany, różne orzechy i nasiona, ryby itd. Stawiaj na różnorodność. Jeden produkt nie jest w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników. Uważam że trzeba brać pod uwagę fakt, iż tak naprawdę w rozmaitych produktach są też związki, których jeszcze nie znamy, a które też są nam potrzebne. Dlatego tylko jedząc różnorodnie możemy ich wszystkich dostarczyć niejako w ciemno.
Poprzedni temat
Brak diety
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- ...
- 49
Następny temat
Nadmiar białka
Polecane artykuły