SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czemu pieczywa jest uznawane za złe w diecie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1816

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2527
jak w temacie..

Np. chleb baltonowski
W 100 g.
Energia 261 kcal
Białko 5.9 g
Tłuszcze 1.5 g
Węglowodany 55.9 g

To takie złe?

Źródlo składników: http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php

Zmieniony przez - Przemas_90 w dniu 2008-05-03 18:33:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4
Tomasz: to bardzo banalnie wyjaśnia małachow-ryż jest produktem naturalnym a chleb stworzył człowiek (: to
Prawda

Polecam Książki G.P. Małachowa,jestem wegetarianinem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Baltonowski jest biały, a białego unikamy. Jeżeli już uwzględniać w dietce chleb, to jedynie ciemny, np razowy, graham, itp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 456 Wiek 46 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15780
zapewne dlatego, że ma dość wysokie wyniki w indeksie glikemicznym ( http://dietamm.com/ ).

Chociaż skoro zaleca się np. ryż w posiłku potreningowym (w celu dostarczenia szybko wchłanianych węglowodanów), to czemu chleb nie mógłby być ??

Mnie takie pytanie nurtuje w tej kwestii. Przy mojej skromnej wiedzy w tej materii nie znam na nie odpowiedzi. Fajnie gdyby ktoś odpowiedział wraz z uzasadnieniem. Może bierz się pod uwag jeszcze inne właściwości. Jeśli tak to jakie ??

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
Ja dokładnie nie wiem czemu tak jest, ale wiem, że ryż jest lepszy i sam to czuję po sobie
To samo przed treningiem, jak zjem ryż+cyc to czuje ze mam wiecej sily i moge więcej podniesc, a po chlebie jest normalnie

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1453
studensky ze unikamy to wiemy, ale powiedz dlaczego ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ponieważ biały chleb jest wypiekany z białej mąki, która mi nikłe wartości odżywcze, m.in. pozbawiona jest cennego błonnika. Poza tym biały chleb ma b.wysokie IG, jak już ktoś powyżej wspomniał.

Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-05-03 19:35:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1430 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 16860
Dlatego unikamy białego, np. baltonowskiego, że ma on węglowodany jedne z najwyższym IG z dostępnych w sprzedaży. Ryż biały jest w środku. Powiedzmy ryż brązowy jest węglowodanem o bardzo niskim IG.

Semper Fidelis.
Wielka Polska na wieki!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
wysoki ig to raz ale bialy chleb jest wysoko przetworzony i oczyszczony. Razowy, a często jeszcze z jakimis ziarnami slonecznika,pestkami dyni,siemieniem itd. jest po prostu zdrowszy, więcej minerałów, błonnika. Inna sprawa, że trudno dziś trafić na prawdziwy razowy chleb. Najczęściej nie ma nic z nim wspólnego i jest barwiony karmelem, dlatego jak jeść to jakiś sprawdzony. Mozna sobie urozmaicac i jesc prawdziwy,razowy chleb zamiennie z ryzem.

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 456 Wiek 46 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15780
Wassup88, to chyba podstawa ja się człowiek czuję i co u niego się indywidualnie sprawdza. Też wolę ryż od chleba, szczególnie białego (którego dawno nie jadłem). A od ryżu kaszę gryczaną, ale może pod tym względem zasugerowałem się wartościami odżywczymi i indeksem IG. A może tez tym, ze ryz mi się trochę przejadł. Obecnie preferuję bardziej kaszę gryczana ale preferencje mi się czasami zmieniają. Tak już mam, że mam okresy, w których jakoś szczególnie mi podchodzą jakieś produkty.

Carmel, no tak jest też kwestia przetworzenia. Zaleca się produkty mało przetworzone i np. surówki bardzo lubię i duża rolę odgrywają w moim sposobie odżywiania, ale koktaile białkowe (z przetwożonych odżywek) też lubię i stanowią ważne źródło uzupełniania ilości białka, które traktuje priorytetowo.

Tak, czy inaczej pojawiło się trochę głosów i uzasadnień. Mnie satysfakcjonują, dzięki. Osobiście nie tęsknie za białym chlebem.

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4
W książkach G.P. Małachowa pisze że białe pieczywo tworzy kamienie kałowe i utrudnia trawienie!
Bardzo ważne są nasze odczucia po posiłku jak są
Złe to jedzenie też jest złe i na odwrót.

Polecam Książki G.P. Małachowa,jestem wegetarianinem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 4345 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 20325
daty

Life For Everything - Die For Nothing

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

produkty mleczne

Następny temat

spalenie tłuszczu bez dietki, wzrost masy m.

WHEY premium