SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Surowe JAJKA!!!!!!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 17004

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
niedoś że można nabawić się zarazy
to jeszcze gorzej się wchłania i blokuje wchłanianie

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 741 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9810
e tam gadacie ja se nawet czasami z skrupka wciongne i zyje

i po co sie gapisz?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 101
Zbadaj sie moze zostalo ci jeszcze trzy miesiace zycia!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Ciekawe czy zyje jeszcze po 3 latach

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 305 Wiek 29 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5110
Skorupka to nic ale gorzej jak jakaś bakteria jest w jajku a nigdy nie próbuj jeść nie umytego. Sam widziałem taką sytuację mój kumpel poszedł do kurnika a na dworze było ciepło i jak to latem ręce brudne zjadł 2 surowe jajka. Na drugi dzień przychodzi do mnie i ma na całym ciele wysypkę i tak skończył ze surowymi jajkami dobrze nie ma jakiejś groźniejszej choroby. Ale czasami można zjeść ja tam jem 4 razy w tygodniu. A później ugotowane.

Zmieniony przez - Men1212 w dniu 2008-03-26 17:01:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Surowych nigdy...
Jak sobie bierzecie od kury prosto na wsi jajko i od razu pijecie surowe to zawsze pełno jakiegoś świństwa się nażrecie, troszkę gówienka...
Jajka gotowane są lepiej przyswajalne. Jest to obróbka wstępna białka. Po za tym surowe białko ma awidynę. Możliwość złapania salmonelli, która wbrew wypisywanym przez wielu 'obrońców' picia surowych jajek znajdują się również wewnątrz jaja.

Jeśli ktoś chce złapać salmonellę, obciążyć bardziej układ pokarmowy to ok, może pić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3451 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 77039




mniam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 3095 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25822
Ja lubilem surowe jajka w kazdym badz razie nie delektowalem sie ale przez gardlo spoko przechodzilo bo swego czasu duzo glutow odrywalo mi sie z płuc('');
(''); tak wiec było kozak(''); Wchodzilo mi jak odzywka bialkowa teraz jestem sgorszony ta ptasia grypa itd i zmuszony jestem gotowac:/ h...o sie obiera albo smarzyc dlugo sie je i mieli tez lipa(''); a takto wchodzilo niczym gainer('');

Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego,
ale sie myli. Nieważne jak szybko pędzi, zawsze odkrywa,
że ciemność dotarła na miejsce
wczesniej i juz na nie czeka...
Born To Be Wild

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17596
aby miec pewnosc ze nie zarazisz sie sanmorellą wystarczy na kilka sekund jajko wlozyc do wrzątku.oczywiscie mozesz jesc surowe jajka ale pamietaj ze ich bialko jest przyswajane w mniejszym stopniu niz bialko np z jajka na twardo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 248 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3160
witam
Nie chodzi tylko o salmonelle (nie trzeba pisać chyba co to jest salmonella ). Surowych jaj nie powinno się jadać również z innego powodu. Surowe jaja zawierają białko awidynę, które niestety mimo małej ilości skutecznie upośledza wchłanianie biotyny. Proces gotowania "rozbraja" awidynę co powoduje że jajko takie staje sie w pełni odżywcze.

Pozdrawiam

Piotr Folęga
kULTURYSTYKA.PL

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

masło orzechowe

Następny temat

żelazo pilne

WHEY premium