Szacuny
0
Napisanych postów
58
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
253
Witam!
Zastanawiam się co jest lepszym źródłem tłuszczy - masło czy margaryna? Podobno margaryna jest jakoś tam przetworzona i ma szkodliwe tłuszcze. Jakie są jeszcze inne dobre źródła tłuszczu? Oliwa z oliwek?
Szacuny
8
Napisanych postów
547
Wiek
42 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2264
Wszystko wyżej zostało napisane poprawnie, tylko usystematyzuję :)
Dzisiaj margaryny produkowane w nowoczesnych technologiach - zwłaszcza te kubkowe (do smarowania) zawierają ograniczoną ilość izomerów trans.
Rozumiem, że pytanie tyczy się użytkowania masła/margaryny do smarowania pieczywa, a nie np smażenia :D
Jeśli ktoś odżywia się tradycyjnie i nie ma problemów z cholesterolem to masło jest ok, jeśli natomiast cholesterol to problem, to zdecydowanie margaryna, najlepiej typu flora obniżająca poziom złego cholesterolu.
Tak więc jeśli ktoś karmi swoje małe dzieci to only masełko - cholesterol zdrowy dla dzieci, które rosną :)
Szacuny
68
Napisanych postów
5820
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
42644
Generalnie taka flora, gdzies czytalem ze jest w miare ok.
Obstawalbym przy odrobinie masla, ale te dobre to tanich rowniez nie nalezy, a najlepiej to nie smarowac wogole, przyzwyzcaic sie a chleb mozna skropic oliwa