SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło? Margaryna?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4382

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1016 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7338
Eh... to babcia robi niewiem dokładnie, ale chyba daję się zwykłą smietane i jakoś ubija Bez żadnych dodatków!

Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1399 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8961
Otóż to, ja kiedyś dawno temu robiłam na technice w podstawówce, wytrząsało się w słoiku śmietanę:)

A tak poważnie to masło robi się ubijając śmietanę kwaśną lub słodką w maselnicy, aby spowodować zbicie tłuszczu w grudki, następnie chłodzenie, aby tłuszcz zestalić, ziarno oddziela się od maślanki, przepłukuje wodą a póżniej wygniata bryłę masła. Można spróbować

Trzeba pamiętać, kupując masło, że prawdziwe powinno zawierać około 82% tłuszczu (mlecznego, nie mix olejów roślinnych )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 5820 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 42644
To napewno lepsze takie maslo niz sklepowe

Bez zaadnych emugulatorow, i wiesz jak robiony jest produkt

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1399 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8961
Ja go sama nie robię Tylko wiem jak się to tradycyjnie robi albo przynajmniej robiło kiedyś. Do tego trzeba by jeszcze mieć dobrą śmietanę, nie taką kupną z kubeczka tylko zebraną z mleczka od krówki...Ale z ciekawości można spróbować.
Ja nie jem w ogóle ani masła ani margaryny, bo generalnie rzadko jem chleb, a jak już czasem na uczelni to z twarogiem, mięsem i jakimiś nasionami/orzechami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1016 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7338
Dokładnie o takie coś mi chodziło Mleko od krówki Ale takie masło jest "trochę" inne w smaku, więc nie jem go zbyt często

Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1399 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8961
Ja miałam okazję tylko raz jeść wiejskie masło no i....to był ostatni. Jakoś tak w ogóle mam wstręt do nabiału a już zwłaszcza takiego własnej roboty. Jak muszę to jem, ale chyba mieszczuchy już za bardzo są przyzwyczajone do żywności przetworzonej...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1016 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7338
Mam to samo. Jeśli robiłby to ktoś inny niż babcia to nie tknąłbym tego Jakoś tak bym nie mógł...

Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2264
Wszystko wyżej zostało napisane poprawnie, tylko usystematyzuję :)

Dzisiaj margaryny produkowane w nowoczesnych technologiach - zwłaszcza te kubkowe (do smarowania) zawierają ograniczoną ilość izomerów trans.

Rozumiem, że pytanie tyczy się użytkowania masła/margaryny do smarowania pieczywa, a nie np smażenia :D

Jeśli ktoś odżywia się tradycyjnie i nie ma problemów z cholesterolem to masło jest ok, jeśli natomiast cholesterol to problem, to zdecydowanie margaryna, najlepiej typu flora obniżająca poziom złego cholesterolu.

Tak więc jeśli ktoś karmi swoje małe dzieci to only masełko - cholesterol zdrowy dla dzieci, które rosną :)

sam nie wiem...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CKD do oceny

Następny temat

jeśc do syta tłuszcze i nie tyć?

Wheya