Bardziej chodzilo mi o linki i/lub pełne tytuły badan, niz o ich autorow, ale fakt - o nich tez zapytałem. Jesli jednak masz jakies namiary na same badania badz ich abstrakty - chetnie poczytam.
Co do wskaznika PDCAAS, to z moich zrodel wynika, ze sprawa ma się inaczej:
PDCAAS value of protein
A PDCAAS value of 1 is the highest, and 0 the lowest as the table demonstrates the ratings of commons foods below.
whey (1.0)
egg white (1.0)
casein (1.0)
milk (1.0)
beef (0.92)
soy (0.91)
kidney beans (0.68)
rye (0.68)
whole wheat (0.54)
lentils (0.52)
peanuts (0.52)
seitan (0.25)
Poza tym warto wytlumaczyc na czym takie przeliczanie polega, otóż wyzej wspomniana metoda opiera się na okresleniu wskaznika aminokwasu ograniczającego (WAO) poprzez porównanie badanego białka ze wzorcowym aminogranem FAO/WHO dla dzieci przedszkolnych. Wskaznik (WAO) mnożony jest następnie przez strawność białka.
Wedle tych kryteriów wzorcowe białko, pokrywające zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na wszystkie aminokwasy egzogenne (wzorzec FAO dla dzieci przedszkolnych) posiada wartość 1,0. Kierujac się czystą arytmetyką, mozna latwo obliczyc, ze niektore bialka posiadają wartość wieksze niż 1,00 - w takich wypadkach koryguje się te wartosci do 1.0
Dla przykladu nieskorygowana wartosc
bialka jaja kurzego to 1.19, a kazeiny - 1.21 (!). soi niestety zawsze 0.91...
Tak wiec polemizowałbym z prawdziwoscią przytoczonych uprzednio twierdzen, ale nie tylko ze wzgledu na powyzsza kwestię, rowniez ze wzgledu na teze jakoby zrodla białek nie miały znaczenia w kontekscie przyrostu miesni.
Na dobrą sprawę, o kazdym bialku mozna napisac sporo dobrego w okreslonym kontekscie, czy wg wybranego wskaznika. Dla przykładu rzepak - niby syf, ale białko makuchu rzepakowego ma calkiem niezle zbilansowany skład aminokwasowy. strawność biologiczna białka wynosi 96%, a wykorzystanie - 80%. Spora zawartosc aminokwasów egzogennych, szczególnie aminokwasów siarkowych: metioniny i cystyny, powoduje że makuch rzepakowy moze być niezłym źródłem białka. wskaźnik aminokwasów egzogennych
(EAAJ) białka makuchu rzepakowego wynosi 81 - 82% (soja: 79 – 80%).
Podchodząc na jeszcze wiekszym luzie do tematu, mozna powolac sie na fakt, ze w kilku badaniach udowodniono, ze
relacja aminokwasu lizyny do aminokwasu treoniny w paszy produkowanej dla tuczników od 40 kg do końca tuczu powinna wynosić 1 : 0,65 co daje gwarancje najlepszych przyrostow masy. Makuch rzepakowy spełnia ten warunek idealnie
- serio. Ale gdybym nie spomnial ze powyzsze badanie bylo prowadzone na trzodzie chlewnej wyglądało by calkiem niezle...
Mozna wypromowac białko rzepakowe, albo jego mix z bobikiem czy innymi smiesznymi dodatkami, mozna nawet udowodnic, ze w okreslonych warunkach i wg okreslonych kryteriow te bialka będą miały przewagę, nad innymi bialkami jaj, serwatki czy soi. Dla mnie jednak to niczego nie dowodzi, przynajmniej - nie generalnie.
Edit: zachęcam do właczenia się do dyskusji kazdego kto ma cos madrego do powiedzenia na potwierdzenie moich tez
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-02-28 17:10:36