SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Podstawy układania diety

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 406348

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 85 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6094
Ok dzieki wielkie co do kaszy to jej przelknac nie moge moze zamienie ten ryz przed treningiem na makaron razowy jak mi bedzie podchodzil.
Co do makaronu durum - to to dobe zrodlo ww? przeciez to normalny makaron chyba taki jak np do spagetti.
I jak dam zamiast makreli chuda rybe to moge dac ten posilek 1.5h przed treningiem a nie 2h?
A cp chyba zjem po treningu skoro jesli bialko bedzie na wodzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Makaron z maki drum jest ok.

Tak jak dasz chuda rybe to wtedy 1-1,5h przedtreningiem:)

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 85 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6094
spoko to cp tez moze byc po treningu? dzieki SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
góra dzięki za wyjaśnienie, nie byłem pewny - więc nie chciałem wprowadzać ew. w błąd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Wykup abonament

CP rano i przed treningiem imo lepiej.

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 7667 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 81617
To masz ode mnie. Należy się.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 923
"Pamiętajmy jednak, że ilość białka w naszym jadłospisie pochodzącym z produktów roślinnych (soja, nasiona strączkowe, zboża) powinna wynosić nie więcej niż 30%, resztę białka powinniśmy zaspokajać ze źródeł pochodzenia zwierzęcego"

Tutaj się nie moge zgodzić, moim zdaniem powinien być następujący bilans: 30-50% białko zwierzęce, 50-70% roślinne. Dlaczego? Ze wzgledu na aterogenność mięsa (zwłaszcza czerwonego). Co do mleka zgadzam się - 500 ml. to norma, jaja są kwestią sporną, wprawdzie to białko wzorcowe i musi być uwzględnione ale warto sprawdzić wygląd swojej aorty (czy nie ma wąskich kanałów)... pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 696 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12290
pontapreta, nie rob z siebie idioty...

co aterogeneza ma wspolnego z bialkiem?? nie ma nic zlego w spozywaniu bialka zwierzecego, cos ci sie pomylilo chyba z tłuszczem nasyconym a nie kazde mieso ma go sporo, wiec bialko zwierzece jak najbardziej ok ale nie ze wsyztskich produktow a nie zastepowanie go roslinnym ktory ma niepelny sklad aminokwasowy...

co do jajek to cholesterol w nich zawarty nie ma prawie zadnego wplywu na cholesterol w krwi zdrowego czlowieka, a jak juz ma to obzniza ten zly...

o ile nie ma sie cukrzycy lub jakies innej powaznej choroby to jajka są bardzo dobrym rozwiazaniem...


Zmieniony przez - Irokez w dniu 2007-12-21 00:06:28

wierz w siebie bo religie moga zawieść ; )))

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 923
No właśnie o tłuszcz chodzi. Każde mięso jest w jakimś stopniu aterogenne i bez znaczenia z jakiej części zwierzęcia pochodzi zawiera kwasy nasycone.

Najbardziej aterogenne jest mięso wołowe,wieprzowe, następnie drób, najmniej ryby. I nie rób z siebie profesora tylko weź dobry podręcznik z wstępem do żywienia.

Tym bardziej nie napisałem o całkowitym go zastępowaniu, ze względu na skład aminokwasowy, ale 70% białka zwierzęcego? Po co?

I nie nazywaj mnie idiotą, gdyż prędzej obrażasz profesorów, którzy te Twoim zdaniem "brednie" wykładają i piszą w swoich pracach.

Zmieniony przez - pontapreta w dniu 2007-12-21 11:03:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dlatego, że białka pochodzenia mięsnego są pełnowartościowe a te roślinne dodatkowo nie wchłaniają się dokładnie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak diety

Następny temat

Nadmiar białka

WHEY premium