5 wskazówek na temat przygotowania posiłków:1.Gotuj,piecz,grilluj nie dodając żadnych kalorii (smaż na teflonie lub np. na PAM’ie)
2.Węglowodany waż przed przygotowaniem,białka-po sporządzeniu potrawy.
3.Zdrowy tłuszcz wykorzystuj w nie zmienionej postaci (polewaj nim łyżką posiłek,nie smaż!)
4.Nie przesadzaj z czasem obróbki(gotowanie,smażenie,pieczenie).Im krócej przygotowywana potrawa,tym więcej posiada wartościowych składników.
5.Używaj przypraw do smaku ale nie przesadzaj z nimi.
6.Możesz używać słodzika.
Źródła białek i ich przykładowa zawartość na 100g przygotowanego składnika:1.Chude mięsa 21-26g/100g
(pierś z kurczaka,indyka,chuda wołowina,cielęcina)
2.Jaja 11g/100g
*Białko 9g/100g
*Żółtko 12g/100g 3.Ryby 18-23g/100g
4.Chudy,kwasowy twaróg 21g/100g
5.Proszek proteinowy 80g/100g
Źródła węglowodanów:1.Ryż brązowy 70/100g
2.Kasza gryczana 70g/100g
3.Płatki owsiane 61g/100g
4.
Pieczywo chrupkie,pełnoziarniste np.WASA 74g/100g
5.Ziemniaki 17g/100g
6.Owoce(jeśli je zjadasz to po wysiłku)5-20g/100g
7.Warzywa 3-12g/100g
Źródła zdrowych tłuszczów:1.Olej lniany 92%
2.Oliwa z oliwek 96%
3.Orzechy 68%
4. Tłuste ryby 23%
**************************************************************************
1.OMLET
50g płatków owsianych
1całe jajo+2 białka+słodzik
Czarna kawa
B.15g W.30g T.6g
2.100g piersi z kurczaka
200g gotowanych warzyw
1 łyżka oleju lnianego
B.21g W.12g T.15g
3.
130g tuńczyka w sosie własnym
200g gotowanych warzyw lub pieczony ziemniak
1 łyżka oleju lnianego
B.27g W.12-15g T.15g
Po treningu
75g białego ryżu
150 g piersi z kurczaka
B.30g W.60g T.ślad
Przed snem100g chudego,kwasowego twarogu
Pomidor,cebula
1 łyżka oleju lnianego
B.21g W.ślad T.15g
Do tego ciężki trening(nie bój się obciążenia
).Pzdr.