cwierzo!Soczewicy nie trzeba namaczać.Jest wyjątkiem wśród strączkowych.Gotuje się ją 30-45 minut(ziarna).Jeśli masz połówki to gotuj 15-30 minut.
Przepisy:
SOCZEWICA Z WARZYWAMI
0,5 paczki soczewicy
włoszczyzna (bez kapusty)
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
! łyżka oleju
przecier pomidorowy (do smaku)
Liść laurowy , ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól lub degusta
Soczewicę gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim, lekko solimy. Po ok.10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Cebulę drobno kroimy i przysmażamy z posiekanym czosnkiem. Do miękkiej soczewicy dodajemy usmażoną cebulkę, przyprawy (do smaku) i przecier. Spożywamy na gorąco do obiadu lub na zimno jako pastę do pieczywa.
Soczwica z ryżem
Po 25 dag czerwonej soczewicy, długoziarnistego ryżu, boczniaków (lub pieczarek) i brokułów (lub jarmużu), 3 marchewki, 6 cebulek (dymek), litr wywaru z warzyw, kubek naturalnego jogurtu, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych, 3 ząbki czosnku, po łyżeczce mielonych przypraw: kolendry, kminku, imbiru i kurkumy, 2 płaskie łyżki ziarna sezamowego,
łyżeczka soli
W rondlu (najlepiej żeliwnym) podsmażyć na oliwie obrane i pokrojone w krążki cebulki i marchew, grubo posiekane ząbki czosnku, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Wymieszać je z oczyszczoną i opłukaną soczewicą, ryżem, kolendrą, kminkiem, imbirem i kurkumą. Całość posolić, zalać wywarem z warzyw i zagotować. Przykryć rondelek i na niewielkim ogniu dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 30-35 minut, aż ryż i soczewica zmiękną i wchłoną wywar z warzyw. Dodać obrane, opłukane i rozdrobnione brokuły, przykryć rondel i dusić potrawę, aż brokuły lekko zmiękną. Przełożyć na półmisek, polać jogurtem, posypać ziarnem sezamowym i udekorować krążkami marchewki
Zupa z soczewicy
1-1,5 szklanki soczewicy łuskanej, 2 cebule, 3 marchewki, pół małego selera, pietruszka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki przyprawy do zup, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka cząbru, pęczek natki pietruszki, pieprz, sól
Soczewicę zalać dwoma litrami lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. Cebulę posiekać, poddusić z oliwą, dodać do gotującej się soczewicy. Resztę warzyw obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka z zupą. Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do zup, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić pieprzem. Na talerzu posypać zupę posiekaną natką. 100 g - 85 kcal.
Pasztet z soczewicy
Udusić cebulę na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, zmiksować, dodać olej, przyprawy, czosnek, wymieszać.
Smacznego!
Copyright by WWW
Można ją jeść z jakimiś sosami.Mój ulubiony to sos do makaronu firmy Pudliszki.Soczewica z nim smakuje pyyyysznie.