Szacuny
91
Napisanych postów
4613
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19327
Nie nie bedzie to kolejne pytanie co ma wiecej bialka czy cos takiego :P:)
Moj brat zdaje w tym roku na studia i podljelismy dyskusje o bialku, aminach itd. :)
I teraz mam pare pytan.
W jego ksiazkach nie ma slowa zeby cokolwiek z bialkiem dzialo sie w nerkach wiec czewmu na Ostrowi pisze zeby nie stosowac dluzej niz bodaj 4 tyg bo grozi uszkodzeniem czy tam chorobami nerek ?
Dalej zasugerowal ze jedzenie jajek moze.. prowadzic do wrzodow żoładka.. Cos wspominal o kwasie solnym ze podobno powstaje przy trawieniu jaj.. nie wiem dokladnie o co biega:/
Szacuny
0
Napisanych postów
35
Wiek
33 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
908
"Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże."
"Tauryna jest składnikiem wielu napojów energetyzujących, takich jak Red Bull czy rodzimy Tiger i odżywek dla sportowców, które mogą również zawierać kofeinę lub inne substancje stymulujące."
Szacuny
0
Napisanych postów
12
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
300
" Dalej zasugerowal ze jedzenie jajek moze.. prowadzic do wrzodow żoładka.. Cos wspominal o kwasie solnym ze podobno powstaje przy trawieniu jaj.. nie wiem dokladnie o co biega:/"
Z tego co wiem z podstawówki to kwas solny jest jednym z podstawowych składników soków żołądkowych... Po prostu jest tam zawsze... Jeśli chodzi o jaja to są ok, ja nie narzekam a nawet jestem zadowolony pyta staje jak szalona
Szacuny
0
Napisanych postów
12
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
300
"Kwas solny, kwas chlorowodorowy (HCl) [gwarowo zajzajer od (niem.) Salzsäure] - nieorganiczny związek chemiczny kwas beztlenowy, będącym roztworem chlorowodoru w wodzie. Czasami kwasem solnym nazywa się też roztwór chlorowodoru w innych rozpuszczalnikach polarnych np: w acetonie. Rozcieńczony kwas solny znajduje się w żołądku człowieka i ssaków - umożliwia trawienie białek. Nazwa "kwas solny" pochodzi od dawnej metody jego otrzymywania ze stężonego kwasu siarkowego(VI) i chlorku sodu (kwas z soli)."
Źródło - " wikipedia"
Jeśli chodzi o nerki to jest prawda że spożywając dużo białka ( zwłaszcza z odżywek) obciążamy nerki. "Z metabolizmu białka pochodzą bowiem toksyczne produkty przemiany materii" . Te właśnie toksyny usuwane są przez nerki, jeśli będzie ich za dużo może dojść do uszkodzenia nerek
Zmieniony przez - fighter83 w dniu 2007-03-12 14:35:11
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Nadmiar białka jest jedynie niewskazany (a raczej zabroniony) w przypadku uszkodzonych nerek lub predyspozycji do ich choroby. Zdrowe nerki z białkiem sobie poradzą, tym bardziej z ilością 2g/kgmc.
Kwas solny jest składnikiem soku żołądkowego, zawsze jest wydzielany, gdy coś zjemy, w szczególności produkty białkowe. Do powstania choroby wrzodowej żołądka wymagane są bakterie Helicobacter pylori oraz uszkodzona śluzówka żołądka, więc jajka mogą powodować chorobę wrzodową, ale u osób podatnych na tą chorobę i nie znacznie bardziej niż inne produkty białkowe.