...
Napisał(a)
Siema!prosze o rade związaną z zelazem!!Gdzie lub czynm najwiecej wystepuje zelaza w jakich owocach!!bo nak czytam niektóre kompleksy witamin i ich skład to mnie normalnie śmieszy ewidentnie jest zelaza za mało!a witaminy troche kosztują!dla tego chcem naturalnie dostarczyć organizmowi zelazo prosze o psośbe
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
W jakim celu? Chorobowym czy tak sobie wymysliles?
"Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%."
Zmieniony przez - domer w dniu 2007-02-04 11:44:02
"Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%."
Zmieniony przez - domer w dniu 2007-02-04 11:44:02
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
jak to w jakim celu!!kazdy sportowiec powinien przyjmowac zelazo!!organizm człowieka potrzebuje zelaza a tymbardziej aktywni sportowcy!a mógł bys mi powiedziec jakie zapotrzebowanie jest na zelazo chodzi mi tu o brokuły susz morele itp
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Jak nie jesteś anemikiem to żelazo nie jest Ci potrzebne. Natomiast wysoki jego poziom może powodować większe powstawanie wolnych rodników i oksydację LDL. Dlatego w lepszych multiwitaminach, szczególnie przeznaczonych dla sportowców, żelaza jest bardzo mało lub nie ma go w ogóle.
Beatus, qui prodest, quibus potest
Polecane artykuły