Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
206
Wczoraj doczytałam dopiero (wszystko z postów Tyki), że redukcję należy zacząć z pułapu normalnego zapotrzebowania na kalorie i stopniowo, powoli zmniejszać. Po jakim czasie zacząć zmniejszać?
Doczytałam się też, że liczbą kalorii należy "żonglować" z dnia na dzień, ale te dwie informacje kłócą się chyba trochę ze sobą?
Chciałabym jeszcze wiedzieć, czy jeśli obniżam swoje zapotrzebowanie na ww, to powinnam dodać tłuszczów czy białek, żeby bilans kaloryczny wypadł prawidłowo? Nie ukrywam, że łatwiej dodać tłuszczów:) I do jakiego poziomu można obciąć ww?
oczywiscie ze gorszy.
musisz zwaracac uwage na to jakie kwasy zawiera dany olej...oliwe ciezko zastapic...
tłuste miesa, ryby, oliwki i olej rzepakowy zimnotłoczony
Szacuny
19
Napisanych postów
999
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
13912
Wczoraj doczytałam dopiero (wszystko z postów Tyki), że redukcję należy zacząć z pułapu normalnego zapotrzebowania na kalorie i stopniowo, powoli zmniejszać. Po jakim czasie zacząć zmniejszać?
jak po 2 tygodniach waga będzie w miejscu lub wyższa to ucinaj kalorie . . .a jak będzie niższa to zostaw jak jest . . . chyba że będzie niższa więcej niż 1,5-2 kg to troche zwiększ kcl
Doczytałam się też, że liczbą kalorii należy "żonglować" z dnia na dzień, ale te dwie informacje kłócą się chyba trochę ze sobą?
no wiadomo że jak twoje zapotrzebowanie na dane dni przypada rózne to tez powinnaś jeśc różnie . . .
Chciałabym jeszcze wiedzieć, czy jeśli obniżam swoje zapotrzebowanie na ww, to powinnam dodać tłuszczów czy białek, żeby bilans kaloryczny wypadł prawidłowo? Nie ukrywam, że łatwiej dodać tłuszczów:) I do jakiego poziomu można obciąć ww?
na redukcji przeważnie do 3g/kg zjeżdżają . . . a to czym zastąpisz to już bardziej zależy od tego czego tam Ci w diecie brakuję . .
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
206
Przez ostatni miesiąc miałam mocno obcięte racje i wszystko wskazuje na spowolnienie metabolizmu. Wracam więc "do źródeł" i zaczynam znowu od zapotrzebowania normalnego, tak?
Zapotrzebowanie na ww oscyluje mi w okolicach 190 g/dzień, ale w innym wątku Groove radziła (radził? przepraszam, jeśli palnęłam gafęzmniejszyć. Do 150 np? Czy mniej?
Szacuny
19
Napisanych postów
999
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
13912
Przez ostatni miesiąc miałam mocno obcięte racje i wszystko wskazuje na spowolnienie metabolizmu. Wracam więc "do źródeł" i zaczynam znowu od zapotrzebowania normalnego, tak? tak
Zapotrzebowanie na ww oscyluje mi w okolicach 190 g/dzień, ale w innym wątku Groove radziła (radził? przepraszam, jeśli palnęłam gafęzmniejszyć. Do 150 np? Czy mniej?
zależy od wagi, budowy sylwetki, aktywnosci fizycznej, przemiany materii
Szacuny
6
Napisanych postów
1202
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17052
Dla mnie liczy sie tylko bialko i tluszcz wegle ktore mozna "zauwazyc", wystepuja w posilkach okolotreningowych. Waze 81kg i zapotrzebowanie dzienne na wegle wynosi 150g, jestem osoba aktywna.
Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
Oczywiscie! dodawac z tłuszczy(oliwa z oliwek exta virgin,orzechy,tran,olej lniany olej mtc,tłuste ryby morskie) a NIE z białek. nie przyswoisz wiecej białek niz okoł 30-40g w 1 posiłku. staraj sie nie przegraczac 2gbiałka na kg.masy
pzdr
Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2007-02-06 15:28:14
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Doczytałam się też, że liczbą kalorii należy "żonglować" z dnia na dzień, ale te dwie informacje kłócą się chyba trochę ze sobą?
Pewnie chodzi o "zig-zak", wg niektórych osób bardzo skuteczny sposób na niespowolnienie metabolizmu przy ujemnym bilansie kalorycznym. Zamiast np. ciągle dostarczać 2000kcal, jednego dnia spożywa się 1700kcal , następnego 2300kcal, itd. Ja prędzej bym tu dopatrywał się lepszego wpływu na apetyt, hamowania głodu niż jakiegoś magicznego sposobu na super sylwetkę.
30g białka przyswojonego w jednym posiłku to wielki mit. Żeby go obalić wystarczy tylko pomyśleć i się nad tym zastanowić.
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
206
Nofatuk - czy olej może być np. z orzechów albo słonecznikowy? Oczywiscie tłoczony na zimno. Mam uraz do oliwy i nie jestem w stanie przemóc go.
Charon - rozjaśnij, proszę. Dostarczenie odpowiedniej dawki białka to dla mnie spory problem, bo jedzenie w kółko tych kilku produktów o odpowiedniej jego zawartości przyprawia mnie szybko o mdłości:)