Szacuny
0
Napisanych postów
2
Wiek
43 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5
Witam.
Kilka dni temu zakupiłem na allegro 1 kg spożywczego chlorku potasu, aby móc zastąpić stosowaną i tak okazjonalnie do potraw zwykłą sól. Czytałem, że KCl jest w smaku identyczny z NaCl. Okazało się jednak, że niezupełnie. Zakupiony KCl jest, oprócz tego, że słony, to również ostry. Szczypta KCl, którą "zlizałem" bezpośrednio ze spodeczka podrażniła mój język na kilkanaście godzin, tak jakby uległ poparzeniu.
W związku z tym mam pytania do osób, które miały w rękach KCl. Czy to jest normalne, że KCl działa drażniąco na błony śluzowe i wywołuje podobne reakcje, czego przy NaCl nie zaobserowałem? Czy może zakupiony towar nie do końca jest spożywczy?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11591
Napisanych postów
159275
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1230146
skad pomysl na zastapienie soli czystym chlorkiem potasu? zazwyczaj stosuje sie mieszanki z dodatkiem chlorku potasu,a nie samej soli potasu. faktycznie reakcja o ktorej piszesz mogla wystapic i podraznieniu ulegl nablonek, stad takie wrazenia smakowe, ze wzgledu na intensywnosc smakowa chlorku potasu
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Wiek
43 lat
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5
Pomysł na razie się klaruje. Nie jestem tu specjalistą, więc szukam porady. W jakim stosunku w takim razie powinienem sporządzić mieszankę? Słyszałem, że dieta współczesnego człowieka obfituje w sód, którego jest zdecydowanie zbyt dużo, przy jednoczesnym niedoborze potasu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11591
Napisanych postów
159275
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1230146
niestety to juz nieco przestarzale podejscie, obecnie dieta zbilansowana zazwyczaj obfituje w wystarczajace ilosci potasu, a jego przedawkowanie moze byc przykre w konsekwencjach.
musialbys podliczyc dzienny jadlospis jaki masz w swoim menu i sprawdzic ilosc poszczegolnych mineralow