Troche boje sie pisac bo Charon we wszystkich moich odpowiedziec doszukuje sie błedu
to chyba uraz za tą dyskusje o wit A,D,E w tranie uwazanym przeze mnie za cos lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej)
Do rzeczy!
Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow prozdrowonych(działa antyzakrzepowo, antynowotworowo,antyzapalnie i duzo innych anty
. Pamietaj jednak ze rózne firmy robią rózne oliwy(w smaku) a oliwa dodawana do sera białego czy np wymieszana z rozgniecionymi brokułami lub jajecznica(oliwa na zimno bo podgrzewana sie utlenia!!!) łogodzi swój smak.
Moze wcinaj oliwki surowe(marynowane) ale to juz ostatecznosc i wiadomo w jakich ilosciach:)
Co do oleju lnianego to ten jest nosniekiem innych tłuszczy(omega3) ale niestety jako kwas ALA czyli wielonienasycony kwas alfa-linolenowegy który dopiero po szeregach procesów w org. zamienia sie w korzystniejsze DHA(kwas dokozaheksaenowy) i EPA(eikozapentaenowy)
wiec lepiej pić tran-ktory tez jest nosnikiem tłuszczy omega3 i to w doskonałym skondensowaniu EPA i DHA.(do 10g dziennie z uwagi na mozliwosc przedawkowania wit A,DiE
Oczywiscie olej Lniany jest bardzo zdrowy nie nalezy jednak z nim przesadzac bo np. w duzych ilosciach spowalnia metabolizm. Jesli go pić to tylko jako dodatek do diety-zróznicowanie(15-20g dziennie) i tylko WYSOKOLINOLENOWY. Ale przetrzymywanie go jest uciazliwe-reaguje ze swiatłem temp szybko traci "ważnośc" utlenia sie bardzo łatwo.
Olej orzechowy...cóz...nie spotkałem sie z takim ale jest pewnie cholernie drogi a przeciez mozesz wcinac orzechy włoskie(100g dziennie-tłuszcz wielonienasycony) pyszne a w dodatku maja białko, witaminy wegle-samo zdrowie.
olej słonecznikowy - odpada (chociazby dlategoz e zawiera omega 6 a jej nadbiar prowadzi do rozwoju raka prostaty i inych problemow a tego nie chciemy
jedyną alternatywą jaka widze zamiast oliwy z olwek jest Olej rzepakowy TłOCZONY NA ZIMNO czyli nie rafinowany. Jako zródo tłuszczy jednonienasyconych(zawiera duzo kwasu oleinowego) z tym ze zawiera on mniej składnikow prozdrowotnych niz oliwa z oliwek. Troche ciezko dostepny...ale cóz...szukaj!:)
Charon masz racje z tym białkiem ale ja miałem na mysli jeden posiłek w sensie średnio 1 na 3h. Co do tego cyz 60g sie przyswoi czy nie tez nie wiadomo bo kazdy organizm reaguje inaczej. Pojecie przyswajania rozumiem w tym przypdku jako budowe miesni i pomoc w usuwaniu wolnych rodnikow.
Nadmiar białka chyba zostaje usuwany z moczem(chyba) wnioskuje po tym ze na dietach wysoko białkowych bardzo obciazone są nerki.
30-40g pewnie ze mit bo kulturysci jadaja i ponad 400g dziennie:)ale to chyba inna pułka:)
Prosze o komentarz(Charno bądz inny ekspert) no chyba ze jest zbedny.
Mam nadzieje ze pmogłem szizuka:)
Pozdrawiam