SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to jest z kaloriami przy redukcji?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2631

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Na to, że mięsa nie lubisz już nic nie poradzę.

Co do tego mitu, to może inaczej. Niech najpierw ktoś napisze dlaczego więcej niż 30-40g białka w jednym posiłku się nie przyswoi, cokolwiek to znaczy.

Jeżeli zjem 300g piersi z kurczaka (60g B) to połowa się nie przyswoi, tak?

Jeżeli zjem 150g piersi (30g białka) i za 10 min drugi posiłek - jajecznicę (30g białka), to już się przyswoi?

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
Troche boje sie pisac bo Charon we wszystkich moich odpowiedziec doszukuje sie błeduto chyba uraz za tą dyskusje o wit A,D,E w tranie uwazanym przeze mnie za cos lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej)

Do rzeczy!
Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow prozdrowonych(działa antyzakrzepowo, antynowotworowo,antyzapalnie i duzo innych anty. Pamietaj jednak ze rózne firmy robią rózne oliwy(w smaku) a oliwa dodawana do sera białego czy np wymieszana z rozgniecionymi brokułami lub jajecznica(oliwa na zimno bo podgrzewana sie utlenia!!!) łogodzi swój smak.
Moze wcinaj oliwki surowe(marynowane) ale to juz ostatecznosc i wiadomo w jakich ilosciach:)

Co do oleju lnianego to ten jest nosniekiem innych tłuszczy(omega3) ale niestety jako kwas ALA czyli wielonienasycony kwas alfa-linolenowegy który dopiero po szeregach procesów w org. zamienia sie w korzystniejsze DHA(kwas dokozaheksaenowy) i EPA(eikozapentaenowy)wiec lepiej pić tran-ktory tez jest nosnikiem tłuszczy omega3 i to w doskonałym skondensowaniu EPA i DHA.(do 10g dziennie z uwagi na mozliwosc przedawkowania wit A,DiE
Oczywiscie olej Lniany jest bardzo zdrowy nie nalezy jednak z nim przesadzac bo np. w duzych ilosciach spowalnia metabolizm. Jesli go pić to tylko jako dodatek do diety-zróznicowanie(15-20g dziennie) i tylko WYSOKOLINOLENOWY. Ale przetrzymywanie go jest uciazliwe-reaguje ze swiatłem temp szybko traci "ważnośc" utlenia sie bardzo łatwo.

Olej orzechowy...cóz...nie spotkałem sie z takim ale jest pewnie cholernie drogi a przeciez mozesz wcinac orzechy włoskie(100g dziennie-tłuszcz wielonienasycony) pyszne a w dodatku maja białko, witaminy wegle-samo zdrowie.

olej słonecznikowy - odpada (chociazby dlategoz e zawiera omega 6 a jej nadbiar prowadzi do rozwoju raka prostaty i inych problemow a tego nie chciemy

jedyną alternatywą jaka widze zamiast oliwy z olwek jest Olej rzepakowy TłOCZONY NA ZIMNO czyli nie rafinowany. Jako zródo tłuszczy jednonienasyconych(zawiera duzo kwasu oleinowego) z tym ze zawiera on mniej składnikow prozdrowotnych niz oliwa z oliwek. Troche ciezko dostepny...ale cóz...szukaj!:)

Charon masz racje z tym białkiem ale ja miałem na mysli jeden posiłek w sensie średnio 1 na 3h. Co do tego cyz 60g sie przyswoi czy nie tez nie wiadomo bo kazdy organizm reaguje inaczej. Pojecie przyswajania rozumiem w tym przypdku jako budowe miesni i pomoc w usuwaniu wolnych rodnikow.
Nadmiar białka chyba zostaje usuwany z moczem(chyba) wnioskuje po tym ze na dietach wysoko białkowych bardzo obciazone są nerki.
30-40g pewnie ze mit bo kulturysci jadaja i ponad 400g dziennie:)ale to chyba inna pułka:)

Prosze o komentarz(Charno bądz inny ekspert) no chyba ze jest zbedny.

Mam nadzieje ze pmogłem szizuka:)

Pozdrawiam

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
O tłuszczach ładnie napisałeś, część sam bym podobnie to opisał. Nie słyszałem tylko, żeby o.lniany w większych ilościach powodował spowolnienie metabolizmu.

Co do przyswajania białka. Ok 58% procent aminokwasów i tak ulega zamianie do glukozy (proces glukoneogenezy), przy większym stężeniu - więcej. Dlatego więc, mimo, że się przyswoją, ulegną spaleniu. To czy posłużą do budowy mięśni, zależy od tego, czy będzie taka potrzeba i możliwość: uszkodzone włókna mięśniowe, większy poziom hormonów anabolicznych, androgennych.

Aminokwasy rzeczywiście mają jakiś limit wchłaniania w jelitach, jest oz jednak znacznie większy niż te 30g/3h. Wiele osób też zapomina, że posiłek trawi się wiele godzin. To, że zjemy 60g białka nie oznacza, że wszystkie aminokwasy od razu trafiają do krwiobiegu.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 206
Dzięki Nofatuk, rzeczywiście rozjaśniłeś. Olej orzechowy nie jest najtańszy, za to naprawdę mi smakuje. Jest jeszcze z pestek dyni ewentualnie. Wczoraj kupiłam sezamowy, ale jest chyba gorszy od oliwy:)
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
zobacz tu o tym napisałem.
https://www.sfd.pl/Co_zamiast_oliwy_z_oliwek_moj_1_mały_art.:_-t315215.html#post4

oczywiscie ze gorszy.
musisz zwaracac uwage na to jakie kwasy zawiera dany olej...oliwe ciezko zastapic...
tłuste miesa, ryby, oliwki i olej rzepakowy zimnotłoczony

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CO ILE GODZIN....... [BŁAGAM ODP]

Następny temat

ŻELAZO

WHEY premium