SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ spożycia białka na funkcjonowanie nerek

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11507

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
W 1986 Dr. Kronfeld opublikował w Kidney International badanie dotyczące negatywnego wpływu diety wysokobiałkowej na nerki. Badanie było przeprowadzone na psach(na ludziach takie badania raczej nie są prowadzone, chociaż można też powiedzieć, że na psach też nie powinny być prowadzone...). Badał 21 psów, które miały zredukowaną masę nerek o 75%. Przez 4 lata podawał tym psom z takim defektem trzy rodzaje diet - w których była różna ilość białka 19%, 27% i 56% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Po 4 latach nie zaobserwował, żadnych różnic w funkcjonowaniu nerek, żadnych zmian w strukturze nerek w badanych grupach. Zwierzęta mimo, że miały dostępne tylko 25% masy normalnych nerek przy tak dużym spożyciu białka(56%) przez 4 lata nie miały negatywnych zmian w obrębie nerek.

To jest fragment tego badania:

Long-term renal responses to high dietary protein in dogs with 75% nephrectomy.

Robertson JL, Goldschmidt M, Kronfeld DS, Tomaszewski JE, Hill GS, Bovee KC.


It has been proposed that ingestion of large amounts of dietary protein leads to sustained renal hyperperfusion and progressive glomerulosclerosis in rats. This hypothesis was tested in dogs, with 75% reduction in renal mass, maintained for 4 years on either 56, 27, or 19% dietary protein. Twelve of 21 dogs survived 4 years, and death due to renal failure was not correlated to diet. Dogs fed 56 and 27% protein had increased GFR and CPAH before and after reduction of renal mass compared to the 19% group. A pattern of deterioration of renal function, including proteinuria, was not found in any diet group. Nine of 11 dogs, fed 56, 27, or 19% protein had minimal glomerular lesions, including mesangial proliferation, GBM irregularities, adhesions, and sclerosis. Two other dogs, fed 56% protein, had more severe glomerular lesions. No significant ultrastructural differences were found in glomeruli among the three diet groups. These results do not support the hypothesis that high protein feeding had a significant adverse effect on either renal function of morphology in dogs with 75% nephrectomy.

Oczywiście nie możemy na podstawie takiego badania formułować zaleceń dietetycznych dla ludzi, ale ze względu na brak długoterminowych badań na ludziach, myślę, że warto zwrócić uwagę na takie badania.

Czy nasze nerki są bezpieczne przy wysokim spożyciu białka? Nie znalazłem badań, które potwierdzałby, że istniej zagrożenie dla zdrowych nerek...

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25

Jedynie w przypadku schorzeń obniżenie ilości białka w pewnych przypadkach może przynieść ulgę. Z drugiej strony możemy sobie zadać pytanie czy mimo wszystko jest możliwość przesadzenia...? myślę, że jest szczególnie przy rozpatrywaniu długoterminowego efektu, więc zakładając, że dieta uwzględnia odpowiednią ilość kalorii nie polecam zdecydowanego przekraczania 2,2 g na kg(według badań ta ilość określana jest jako wysoka, żeby nie było wątpliwości ile jest mało, a ile dużo). Przekraczanie tej ilości w większości przypadków/sytuacji nie przyniesie dodatkowych korzyści to też warto wiedzieć.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-07-03 14:14:43
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 804
jesli moge zabrac glos w dyskusji to
moim zdaniem ilosc dostarczanego bialka w pozywieniu to kwestia indywidualna przy swiadomosci ze aminokwasy (powstale w wyniku rozkladu bialek) bedace w nadmiarze sa degradowane a nie moagazynowane jesli nie sa wlaczane do bialka organizmu ludzkiego (co prawda nastepuje przyrost bialek w watrobie, blonie sluzowej przewodu pokarmowego i osoczu ale stanowia one ruchoma pule aminokwasow - ale nie sa tam magazynowane).

Przede wszystkim nalezy uwzglednic to ze każdy organizm pod względem intensywności metabolizmu jest inny nawet podczas wysilku.

"Czlowiek ktory spozywa dziennie 300 g ww, 100 g tluszczu i 100 g bialka wydala ok. 16,5 g azotu w ciagu doby (...) 95 % przez nerki a 5 % z kalem." tylko to mi sie udalo znalesc.
ale na pewno przewazaja nerki w wydalaniu azotu w granicach 80-95 %.

Oczywiscie najelpiej byloby spr czy ma sie "+" czy "-" bilnas azotowy ale to nie jest takie proste bo ma na to wplyw wiele czynnikow.

1.) kazdy sie poci mniej lub bardziej intensywnie i tak tez wydala azot.
2.) Przy wydychaniu tez (zwlaszcza Ci co sa na CKD)
3.) jak spr ile azotu przyjales podczas przyjmowania pokarmu??
(trzeba by wiedziec jakie i ile aminokwasow zjadles i w jakim stopniu ulegly one przeksztalceniu w amoniak - co jest trudne w praktyce)


Podsumowujac moim zdaniem czy ilosc spozywanego bialka ma wplyw na funkcjonowanie nerek??

Moim zdaniem tak (w kazdym badz razie na pewno je obciaza) i uwazalbym z iloscia zwiekszonego spozycia bialka, a jesli juz to robilbym to stopniowa i spr reakcje organizmu.

zawsze mozna spr poziom kreatyniny ktorego norma wynosi 0,7-1,5 mg/dL
lub ewnetualnie stezenie mocznika (ktore wlasnie moze byc zwiekszone ponad norme w przypadku diety zbyt bogatej w bialko).

zaznczam ze wyniki zwlaszcza ten pierwszy moze byc w normie dlatego ze nerki zaczna intensywniej pracowac i norma bedzie.

dlatego ja bym sobie zrobil badania przed zwiekszeniem ilosci bialka w diecie, ale nie wiem ile takie badania moga kosztowac (mozna spr dzwoniac do jakiego laboratorium), ale jesli sa niedrogie to mysle ze warto zrobic i na pewno pomoze nam to w orientacji czy przyjmujemy za duzo czy za malo bialka jak chcemy zwiekszyc mase. Poza tym chyba widac czy miesnie rosna
wskazniki te moga byc w normie ze wzgledu na przyrost miesni.

to jest tylko moje zdanie



Zmieniony przez - paul_86 w dniu 2009-09-19 00:01:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 216 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3175
a to ci dopiero ..

sog :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1698 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9914
cos mi sie wydaje ze niestety psy maja inny przewod pokarmowy i to tez moglo byc takim wynikiem,inny czas wchlaniania bialek ze zjedzonego pokarmu w jednostce czasu.A to ze powzej 2,2 g bialka/kg wagi ciala nie przynosi kozysci to bym sie sprzeczal,wiec uwazasz ze zapotrzebowanie kaloryczne buduje miesnie a nie bialko.W takim rozrachunku proporcje powinny sie zachowac wzgledem bialek a zwiekszac z tluszczy i wegli.Niestety nie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
W linku który podałem jest odniesienie do tego badania jako wartościowy punkt przy wnioskach dotyczących ludzi, również badania na gryzoniach są brane pod uwagę, ale tak jak sam napisałem to nie daje jednoznacznej odpowiedzi...

Uważam, że przy odpowiedniej kaloryczności zdecydowane przekraczanie tej ilości nie przyniesie dodatkowych efektów, przy deficycie kalorycznym, mniejszej ilości węglowodanów – taka ilość może okazać się w niektórych przypadkach za mała. Opieram swoją wiedzę o badania takich ludzi jak Tipton KD, Wolfe RR, Lemon PW... są pionierami jeśli chodzi o te tematy. Krótko mówiąc, są bardziej ekonomiczne źródła energii, oczywiście rozmawiamy o naturalnym treningu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1698 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9914
Rozumiem o czym mowisz,sam probowalem nieco kabinowac.kwestie niestety podparte byly wspomaganiem,choc stwierdzam,ze bialko to kiepskie zrodlo energii jesli o to chodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
też przy nadmiarze białka np. nabiałowego mogą być problemy z wątrobą


Ellis świetny art poidziwiam twoją wiedze

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 176 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1680
...tak na pierwszy rzut oka to przy 5 lub 6 posiłkach żebym miał 2 g białka to bym musiał jeść kawałek mięsa na jednego porządnego gryza do 125 g ryżu lub kaszy na posiłek...niezbyt apetyczne ;)

ale coraz częściej myślę ze zgrozą o 5,6 latach katowania wątroby średnio 2,5 g białka ze źródeł zwierzęcych...bez soku
może taka "mała" ilość białka działa ale wątpliwe,że przy klasycznym weiderowskim bodybuildingu - raczej przy tych nowych naturalnych metodach - max contraction,hst,hit - ktrótkie,rzadkie,intensywne treningi...
pozdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
o ilosci 2,2 mówisz na kg, czy kg LBM??

Zmieniony przez - Wylliam w dniu 2006-07-03 23:24:19

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 176 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1680
g na kg masy ciała...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Wylliam według niektórych opracowań nawet 1,6 g na kg wystarcza przy odpowiedniej kaloryzności, ale pojawiają się też opinie/badania, że przy treningu ukierunkowanym na powiększanie masy mięśniowej ilość > 2 g na kg, ale < 3 g na kg może być korzystna. Nie potrafię jednoznacznie powiedzieć czy dla każdego lepsze będzie 2 g, a nie 2,2 g na kg.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
a ja sie stosuje do postu TYKI i dobrze mi z tym

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wakacyjna zmiana diety na mase.

Następny temat

Dieta a Sport

WHEY premium