W 1986 Dr. Kronfeld opublikował w Kidney International badanie dotyczące negatywnego wpływu diety wysokobiałkowej na nerki. Badanie było przeprowadzone na psach(na ludziach takie badania raczej nie są prowadzone, chociaż można też powiedzieć, że na psach też nie powinny być prowadzone...). Badał 21 psów, które miały zredukowaną masę nerek o 75%. Przez 4 lata podawał tym psom z takim defektem trzy rodzaje diet - w których była różna ilość białka 19%, 27% i 56% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Po 4 latach nie zaobserwował, żadnych różnic w funkcjonowaniu nerek, żadnych zmian w strukturze nerek w badanych grupach. Zwierzęta mimo, że miały dostępne tylko 25% masy normalnych nerek przy tak dużym spożyciu białka(56%) przez 4 lata nie miały negatywnych zmian w obrębie nerek.
To jest fragment tego badania:
Long-term renal responses to high dietary protein in dogs with 75% nephrectomy.
Robertson JL, Goldschmidt M, Kronfeld DS, Tomaszewski JE, Hill GS, Bovee KC.
It has been proposed that ingestion of large amounts of dietary protein leads to sustained renal hyperperfusion and progressive glomerulosclerosis in rats. This hypothesis was tested in dogs, with 75% reduction in renal mass, maintained for 4 years on either 56, 27, or 19% dietary protein. Twelve of 21 dogs survived 4 years, and death due to renal failure was not correlated to diet. Dogs fed 56 and 27% protein had increased GFR and CPAH before and after reduction of renal mass compared to the 19% group. A pattern of deterioration of renal function, including proteinuria, was not found in any diet group. Nine of 11 dogs, fed 56, 27, or 19% protein had minimal glomerular lesions, including mesangial proliferation, GBM irregularities, adhesions, and sclerosis. Two other dogs, fed 56% protein, had more severe glomerular lesions. No significant ultrastructural differences were found in glomeruli among the three diet groups. These results do not support the hypothesis that high protein feeding had a significant adverse effect on either renal function of morphology in dogs with 75% nephrectomy.
Oczywiście nie możemy na podstawie takiego badania formułować zaleceń dietetycznych dla ludzi, ale ze względu na brak długoterminowych badań na ludziach, myślę, że warto zwrócić uwagę na takie badania.
Czy nasze nerki są bezpieczne przy wysokim spożyciu białka? Nie znalazłem badań, które potwierdzałby, że istniej zagrożenie dla zdrowych nerek...
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25
Jedynie w przypadku schorzeń obniżenie ilości białka w pewnych przypadkach może przynieść ulgę. Z drugiej strony możemy sobie zadać pytanie czy mimo wszystko jest możliwość przesadzenia...? myślę, że jest szczególnie przy rozpatrywaniu długoterminowego efektu, więc zakładając, że dieta uwzględnia odpowiednią ilość kalorii nie polecam zdecydowanego przekraczania 2,2 g na kg(według badań ta ilość określana jest jako wysoka, żeby nie było wątpliwości ile jest mało, a ile dużo). Przekraczanie tej ilości w większości przypadków/sytuacji nie przyniesie dodatkowych korzyści to też warto wiedzieć.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-07-03 14:14:43
To jest fragment tego badania:
Long-term renal responses to high dietary protein in dogs with 75% nephrectomy.
Robertson JL, Goldschmidt M, Kronfeld DS, Tomaszewski JE, Hill GS, Bovee KC.
It has been proposed that ingestion of large amounts of dietary protein leads to sustained renal hyperperfusion and progressive glomerulosclerosis in rats. This hypothesis was tested in dogs, with 75% reduction in renal mass, maintained for 4 years on either 56, 27, or 19% dietary protein. Twelve of 21 dogs survived 4 years, and death due to renal failure was not correlated to diet. Dogs fed 56 and 27% protein had increased GFR and CPAH before and after reduction of renal mass compared to the 19% group. A pattern of deterioration of renal function, including proteinuria, was not found in any diet group. Nine of 11 dogs, fed 56, 27, or 19% protein had minimal glomerular lesions, including mesangial proliferation, GBM irregularities, adhesions, and sclerosis. Two other dogs, fed 56% protein, had more severe glomerular lesions. No significant ultrastructural differences were found in glomeruli among the three diet groups. These results do not support the hypothesis that high protein feeding had a significant adverse effect on either renal function of morphology in dogs with 75% nephrectomy.
Oczywiście nie możemy na podstawie takiego badania formułować zaleceń dietetycznych dla ludzi, ale ze względu na brak długoterminowych badań na ludziach, myślę, że warto zwrócić uwagę na takie badania.
Czy nasze nerki są bezpieczne przy wysokim spożyciu białka? Nie znalazłem badań, które potwierdzałby, że istniej zagrożenie dla zdrowych nerek...
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/25
Jedynie w przypadku schorzeń obniżenie ilości białka w pewnych przypadkach może przynieść ulgę. Z drugiej strony możemy sobie zadać pytanie czy mimo wszystko jest możliwość przesadzenia...? myślę, że jest szczególnie przy rozpatrywaniu długoterminowego efektu, więc zakładając, że dieta uwzględnia odpowiednią ilość kalorii nie polecam zdecydowanego przekraczania 2,2 g na kg(według badań ta ilość określana jest jako wysoka, żeby nie było wątpliwości ile jest mało, a ile dużo). Przekraczanie tej ilości w większości przypadków/sytuacji nie przyniesie dodatkowych korzyści to też warto wiedzieć.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-07-03 14:14:43