Szacuny
40
Napisanych postów
8194
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21398
Więc krótkie info.
oliwa z zoliwek ma BAAARDZO intensywny smak i zapach. To wie każdy. Jednym on pasuje innym nie, ale po dłuższym jej jedzeniu każdemu może obrzydnąć. Co wtedy zrobić?
Ja wam powiem jak zrobić żeby smakowała jak ketchup :D
Do oliwy z oliwek wrzucacie zależnie od preferencji i tego czy świeże i jakie mamy . Na 0.5 l oliwy z oliwek kilka do kilkudziesięciu małych papryczek peperoni!!! Tak zostawiacie na około 2 tyg.
Ja preferuję kilkanaście papryczek, moja dziewczyna dużo więcej. Dla mnie jest wtedy za ostre, piwerszy raz jak zjadlem jej wersję (kilkadziesiąt papryczek) to mnie chyba z 2 h paliło(ale ja tez duzo leje, po 2 lychy do posilku). Ale potem przywykłem tlyko trochę rozcięczałem zwykła i teraz sobie zrobiłem taką z kilkunastoma papryczkami i właśnie "leżakuje" :) Polecam. Moim zdaniem uzyskuje smak bardzo zbliżony do keczupu mimo iż nie ma tam pomidorów. Warto sporbowac nawet na malej ilosci oliwy naprawde smakuje calkiem inaczej!
“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski
Szacuny
40
Napisanych postów
8194
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21398
NO właśnie!!! Bo wcześniej stał 2 tyg z tego co wiem to właśnie ze swierzymi peperoni. Ale suszonie w 100% się nadają bo na nich testowałem!! I to jest właśnie to :P Nie byłem we Włoszech więc tlyko mówię z kąd zaczerpnięty jest przepis rzekomo. ALe jak widzę pokrywa się to z faktami :P Oczywiście potem te papryczki się odcedza i zostawia sam olej i jest super!
Co do świerze kontra suszone to jak mówię nie widzialem zdalem tlyko relacje co mi przekazano, mozliwe że to zależy gdzie. Ja robilem z suszonymi i pycha :D
Zmieniony przez - leyus w dniu 2006-05-06 01:26:06
“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski
Szacuny
35
Napisanych postów
931
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
14292
Wolałbym żreć g**** gdyby miało tłuszcze jednonienasycone niż pić oliwe
Dlatego sog za pomysł, aczkolwiek osobiście wole walnąć z kielicha i zapić czymś intensywniejszym niż bawić się w takie rozwiązania ;)
Zmieniony przez - chudzio w dniu 2006-05-05 19:09:36
Szacuny
1
Napisanych postów
106
Wiek
36 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
790
Mi tam smak nie przeszkadza ... jeżeli zapijam czymś dobrym to mi rybka ... kwestia przyzwyczajeń i gustu ... a jak nie pije to poprostu dodaje to wszelkiego jedzenia jakie można ...
Szacuny
20
Napisanych postów
672
Wiek
106 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
18387
dobrym sposobem jest też czosnek - działa podobnie jak papryczka - ja tak stosuję, bo smaku oliwy "w oryginale" nie znoszę wadą może być to, że oliwa nieco może przesiąknąć smakiem czosnku (raczej jego arometem), ale przynajmniej nie wali tak po spożyciu
Szacuny
40
Napisanych postów
8194
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21398
mi też smak odpowiada ale wiem że wielu sie uskarża i na początku też mi nie smakowała.
Co do dodawania pizzy to papryczki peperoni (które się po 2 tyg wyrzuca :) nie tuczą :D
Tak wiec mimo ze mi smakuje to jest to bardzo mila odmiana :D No ale każdy zrobi jak chce, wierze że niktorym się to przyda więc napisałem :D
“How in the hell could a man enjoy being awakened at 8:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so? ”
― Charles Bukowski