Dieta o obniżonej zwartości cholesterolu zalecana jest przede wszystkim osobom z jego podwyższonym poziomem oraz mających problemy z układem krążenia.
Jolanta Małek
5 kwiecień 2006 r.
Miażdżyca, udar mózgu, choroby układu krążenia to jednostki chorobowe występujące w największym stopniu w krajach uprzemysłowionych i wysokocywilizowanych. Badania nad składem jadłospisów w tych krajach dowiodły, że przyczynami ich powstawania jest m.in.: przekarmienie oraz wysoki udział w diecie tłuszczów, na domiar złego tłuszczów złej jakości (tłuszczów złożonych z nasyconych kwasów tłuszczowych).
Prowadzone badania dowodzą, że innymi czynnikami mającymi wpływ na występowanie wspomnianych chorób są również węglowodany, głównie cukry proste.
Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu tych chorób są:
-niewłaściwe nawyki żywieniowe
-palenie papierosów
-nadmierne picie alkoholu
-zbyt mała (lub jej brak) aktywność fizyczna
-wiek
-płeć
-predyspozycje genetyczne
Współwystępującymi chorobami wraz z miażdżycą są otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.
Zasady diety niskocholesterolowej:
-w przypadku współwystępującej otyłości, zaleca się dietę o obniżonej kaloryczności
-zmniejszenie udziału tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych, głównie NNKT z rodziny omega - 3 (wiesiołek lekarski, ryby morskie np.: dorsz, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste)
-całkowita eliminacja słodyczy, alkoholu, pieczywa cukierniczego oraz wszelkich produktów bogatych w cukry proste
-zmniejszenie spożycia produktów będących bogatym źródłem cholesterolu (m.in.: mózg, jaja, wątroba, słonina, masło, smalec, sery żółte, baranina), ilość spożytego cholesterolu nie powinna przekraczać 200 mg dziennie
-obniżenie spożycia soli, poprzez całkowitą rezygnację z dosalania potraw (maksymalne spożycie soli dziennie nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki, taką ilość zapewniają już produkty same w sobie)
-bardzo ważne w diecie niskocholesterolowej jest dowóz witamin antyoksydacyjnych (wit. A, C, E) znajdujących się głównie w owocach i warzywach, ich źródłem jest również czerwone wino wytrawne, które nie zawiera zbyt dużo cukru i w małych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie
-Poniższa tabela przedstawia wybrane produkty z uwzględnieniem w nich zawartości cholesterolu w mg.
Produkt: Cholesterol w mg:
1 jajko 216
100 g wątroby cielęcej 360
1 płaska łyżeczka masła 15
1 plasterek żółtego sera 30
1 pierś z kurczaka (125 g) 70
1 plaster sera twarogowego 0,1
Błonnik pomaga w obniżaniu cholesterolu
Jest on zwany przez niektórych “szczotką fizjologiczną". Nie jest trawiony przez organizm, pełni rolę substancji balastowej wypełniającej żołądek oraz wyłapującej niekorzystne substancje, które wraz z niestrawionymi częściami pokarmu wydalane są z organizmu. Ten pozytywny wpływ na zmniejszanie poziomu cholesterolu zaobserwowano przy zwiększeniu spożycia pektyn (jest to jedna z frakcji błonnika pokarmowego znajdująca się m.in. w owocach np.: w jabłkach).
Innym owocem, któremu przypisuje się wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi jest grejpfrut. Decydując się na jego spożywanie, przy jednoczesnym spożywaniu leków, należy skonsultować się z lekarzem co do interakcji między spożywanym lekiem a substancjami zawartymi w grejpfrutach. Grejpfruty mogą wpływać na wzmocnienie działania zażywanych leków, stąd trzeba mieć na uwadze ich ewentualne współdziałanie.
Produkty dozwolone i zabronione w diecie niskocholesterolowej
Dozwolone
-pieczywo razowe, bez dodatku miodu
-kasze, ryż brązowy
-sery twarogowe chude
-jajka w ograniczonej ilości, białko jest dozwolone, natomiast żółtka nie więcej niż 2 tygodniowo
-chude mięsa: pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, wołowina
-chude ryby: dorsz, karaś, szczupak
-masło: w ograniczonych ilościach
-tłuszcze głównie roślinne: oleje: słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek
-warzywa i owoce
-odtłuszczone mleko, kefiry, jogurty naturalne
Zabronione
-jasne pieczywo, pieczywo cukiernicze, słodycze
-tłuste mleko
-sery żółte
-mózg, nerki, wątroba, podroby
-śledzie, węgorze, łososie, sardynki
-konserwy, pasztety
-śmietana
-łój, smalec, słonina, boczek, margaryna
-potrawy smażone
-alkohol
Zmieniony przez - Xabi w dniu 2006-04-13 11:57:30
Zmieniony przez - Xabi w dniu 2006-04-13 11:58:12
Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]