SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29555

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
Wystarczy kontrolowac czas i temperature. Piers pieczona za dlugo i w zbyt wysokiej temperaturze jest sucha.

Ja pieke 350-400g piersi indyczej w folii alu w temp. 180-200*C [piekarnik wczesniej nagrzany ] przez ok. 30 minut i jest OK. Kurza pewnie bedzie potrzebowac 5-10 minut mniej.

Marynata: biale wino - nie powiem ile, bo leje na oko [a z oka do miski, hrhrhrhr], olej rzepakowy [ilosc: jw.], sos sojowy [gdzies miedzy lyzeczka a lyzka] przyprawy: "do kurczaka po staropolsku" lub/i "do kurczaka w papryce" lub/i "do kurczaka po prowansalsku" lub/i oblozyc pokrojonym czosnkiem lub/i "przyprawa do indyka pieczonego". Indor w marynacie lezy tyle, ile ja mam czasu - czyli od 5 minut do 24 godzin. Efekty sa rozne, ale raczej nie narzekam.


Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2006-03-06 12:53:51

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
OBIAD a la Uka

Proporcje podaje na 4 duze porcje.
Czas przygotowania: 45-60 minut.

VERSJA LIGHT

Skladniki:
500g piersi z indyka bez skory
2 paczki [razem 900g] mrozonych warzyw*
40g oleju rzepakowego
1 kostka rosolowa
sol, pieprz, swiezy koperek, ew. sos sojowy i inne przyprawy do smaku

Indyka pokroic w kostke 2x2x2 lub w paski lub jak se chcecie, byle nie za grubo. Rozgrzac olej na duzej, glebokiej patelni i podsmazyc indyka, mocno go popieprzyc, nie solic!!! Kostke rosolowa rozpuscic w 150ml wrzatku. Gdy indyk zmieni kolor i pusci sok, podlewamy lyzke-dwie sosu sojowego, wrzucamy lisc laurowy, zalewamy naszym bulionem z kostki i dusimy pod przykryciem na malym ogniu przez jakies 15 minut - az mieso zmieknie.
Potem dorzucamy obie paczki mrozonych warzyw, mieszamy wszystko, przykrywamy na jakies 5-10 minut, ale - uwaga! - tu trzeba zwiekszyc ogien, bo warzywa sa zimne i wszystko przez nie marznie. Po tym czasie powinny juz sie odmrozic i ladnie pyrkac, wtedy mieszamy, zmniejszamy znowu ogien, doprawiamy do smaku sola, pieprzem, koperkiem, czym kto chce, przykrywamy i dusimy dalej az warzywa beda tak miekke, jak tego chcemy. Ja zostawiam twardawe, ale nie surowe
Przy duszeniu na koncu trzeba regularnie mieszac, bo na kiepskiej patelni i zbyt duzym ogniu potrafi przywrzec.

ALTERANTYWA: przed indykiem wrzucamy na patelnie pokrojona w piorka cebule, a gdy sie zeszkli, to dopiero indyk. Potem, gdy dolejemy rosolu i bedziemy dostatecznie dlugo dusic, cebula calkowice sie rozgotuje, dajac przyjemny w smaku i nawet troche gestawy sos.

WARTOSCI ODZYWCZE [srednio na 100g]: bialko: 8.2g, tluszcze: 3.2g, weglowodany: ok. 4g, 78 kcal.


VERSJA MASOWA

Skladniki:
500g piersi z indyka bez skory
2 paczki mrozonej wloszczyzny krojonej w paski
40g oleju rzepakowego
1 kostka rosolowa
duza smietana 9% [400ml]
2 zoltka
sol, pieprz, natka pietruszki, przyprawy do smaku

Indyka przygotowac z wloszczyzna w paski wedlug przepisu podanego powyzej, tylko bez rosolka z kostki, a z niewielkim dodatkiem samej wody.
Gdy wrzucimy warzywa i wszystko dusi sie razem, mozemy sie zajac przygotowaniem sosu. Kostke bulionowa rozpuszczamy w 350-400ml wrzatku i zostawiamy w garnku na malym gaziku. Zoltka mieszamy ze smietana i powoli wlewamy do bulionu, caly czas mieszajac. Gdy sie dobrze wymiącha, dorzucamy do sosu mase czarnego pieprzu mielonego i caly posiekany peczek natki pietruszki. Doprawiamy sola do smaku i jak juz warzywa z indykiem beda odpowiednio miekkie, wlewamy do nich sos, mieszamy i juz. Az sie zaslinilam, dzisiaj mam wlasnie ten obiad

WARTOSCI ODZYWCZE [srednio na 100g]: bialko: 6.8g, tluszcze: 5g, weglowodany: ok. 4g, 88 kcal.



(*) warzywa wedle uznania - my zaczynalismy od zestawow chinskich, salatkowych, bukiety kwiatowe itp. Z czasem okazalo sie, ze zupy mrozone tez sie do tego celu nadaja. Oczywiscie ostateczne wyniki B/T/W dla niektorych mrozonek moga sie roznic - np. salatka meksykanska ma wiecej bialka ale tez wiecej weglowodanow przyswajalnych. Ale orientacyjne wartosci sa podobne.


edit: jedna porcja ma okolo 350-450g [zalezy od warzyw, niektore mieszanki traca duzo wagi przy gotowaniu]


Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2006-03-23 20:16:47

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wegli nie 40 przypadkiem? Albo te warzywa jakies specyficzne :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
Nope, proponuje sprawdzic na paczce dowolnej mrozonki - maja max 15g weglowodanow [w tym blonnik!!! ww strawnych jest jeszcze mniej] w 100g, a tu dochodza jeszcze inne skladniki.

Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2006-03-24 12:04:27

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 93 Napisanych postów 17167 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 56957
Wypróbowałem hamburgery Tyki i wreszcie znalazłem sposób na zjedzenie tuńczyka w kawałkach bez obrzydzenia
Dodałem jedynie magi zamiast soli, bo ma wyraźniejszy smak.

Wesoły wegan :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2286 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21699
Surówka Coleslaw

Składniki:
- 2 szklanki cienko posiekanej białej kapusty
- 1 marchew pokrojona w cienkie paseczki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki białego octu winnego
- szczypta kminku
- sól

Sposób przyrządzania:

Obficie posolić kapustę w dużej misce, odstawić. Po półgodzinie opłukać na sicie i osuszyć. Zmieszać z marchewką, szczypiorem, śmietaną i przyprawami. Doprawić. Wstawić do lodówki, aby się przegryzła, wyjąć z chłodu na pół godziny przed podaniem. Dla urozmaicenia można dodać oliwę o nie intensywnym smaku.

Żródło: moja mama

Student Turystyki i Rekreacji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
Ja to bym tej soli sie pozbyl... PRzynajmniej takiej ilosci albo bym ja zastapil inna... A reszta in my opinion is OK.

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
ja zamiast szczypiorku, kminku (a fee), octu i soli dodaje startego chrzanu

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 2286 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21699
Grasik kwestia gustu Ja uwielbiam kminek. Sól można sobie faktycznie darować z względów smakowych, ale na pewno nie zdrowotnych Jak się zdrowo odżywiasz to i tak pewnie masz jej bardzo mało w pokarmie więc nie ma co się bać.

Student Turystyki i Rekreacji

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
hehe, jak mozna sie szczypiora pozbywac?

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium