...
Napisał(a)
milosz ale napisales, a niby jedno to nie dostarczaja kcal? to bylo pytanie do qaza...
...
Napisał(a)
nie rozumiem Cie. chodzi mi o to ze oby dwa skladniki dostarczaja energii wiec po co robic to z dwoch zrodel?
nie chce byc zlosliwy ale to jest FORUM i panuje tu wolnosc slowa i odpowiadanie na pytania jest chyba zalozeniem takich akcji?
nie chce byc zlosliwy ale to jest FORUM i panuje tu wolnosc slowa i odpowiadanie na pytania jest chyba zalozeniem takich akcji?
Student Turystyki i Rekreacji
...
Napisał(a)
spoko
ale to dziwne ze ja od ponad 2 lat lacze tluszcze z weglowodanami i jakos mi nie idzie w brzychol pojza tym to nie redukcja ale chodzi mi dlacezego nie mozna laczyc nasyconych z weglami a jedno nienasycone mozna tak?
sory pijan y juz jestesm
ale to dziwne ze ja od ponad 2 lat lacze tluszcze z weglowodanami i jakos mi nie idzie w brzychol pojza tym to nie redukcja ale chodzi mi dlacezego nie mozna laczyc nasyconych z weglami a jedno nienasycone mozna tak?
sory pijan y juz jestesm
...
Napisał(a)
zauwazylem w poscie pluszy
a co do laczenia to ja lacze i tez specjalnie nic sie dzieje wydaje mi sie ze te zalecenia dotycza hardcorowych wycinaczy i ludzi ktorzy chca bardzo dbac o skoki swojej insuliny.
co do nienasyconych to spelniaja one zupelnie inna role niz nasycone(nie sluza jako energia).
Zmieniony przez - miloszmk w dniu 2006-02-25 17:06:26
a co do laczenia to ja lacze i tez specjalnie nic sie dzieje wydaje mi sie ze te zalecenia dotycza hardcorowych wycinaczy i ludzi ktorzy chca bardzo dbac o skoki swojej insuliny.
co do nienasyconych to spelniaja one zupelnie inna role niz nasycone(nie sluza jako energia).
Zmieniony przez - miloszmk w dniu 2006-02-25 17:06:26
Student Turystyki i Rekreacji
...
Napisał(a)
-Szoho- wpisując w wyszukiwarkę coś w stylu mleko jest niezdrowe... znajdziesz odpowiedz, mocno kontrowersyjną... mleko/pasteryzowane mleko(i kazeina jako składnik) miało i ma wielu przeciwników. W bardziej potwierdzonych żródłach można znależć jakieś drobne sugestie, że kazeina upośledza wchłanianie pewnych składników mineralnych, ale to wszystko nie jest tak wyolbrzymione... obwinianie jednego składnika o wszystko co złe jest trochę śmieszne
...
Napisał(a)
k3ho nasycone tluszcze powduja insulinodpornosc ,reszte mozna sobie dospiewac
Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
...
Napisał(a)
to dopowiedz reszte z laski swojej
a to psikus, nie wiedzialem ze nasycone to takie "lobuzy" sa
a to psikus, nie wiedzialem ze nasycone to takie "lobuzy" sa
...
Napisał(a)
Może w tym kierunku warto poszukać odpowiedzi:
Milk as a supplement to mixed meals may elevate postprandial insulinaemia.
Lil***erg Elmstahl H, Bjorck I.
Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Center for Chemistry and Chemical Engineering, Lund University, PO Box 124, SE-221 00 Lund, Sweden. [email protected]
OBJECTIVE: The objective was to evaluate the impact of milk added to a high-glycaemic index (GI) white bread meal vs a low-GI spaghetti meal, respectively, on postprandial glucose and insulin responses in healthy subjects. DESIGN: The volunteers were served the bread or spaghetti meals with either milk (200 or 400 ml, respectively) or water (400 ml) following an overnight fast. Capillary blood samples were collected before and during 3 h after the meals. SETTING: The study was performed at the Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Lund University, Sweden. SUBJECTS: Ten healthy volunteers, seven men and three women, aged 22-30 y, with normal body mass indices, were recruited. RESULTS: There was no difference in postprandial glucose area under curve (AUC) with and without added milk in the case of the high-GI bread meals. As could be expected, glucose AUC after the bread meal+water was higher than after the spaghetti meal+water. Milk added at 200 or 400 ml to the spaghetti meal did not affect glucose AUC. However, a significantly higher insulin AUC was seen with the bread meal with 400 ml milk (+65%) and the spaghetti meal with 200 ml or 400 ml milk (+300%), respectively, compared with corresponding test meal with water CONCLUSIONS: The addition of milk to a low-GI spaghetti meal may significantly increase the postprandial insulinaemia. Even an ordinary amount of milk (200 ml) increased the insulin AUC to a low-GI spaghetti meal to the same level as seen with white bread. The mechanism for the insulinotrophic effect of milk is not known, and the potential long-term metabolic consequences need to be elucidated. SPONSORSHIP: Swedish Dairy Association.
Czyli wysoki Indeks insulinowy mleka.
Tutaj jest odpowiedz dlaczego tak się dzieje:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246
Czy serwatka może być problemem... oczywiście w tej chwili nadal jestem daleki od jakieś sugestii, tak tylko rozważam...
Milk as a supplement to mixed meals may elevate postprandial insulinaemia.
Lil***erg Elmstahl H, Bjorck I.
Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Center for Chemistry and Chemical Engineering, Lund University, PO Box 124, SE-221 00 Lund, Sweden. [email protected]
OBJECTIVE: The objective was to evaluate the impact of milk added to a high-glycaemic index (GI) white bread meal vs a low-GI spaghetti meal, respectively, on postprandial glucose and insulin responses in healthy subjects. DESIGN: The volunteers were served the bread or spaghetti meals with either milk (200 or 400 ml, respectively) or water (400 ml) following an overnight fast. Capillary blood samples were collected before and during 3 h after the meals. SETTING: The study was performed at the Department of Applied Nutrition and Food Chemistry, Lund University, Sweden. SUBJECTS: Ten healthy volunteers, seven men and three women, aged 22-30 y, with normal body mass indices, were recruited. RESULTS: There was no difference in postprandial glucose area under curve (AUC) with and without added milk in the case of the high-GI bread meals. As could be expected, glucose AUC after the bread meal+water was higher than after the spaghetti meal+water. Milk added at 200 or 400 ml to the spaghetti meal did not affect glucose AUC. However, a significantly higher insulin AUC was seen with the bread meal with 400 ml milk (+65%) and the spaghetti meal with 200 ml or 400 ml milk (+300%), respectively, compared with corresponding test meal with water CONCLUSIONS: The addition of milk to a low-GI spaghetti meal may significantly increase the postprandial insulinaemia. Even an ordinary amount of milk (200 ml) increased the insulin AUC to a low-GI spaghetti meal to the same level as seen with white bread. The mechanism for the insulinotrophic effect of milk is not known, and the potential long-term metabolic consequences need to be elucidated. SPONSORSHIP: Swedish Dairy Association.
Czyli wysoki Indeks insulinowy mleka.
Tutaj jest odpowiedz dlaczego tak się dzieje:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246
Czy serwatka może być problemem... oczywiście w tej chwili nadal jestem daleki od jakieś sugestii, tak tylko rozważam...
...
Napisał(a)
to skad wziela sie teza ze laktoza jest taka straszna i otluszcza? moze cos ze szlakiem metabolicznym jak przy fruktozie??
...
Napisał(a)
czyli mleko nie podniosło poziomu cukru we krwi, ale spowodowało wyrzut insuliny, tak??
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
Polecane artykuły