giecik jak wklejasz kogoś wypowiedz to pisz, że to nie twoje
trafne pytanie
czy są lepsze od monowodzianu - zalezy kto jak na co patrzy,
powiedzieć jedno, kazda z tych kreatyn ma swoje plusy mniejsze i większe, dla przykładu:
Ester kreatyny - cząsteczka estru, kótra została sprzęzona z czasteczką kreatyny "Cr"- sprawia, że kreatyna pomimio:
a) sporej kwasowości organizmu - zwłaszcza po wysiłku, nie ulega przemianom,
b) szybciej trafia do kom, oczywiście ta sama zasada w depolaryzacjią/polaryzacjią błon kom jak w przypadku mona, i w tym samym miejscy tez gromadzona,
c)kiedyś wyczytałem, na jakims forum USA, ze jest równiez, "lepsza", pod względem przyłączania fosforu do siebie - ale tego nigdzie potem nie znalezłem
i pare jeszcze innycm małych p.i.e.r.d.ó.łek, ale one w jakis sposób nie ulegają odczuciu stosującego.
Więc konkluzjia nasów sie sama, że jest to troche takie lepsze mono, w sensie stabilności w osoczu
jabłczan kreatyny - oczywiście mowa o jabłczanie 2 cząsteczkowym - bo tak zwane tri creatin palate - to taki chaczyk marketingowy
o czym nie wiedziałem - to połaczenie 2 czasteczkowego jabłczanu z ... cząsteczką monowodzianu kreatyny.
Przechodząc, do plusów jabłczanu, nalezy zacząć od:
a) większej kozyści energicznej niz w przypadku ponowodziany, sprawa wygląda tak, że z cząsteczka jabłczany powstaje więcej ATP niz w przypadku innych kreatyn - i to marku jest potwierdzone badaniami nie zaleznych labolatariów oraz gdzieś na dysku mam podobny wykres
wiec nie jest to lobby prodycentów - ale na perno troche powiększone
ATP więcej powstaje z racji lepszego połączenia Cr z nie organicznego fosforu tj. wiecej ich jest przyłączanych,
b) generalnie jabłczan - jest równiez biodostępny - ale troche mniej stabilny anizeli ester kreatyny.
c) oraz posiada wszystkie inne cechy kreatyn.
Więc zaokrąglając, nowo powstałe formy kreatyn, powiększają horyzonty w ogolnym sporcie, tj. gdzie potrzeba jest duza siła przez krótki okres czasu sprinterzy powinni np jeśc jabłczan, długodystansowcy ester z racji odporności na kwasowość - która w trakcie i po bieganiu przez kwas mlekowy spada baardzo
, oczywiście nie mozna mowic ten sportowiec ma brac to a ten to - to są w/g mnie takie ogolne kwalifikacjie.
co do jabłczanu cytruliny - nie znam dokładnie tej formy kreatyny, ale po krótce mozna stwierdzić, że zwiększa utlenienie mięsni - tak zwaną pompe, porównywalną z AAKG, ogolnie jest do rodzaj kreatyny który lepiej i kozystniej dla stosującego brana jest razem z inna formą kreatyny, z racji, ze zwiększa dodatkowo biodostępność mięsni w składniki odzywcze - oraz zwiększa mozliwośći wykozystania kreatyny.
progronian , oraz cytrynian też
?
pozdrawiam.
p.s dobrze, że ty trafiłeś.
Zmieniony przez - -Szoho- w dniu 2005-12-14 16:25:51