SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zbilansowana dieta redukcyjna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 741882

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ellis przypomniał mi o ważnym człowieku Danie Duchaine... tak... teraz zaczne terroryzowac wszystkich jego teoriami jak Wy Lylem

SG

hmmm, tez sobie muszę znaleźć jakiegoś terrorystycznego patrona ... Di Pasquale może ... albo ... Rob Faigin ... albo ... kurde, tylu ludzi ebooki pisze że ciężko się zdecydować lol
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Nikt nie zwrócił uwagi na informacje o insulinie, ASP... żadnych komentarzy(niepotrzebnie podkreśliłem Duchaina Tyka czy nadal uważasz, że to co napisałem(po tych cytatach) to totalna herezja?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
tak, nadal uważam że tempo odchudzania oraz to czy traci się więcej mięśni czy więcej tłuszczu uzależnione jest w istotnym stopniu od proporcji makroskładników w diecie (nawet gdy poziom białka jest stały) oraz od tego jak te makroskładniki są rozłożone na poszczególne posiłki

co więcej, śmiem twierdzić że węglowodan węglowodanowi nierówny (proste vs złożone, zawierające błonnik vs niezawierające, itd.) a tłuszcz nierówny tłuszczowi (jedno i wielonienasycone vs nasycone vs trans)

każde z nich, choć tyle samo kalorii w gramie mają, inny efekt dają

Zmieniony przez - Lyle McDonald w dniu 2005-11-17 19:49:21

Zmieniony przez - Tyka w dniu 2005-11-17 19:50:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
też lubię cytaty

Delarue et al (1996) showed that fish oil supplementation (6g/day added to the diet) dramatically changed the metabolism of fats and carbohydrates.

During an OGTT (oral glucose tolerance test - drinking a big 75g whack of liquid sugar and measuring the subjects for 2 hours afterward), the fish oil group burned 27g of fat vs. 20g in the placebo group. The fish oil group also burned 28g or carbs while storing 36g and the placebo group burned 51g of carbs while storing only 14g.

In addition, baseline insulin was 30% lower in fish oil group and insulin responses to OGTT were 50% lower in the fish oil group. What this tells us is that fish oil allows the body to burn more fat and store more muscle glycogen, repartitioning fuel away from fat cells toward muscle cells.

Since fish oils are polyunsaturated fats, it's important to not only increase fish-oil intake, it's important to shift the ratio of polyunsaturated fat to saturated fat (P/S). Van Marken, Lichtenbelt et al (1997) showed that the polyunsaturated fat to saturated fat ratio is important to metabolic rate. A higher ratio of P/S leads to metabolic increases (22% increase in TEF and 3% increase in daily RMR).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
In a study by Agus et al (2000), it was demonstrated that during a short, 6 day, low-calorie diet, a low-GI carb intake preserved metabolism and enhanced fat loss vs. a high-GI diet. The low GI group saw a 5% decline in metabolic rate and a 7.7lb weight loss while the high-GI group saw an 11% decline in metabolic rate and a 6.6lb weight loss. In these subjects, fasted glucose and insulin values were lower in the low-GI group, indicating better glucose and insulin sensitivity.

Spieth et al (2000) and Ludwig et al (2000) showed that 4 months of low-GI eating was superior to 4 months of high-GI eating in overweight teens. The low-GI group lost 1.5 points on the BMI scale and 2.2 lbs while the high-GI group gained 2.88lbs and increased their BMI. In addition, these studies showed that a low GI meal reduced food intake during subsequent meals while the high GI meal lead to overeating.

Pawlak et al (2001) showed that in rats, a low-GI diet led to decreased fasting insulin and glucose values, decreased fat mass, and decreased insulin and glucose values during a glucose tolerance test. Therefore, body comp as well as glucose and insulin sensitivity improved.
The bottom line here is that when all else is equal, a diet containing mostly low-GI carbohydrates is superior to a high-GI diet for losing fat, preserving metabolic rate, and maintaining healthy insulin sensitivity and glucose tolerance.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Na koniec przykładzik praktyczny :

One of my clients told me that he was a big fan of my work and my nutritional advice. However, he was convinced that his body simply couldn't get lean. The problem was that this gentleman got fat by using the calorie counting method. He exercised regularly, training with weights 4x per week and doing daily cardio (mixing up interval exercise with endurance type exercise). In addition, he always ate about 500 calories below what his maintenance should have been. Yet he got fat anyway and was walking around at 25% body fat. He thought he was destined to be chubby forever.

So, was it true? Was he really fat loss resistant? Had my diet plan failed? I was perplexed so I had him write down everything he ate for a week. When sitting down with him a week later, the answer to his dieting woes was obvious. He was eating all the wrong foods. His diet was full of the media promoted fat free/super sugared/over processed/synthetic/bleached supermarket foods.

He believed that the foods he was choosing were good for him, but in fact, he was eating a diet designed for fat storage. When calculating the numbers, it worked out to be about 2,300 kcal at 30% protein, 50% carbs, and 20% fat. But the foods he used to make up these numbers were atrocious. He was eating way too much saturated fat, was drinking way too many whey protein shakes with milk, and was consuming too much sugar and processed, high-GI carbohydrate. There was very little natural fiber in his diet and he rarely ate vegetables or fruit. No wonder he couldn't lose weight!


Zmieniony przez - Tyka w dniu 2005-11-17 19:59:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Co do ASP: to oznacza, że tłuszcze (poza tymi o średnich łańcuchach) same powodują aktywację ASP przez co przy braku insuliny mogą wejść do adipocytów. I nic w tym dziwnego ani złego, bo jakoś muszą zostać usunięte z krwi a na diecie ketgenicznej lub low-carb przy braku glukozy potrzebnej dla pracy mózgu i erytrocytów, ostatnią rzeczą jaką by organizm zrobił to zamienił węglowodany w tłuszcz.

Poza tym na diecie low-carb przy niskim poziomie glikogenu występuje większe utlenianie tłuszczy w mięśniach, dzięki mniejszemu poziomowi malynolo-CoA -> większemu CPT.

CPT - transferaza karnitynowa dzięki której WKT może wejść do mitochondrium i tam zostać spalony


Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-17 21:45:47

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Tyka popadasz w straszne skrajność... tak bardzo chcesz pokazać swoją wyższość, że zupełnie zminiłeś temat... chodzi o zamianę tłuszy na węglowodany, nie taka skrajność, że zamieniamy glukozę na NNKT, nie rozmawiamy o wpływie poszczególnych składników mogę Ci przypomnieć ja twierdziłem, że zamian świetnie ułożonej diety w stylu Zone np: na SKD przy identycznej ilości kalorii, białka, odpowiedniej ilości makroskładników, błonnika, NNKT itd.(w swoim poście to uwzględniłem, gdybym miał inne zdanie to nie napisałbym tyle o tym co trzeba jeść) w praktyce w dłuższym terminie nie będzie miała większego znaczenia na spadek wagi i skład ciała pod warunkiem, że genetycznie dobrze reagujemy na daną dietę. Jedyna różnica to procent udziałowy tłuszczy. W swoich cytatach to potwierdziłem

Twoje ostatnie cytaty też są zgodne z prawdą(z ostatnim chyba bym się nie zgodził to zależy... - napewno znajdą się osoby które przy identycznej diecie jak w tym przypadku będą wyglądały dużo lepiej(geny wiele zmieniają , ale jeszcze raz powtarzam nie rozmawiamy o wpływie pojedynczych składników na metabolizm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
masz rację, zdrówka życzę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy!

Następny temat

czy w diecie tluszczowej...

WHEY premium