Mamy piwo dla diabetyków !
Możemy być dumni. Recepturę smacznego piwa dla diabetyków opracowała bowiem Polka, Elżbieta Żmijewska. Co więcej, wynalazek pani Elżbiety to w gruncie rzeczy jej praca magisterska, którą młoda uczona obroniła w czerwcu ubiegłego roku w warszawskiej SGGW na ocenę bardzo dobrą. Pani Elżbiecie udało się uzyskać pełnosmakowe piwo zawierające nie więcej niż 2g cukrów diabetyckie obciążających na litr (dla porównania - „normalne" piwo zawiera aż 22g takich cukrów) Badania na grupie kontrolnej tylko potwierdziły sukces projektu „diabetyczce piwo" wypite w ilości 400ml przez każdego z chorych na cukrzycę wolontariuszy, nie spowodowało żadnego wzrostu poziomu stężenia D-glukozy w ich krwi! Wiele wskazuje na to, że być może już niedługo wszyscy spragnieni złocistego napoju diabetycy będą mogli bez przeszkód oddawać się swojej słabości, a piwo przestanie dla nich być owocem zakazanym.
Więc skoro ma tylko 2g cukru na litr to można chlać będzie i chlać ciekawe jak z procentami i czy faktycznie smak będzie dobry, no i jeszcze kwestia Kidy będzie w sklepach i jaka cena ale nadzieja jest %-D
http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres...
ROCK'N'ROLL