Szacuny
0
Napisanych postów
92
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
2406
ludzie, marchewka ma ok 40 kcal na 100g i składa sie w 90% z wody, a fruktozy to ona rzeczywiscie ma od cholery bo az 0,5g na 100! marchew ma tez bardzo niski indeks glikemiczny (ok 20), wiec nie przeginajmy i nie faszerujmy sie chemia wcianajac beta-karoten w tabsach, jedna duza marchew dziennie (albo i dwie) nikomu nie zaszkodza, a tym bardziej nie odloza sie w postaci tluszczu (co to za teoria, ze fruktoza odklada sie w postaci tkanki tluszczowej - oswieccie mnie).najlepiej jesc marchew cała a nie pic sok, bo przepuszczając ją przez sokowirowke pozbywamy się blonnika (który między innymi sprawia ze IG marchewki jest niskie). trzeba tez pamietac, ze marchew moze byc niebezbieczna dla naszej sylwetki gdy jest gotowana. podczas gotowania skrobia zamienia się w cukry proste co powoduje wzrost indeksu glikemicznego (do ok 50 - to wciaz nie jest duzo) i wtedy jedzenie duzych ilosci marchwi moze (ale nie musi) sprzyjac odkladaniu sie tluszczu.
Szacuny
8
Napisanych postów
444
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3950
Achem... Jestem już stary i pamięć może mi szwankować, ale za moich czasów uczono, że fruktoza jest właśnie cukrem prostym i jak najbardziej może odłożyć się w postaci tłuszczu. Nie zapominajmy jednak, że odłożą się także wszelkie inne węglowodany, a także białko i tłuszcze, jeżeli nadmiar kalorii będzie znaczny. W przypadku cukrów prostych po prostu łatwiej jest przeholować.
...co oczywiście nie oznacza, że każda zjedzona marchewka przywali wam centymetr w pasie. Dopóki marchew nie jest spożywana hurtowo, nie powinna zaszkodzić sylwetce. Obojętnie czy surowa, czy gotowana. A na pewno mniej, niż większość owoców.
'Mój środek się cofa, prawe skrzydło w odwrocie, sytuacja
jest doskonała. Będę atakował.' - Marszałek Francji Ferdynand Foch
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Surowa marchewka ma ig chyba 20, gotowana 80. O ile przy surowej nie trzeba sie bac o zbyt duzy wyrzut insuliny, tak przy gotowanej 0,5 kg nie jest wskazane Fruktoza to bardzo niedobry cukier, gdyz w organiizmie przechodzi inny szlak metaboliczny niz reszta cukrow. Nie jest zamieniana w glukoze, ktora moga pozniej spalic miesnie tylko sluzy do uzupelniania glikogenu uwatrobowego. Po jego uzupelnieniu nadmiar jest magazynowany w postaci tkankii tluszczowej. Fruktozie mowimy nie