Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
grrrrr Proporcja n-6 do n-3 wynosi od 5:1 do 1:1. n-6 wystepuje wszedzie, tam gdzie jest tluszcz, n-3 w znaczacych ilosciach tylko w surowych rybach i tranie. Ogolnie spozywamy za duzo n-6 i prawie wogole n-3. W oleju lnianym wystepuje LNA ale musi byc on przemieniony przez organizm do EPA i DHA. Szacuje sie, ze 5-15% jest zamieniane do EPA i bodajze 8% z EPA do DHA
Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-04-10 23:53:31
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Podstawa maja byc kwasy jednonienasycone (oliwa z oliwek), do tego EPA + DHA, czyli tran i do tego n-6 w stosunku podanym wczesniej, ktore znajdziesz prawie wszedzie. Mozna jeszcze dorzucic lniany ale nie jako glowne zrodlo n-3
Szacuny
2
Napisanych postów
93
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
12251
w makreli niewiele jest omegi-3, jest po prostu zbyt prztworzona, w orzechach jest kw linolowy, ktory musi przejsc jeszcze szereg procesow w oraganizmie aby byc wykorzystany, tran ma cenne EPA i DHA - i w dodatku dawka skuteczna to 5ml - mala lyczeczka
wszedzie w postach ludzie pisza skad brad zdrowe tluszcze ale w jakich proporocjach to nigdzie nie znalazlem - moze to wszystko jedno
czy ktos moglby sie wypowiedziec?
sam lniany bedzie zlym wyborem?? - ja preferuje takie rozwiazanie