...
Napisał(a)
Czasami też jest tak że jedna firmie jest nie równa drugie i spożywając produkt x mamy różne dolegliwości żołądkowe a po tym samym produkcie firmy y jest zupełnie inaczej i nic się nie dzieje. Niby wpc to wpc ale często można zauważyć takie zjawisko u ludzi bo jakość surowców też może być różna wiex warto zobaczyć czy z inną firma też tak będzie
...
Napisał(a)
Ciężko jest niestety określić z jakiego powodu masz tego typu problemy trawienne. Czynników determinujących to może być wiele, jak i kilka jednocześnie. Problem może być niekoniecznie żywieniowy, w od strony patologii układu trawiennego. Jak na początek nie pozostaje nic innego, jak wykluczyć poszczególne produkty z diety, jak nabiał, gluten, zwrócić uwagę na ilość błonnika, ilość płynów. Trzymać się ciągle tej samej ilości białka i eliminować po kolei różne produkty/grupy produktów. Następnie również wyeliminować produkty fodmap jeżeli nie znajdziesz winnego.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ja dodam od siebie, że produkty należy ograniczać droga eliminacji i obserwować organizm, ale co ważne - POJEDYCZNE ZMIANY. Tylko i wyłącznie wtedy druga dedukcji będziemy w stanie określić, który dokładnie produktów powodował bądź dalej powoduje problemy trawienne. Wprowadzając zbyt wiele zmian w diecie jednorazowo nie będziemy w stanie określić w momencie poprawy, który produkt był przyczyną danego stanu rzeczy.
...
Napisał(a)
erwinoosJa dodam od siebie, że produkty należy ograniczać droga eliminacji i obserwować organizm, ale co ważne - POJEDYCZNE ZMIANY. Tylko i wyłącznie wtedy druga dedukcji będziemy w stanie określić, który dokładnie produktów powodował bądź dalej powoduje problemy trawienne. Wprowadzając zbyt wiele zmian w diecie jednorazowo nie będziemy w stanie określić w momencie poprawy, który produkt był przyczyną danego stanu rzeczy.
Wywaliłem nabial do 1 produktu dziennie maksymalnie i jest poprawa gazy ustały i czuję się lepiej lecz ilość białka również zanizylem do 1.5g/kg więc teraz pod winduje białko ponad 2g/kg i zostaje obserwować. Wcześniej miałem problemy z nabialami lecz raz miałem po nich gazy raz nie i też zależy jaki nabial bo po serku wiejskim nic a po skyrze białkowym tym gęstym mnie pędzi.
Monotonia jest kluczem do sukcesu.
...
Napisał(a)
ArikeserwinoosJa dodam od siebie, że produkty należy ograniczać droga eliminacji i obserwować organizm, ale co ważne - POJEDYCZNE ZMIANY. Tylko i wyłącznie wtedy druga dedukcji będziemy w stanie określić, który dokładnie produktów powodował bądź dalej powoduje problemy trawienne. Wprowadzając zbyt wiele zmian w diecie jednorazowo nie będziemy w stanie określić w momencie poprawy, który produkt był przyczyną danego stanu rzeczy.
Wywaliłem nabial do 1 produktu dziennie maksymalnie i jest poprawa gazy ustały i czuję się lepiej lecz ilość białka również zanizylem do 1.5g/kg więc teraz pod winduje białko ponad 2g/kg i zostaje obserwować. Wcześniej miałem problemy z nabialami lecz raz miałem po nich gazy raz nie i też zależy jaki nabial bo po serku wiejskim nic a po skyrze białkowym tym gęstym mnie pędzi.
Nie skacz od razu z 1,5 na 2g / kgmc.
Zwiększ te wartości bardziej stopniowo
Polecane artykuły