SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1281

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 89 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1325
Cześć,



Mam do was pytanie. Mianowicie ile wychodzi wam mniej więcej wagi mielonego mięsa z piersi z kurczaka/ indyka po smażeniu?Załóżmy, że rozmawiamy o 100g przed smażeniem.

Piers u mnie traci ok 30%, mięso mielone jeszcze nie próbowałem porównywać ale zastanawiam się czy też straci 30 procent.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 379 Napisanych postów 877 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 7279
Avari1
Żeby nie zakładać nowego tematu to mam jeszcze pytanie o warzywa mrożone na patelnie. Jak jest w tym temacie? Ile % traci/zyskuje po smażeniu? Czy warto na to zwracać uwagę w przypadku warzyw?


Jeżeli robisz większą porcje na raz to zważ je przed obróbka a nastepnie po obróbce i będziesz idelaje wiedzieć ile % wagi stracą.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33132 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Oczywiście należy zawsze wiedzieć że mięsa i inne produkty po obróbce termicznej zmieniają swoją wagę i objętość i jak chodzi na przykład o ryż kaszę i makaron to te produkty zwiększają swoją objętość i wagę czasem trzykrotnie jeżeli dość długo pogotujemy ponieważ dochodzi do absorpcji wody. Natomiast Jak chodzi o mięsa to te znowu zmniejszają swoją objętość i tracą wagę i tutaj z tego co ja obserwowałem to mięsa wieprzowe u mnie średnio traciły 30-40% wagi początkowej natomiast drób zazwyczaj 20 30%, aczkolwiek bliżej 20%. Tylko że ja mówię o piersi gdzie nie ma opcji żeby były jakieś inne tłuste dodatki jak ma to miejsce w przypadku mięs mielonych


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2022-11-03 19:15:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
To wszystko zależy, może to śmiesznie zabrzmi ale jak zdażyło mi się wziąć raz kurczaka tego szczęśliwego, u mnie w Białym w pss dostępn to skubany w przeliczeniu po przerobieniu na patelni z kilograma zostało mi około 800-850g. Przy tych zwykłych zazwyczaj jest około 70/75g zależy ile wody w niego wpakowali i ile go trzymałeś na palniku i jak mocno wyruszyłeś.

Ja sobie przyjąłem taka zasadę, ze dla mnie 70-75g kury po obróbce odpowiada 100g surowego i nie ważnego jak go zrobię - usmażę/opiekę/ugotuje to zawsze tego sie trzymam :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 89 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1325
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.


Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Avari1
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.


Ja trzymam sie cały czas tych samych wartości, jedynie jak wybierasz mielone to upewnij się, że jest to 100% filet z piersi kurczaka, a nie jakiś shit garmażeryjny w, którym masz 20% kolagenu w składzie i wsio ;)



Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Ja trzymam sie cały czas tych samych wartości, jedynie jak wybierasz mielone to upewnij się, że jest to 100% filet z piersi kurczaka, a nie jakiś shit garmażeryjny w, którym masz 20% kolagenu w składzie i wsio ;)
Jak w składzie bedzie napisane, ze mięcho z fileta to bierzesz, robisz i niema co więcej rozkminiac. Ew raz sobie wrzuć na wagę i bedziesz miał czarno na białym ^^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 89 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1325
Dziękówka! Wszystko wyjaśnione:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3418 Napisanych postów 1921 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17389
Ja po pieczeniu w Piekarbiku lub airfrayerze liczę 25% spadku. Czyli 100g piersi czy schabu upieczonego wliczam jako 125 surowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33132 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Avari1
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.



Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
Filet to filet i masz znacznie większą szanse że jesz lepszej jakosci bo z mięsami mielonymi pakowanymi różnej maści każdy wie jak jest i że w srodku może być mieso gorsze jakościowo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jakie będą to różnice procentowe, ponieważ każda obróbka może być wykonywana w innym czasie, czy też innym sposobem. Możemy tylko strzelać, że blisko 30 procent. Nie widzę jednak problemu w tym, żebyś po prostu dokonał takiego smażenia/pieczenia i sam sprawdził masę mięsa przed, oraz po wykonaniu obróbki termicznej. W czym problem?

Poza tym, zawsze lepiej będzie ważyć produkty przed ich obróbką i przyjmować wartości właśnie takie masy produktu, a nie po obróbce.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106181
Tak jak większość napisała średnio około 30 procent ale jest dużo zmiennych i raz może być tak raz ż inaczej więc dla spokoju lepiej ważyć przed. Chociaż z drugiej strony jak nie jesteśmy na jakimś mega poziomie czy to zrobi jakoś duża różnicę że zjemy trochę mniej czy więcej???

Pewnie by można ususzyx kuraka na wiór że połowę wagi by nawet stracił
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Alkohol a cykl

WHEY premium