Szacuny
1
Napisanych postów
89
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1325
Cześć,
Mam do was pytanie. Mianowicie ile wychodzi wam mniej więcej wagi mielonego mięsa z piersi z kurczaka/ indyka po smażeniu?Załóżmy, że rozmawiamy o 100g przed smażeniem.
Piers u mnie traci ok 30%, mięso mielone jeszcze nie próbowałem porównywać ale zastanawiam się czy też straci 30 procent.
Szacuny
379
Napisanych postów
877
Wiek
35 lat
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
7279
Avari1
Żeby nie zakładać nowego tematu to mam jeszcze pytanie o warzywa mrożone na patelnie. Jak jest w tym temacie? Ile % traci/zyskuje po smażeniu? Czy warto na to zwracać uwagę w przypadku warzyw?
Jeżeli robisz większą porcje na raz to zważ je przed obróbka a nastepnie po obróbce i będziesz idelaje wiedzieć ile % wagi stracą.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33132
Napisanych postów
23203
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278137
Oczywiście należy zawsze wiedzieć że mięsa i inne produkty po obróbce termicznej zmieniają swoją wagę i objętość i jak chodzi na przykład o ryż kaszę i makaron to te produkty zwiększają swoją objętość i wagę czasem trzykrotnie jeżeli dość długo pogotujemy ponieważ dochodzi do absorpcji wody. Natomiast Jak chodzi o mięsa to te znowu zmniejszają swoją objętość i tracą wagę i tutaj z tego co ja obserwowałem to mięsa wieprzowe u mnie średnio traciły 30-40% wagi początkowej natomiast drób zazwyczaj 20 30%, aczkolwiek bliżej 20%. Tylko że ja mówię o piersi gdzie nie ma opcji żeby były jakieś inne tłuste dodatki jak ma to miejsce w przypadku mięs mielonych
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2022-11-03 19:15:25
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
To wszystko zależy, może to śmiesznie zabrzmi ale jak zdażyło mi się wziąć raz kurczaka tego szczęśliwego, u mnie w Białym w pss dostępn to skubany w przeliczeniu po przerobieniu na patelni z kilograma zostało mi około 800-850g. Przy tych zwykłych zazwyczaj jest około 70/75g zależy ile wody w niego wpakowali i ile go trzymałeś na palniku i jak mocno wyruszyłeś.
Ja sobie przyjąłem taka zasadę, ze dla mnie 70-75g kury po obróbce odpowiada 100g surowego i nie ważnego jak go zrobię - usmażę/opiekę/ugotuje to zawsze tego sie trzymam :)
Szacuny
1
Napisanych postów
89
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1325
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.
Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Avari1
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.
Ja trzymam sie cały czas tych samych wartości, jedynie jak wybierasz mielone to upewnij się, że jest to 100% filet z piersi kurczaka, a nie jakiś shit garmażeryjny w, którym masz 20% kolagenu w składzie i wsio ;)
Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Ja trzymam sie cały czas tych samych wartości, jedynie jak wybierasz mielone to upewnij się, że jest to 100% filet z piersi kurczaka, a nie jakiś shit garmażeryjny w, którym masz 20% kolagenu w składzie i wsio ;) Jak w składzie bedzie napisane, ze mięcho z fileta to bierzesz, robisz i niema co więcej rozkminiac. Ew raz sobie wrzuć na wagę i bedziesz miał czarno na białym ^^
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33132
Napisanych postów
23203
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278137
Avari1
Dzięki za odzew:).
A czy ten filet z piersi vs mięso mielone z piersi będzie miało te same paramtery w sensie B, W, T+ czy +/- tyle samo straci po obróbce?
W zasadzie mógłbym wyczytać te dane z etykiety, ale jakościowo pewnie te mielone gotowe z biedry będzie mniej wody traciło bo jest suche.
Zmieniony przez - Avari1 w dniu 2022-11-03 21:08:22
Filet to filet i masz znacznie większą szanse że jesz lepszej jakosci bo z mięsami mielonymi pakowanymi różnej maści każdy wie jak jest i że w srodku może być mieso gorsze jakościowo.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6272
Napisanych postów
76034
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754872
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jakie będą to różnice procentowe, ponieważ każda obróbka może być wykonywana w innym czasie, czy też innym sposobem. Możemy tylko strzelać, że blisko 30 procent. Nie widzę jednak problemu w tym, żebyś po prostu dokonał takiego smażenia/pieczenia i sam sprawdził masę mięsa przed, oraz po wykonaniu obróbki termicznej. W czym problem?
Poza tym, zawsze lepiej będzie ważyć produkty przed ich obróbką i przyjmować wartości właśnie takie masy produktu, a nie po obróbce.
Szacuny
2479
Napisanych postów
5800
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
106181
Tak jak większość napisała średnio około 30 procent ale jest dużo zmiennych i raz może być tak raz ż inaczej więc dla spokoju lepiej ważyć przed. Chociaż z drugiej strony jak nie jesteśmy na jakimś mega poziomie czy to zrobi jakoś duża różnicę że zjemy trochę mniej czy więcej???
Pewnie by można ususzyx kuraka na wiór że połowę wagi by nawet stracił