SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywka białkowa - konsystencja

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2053

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 306
Mam pytanie, korzystałem z białka Pure Whey Isolat 97 od BULK powders i robiłem sobie smaczne puddingi. Mleko, proch i gotowanie zamieniało się w super smaczny budyń. Postanowiłem kupić białko SFD WPC Super i niestety jestem bardzo zawiedziony.

Gęstnieje tylko trochę w trakcie gotowana i do tego czuć proch pod zębami pomimo wcześniejszego rozpuszczenia. Dlaczego tak sie dzieje?

Czy to wina składu czy jakości? Białko z BULK wydawało mi się że jest również mniej kaloryczne i ma więcej białka w białku.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Zaraz, zaraz, ale jaka kazeina? Przecież cały czas piszemy o izolacie białka serwatkowego, oraz koncentracie białka serwatkowego. Skąd więc nagłe włączyłeś do tego kazeinę? Jeżeli do izolatu dodajesz kazeinę, to wszystko staje się oczywiste. Ten rodzaj białka w znacznym stopniu powoduje gęstnienie roztworu, z którym go rozpuszczamy. Można nawet z niej zrobić pudding, który zjadamy łyżką. Sam z siebie jednak Izolat białka serwatkowego, jak sama nazwa wskazuje nie jest białkiem kazeinowym i nie zawiera jego dodatku. Cbyba, że jest to mix frakcji różnych białek. Tka jednak nie jest.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 379 Napisanych postów 877 Wiek 35 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 7278
Jakubski36
Mam pytanie, korzystałem z białka Pure Whey Isolat 97 od BULK powders i robiłem sobie smaczne puddingi. Mleko, proch i gotowanie zamieniało się w super smaczny budyń. Postanowiłem kupić białko SFD WPC Super i niestety jestem bardzo zawiedziony.

Gęstnieje tylko trochę w trakcie gotowana i do tego czuć proch pod zębami pomimo wcześniejszego rozpuszczenia. Dlaczego tak sie dzieje?

Czy to wina składu czy jakości? Białko z BULK wydawało mi się że jest również mniej kaloryczne i ma więcej białka w białku.


Twoje wcześniejsze białko to był izolat dlatego zawartość bialka w 100g była wyższa. Dla mnie bialka sfd czy an nawet wpc są bardzio dobrej jakości, szykując się do tego sezonu startoweho do końca korzystałem z wpi allnutrition.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237848
Siemanko
Tutaj tak jak juz zauważyłeś, przyczyną może być różnica w składzie dlatego jedno zgęstnieje mocniej a drugie słabiej ale nie swiadczy to w zadnym stopniu o jakości białka czy prochu. Myślę że mamy takie czasy w ktorych najzwyczajniej nie da sie oszukać na tej jakosci i firmy takie jak sfd czy allnutrition nie będą ryzykowaly takimi zagrywkami ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33131 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Zamieniłeś WPI izolat na WPC koncentrat i stad różnica w składzie oraz zapewne na gęstosć posiłku , sam stosuje od zawsze koncentraty od SFD czy Allnutrition i zawsze smakowo czy jakosciowo spełniały moje oczekiwania . Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy a do tego nie jesteś na jakimś wysokim poziomie zaawansowania to nie ma potzreby żebyć wydawał sporo wiecej pieniedzy na izolaty i w zupełnosci wystarczy ci koncentrat a jak chodzi o gęstość czy intensywnosć smakową to wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowac przepis bo mniejsza lub większa ilość rozpuszczalnika ( mleko , jogurt ,woda itp) wpływa na gęstosć i smak
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 306
monkey22
Zamieniłeś WPI izolat na WPC koncentrat i stad różnica w składzie oraz zapewne na gęstosć posiłku , sam stosuje od zawsze koncentraty od SFD czy Allnutrition i zawsze smakowo czy jakosciowo spełniały moje oczekiwania . Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy a do tego nie jesteś na jakimś wysokim poziomie zaawansowania to nie ma potzreby żebyć wydawał sporo wiecej pieniedzy na izolaty i w zupełnosci wystarczy ci koncentrat a jak chodzi o gęstość czy intensywnosć smakową to wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowac przepis bo mniejsza lub większa ilość rozpuszczalnika ( mleko , jogurt ,woda itp) wpływa na gęstosć i smak


Tylko na izolacie tekstura budyniu była gładka na WPC mam w ustach proszek do prania z małą ilością wody. Druga sprawa, jak to wygląda przy redukcji na której jestem, czy nie złape wagi?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20878
To nie kwestia składu, a produktu. Przy WPC robią się spore grudki i lepiej jest rozpuścić najpierw w mleko shakerem, dopiero później gotować. Izolat ma inną, gładszą konsystencję, dlatego łatwo się go miesza. :)


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2022-05-07 10:25:17
1

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 15 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 81
Nie wiem, czy moje 3 grosze będą tutaj relewantne , niemniej jak jak sobie jem te proszki na sucho /no takie mam zboczenie /, to faktycznie widzę duża różnicę między prochem wpc a izolatem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33131 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Jakubski36
monkey22
Zamieniłeś WPI izolat na WPC koncentrat i stad różnica w składzie oraz zapewne na gęstosć posiłku , sam stosuje od zawsze koncentraty od SFD czy Allnutrition i zawsze smakowo czy jakosciowo spełniały moje oczekiwania . Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy a do tego nie jesteś na jakimś wysokim poziomie zaawansowania to nie ma potzreby żebyć wydawał sporo wiecej pieniedzy na izolaty i w zupełnosci wystarczy ci koncentrat a jak chodzi o gęstość czy intensywnosć smakową to wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowac przepis bo mniejsza lub większa ilość rozpuszczalnika ( mleko , jogurt ,woda itp) wpływa na gęstosć i smak


Tylko na izolacie tekstura budyniu była gładka na WPC mam w ustach proszek do prania z małą ilością wody. Druga sprawa, jak to wygląda przy redukcji na której jestem, czy nie złape wagi?
Wyżej witorrr juz ci wszystko wyjaśnił a jeśłi chodzi o łapanie wagi to nie łapie sie wagi od WPC czy WPI tylko od bilansu kalorycznego wiec jak nie bedziesz miał nadwyżki kalorycznej to nic nie złapiesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
Jakubski36
monkey22
Zamieniłeś WPI izolat na WPC koncentrat i stad różnica w składzie oraz zapewne na gęstosć posiłku , sam stosuje od zawsze koncentraty od SFD czy Allnutrition i zawsze smakowo czy jakosciowo spełniały moje oczekiwania . Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy a do tego nie jesteś na jakimś wysokim poziomie zaawansowania to nie ma potzreby żebyć wydawał sporo wiecej pieniedzy na izolaty i w zupełnosci wystarczy ci koncentrat a jak chodzi o gęstość czy intensywnosć smakową to wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowac przepis bo mniejsza lub większa ilość rozpuszczalnika ( mleko , jogurt ,woda itp) wpływa na gęstosć i smak


Tylko na izolacie tekstura budyniu była gładka na WPC mam w ustach proszek do prania z małą ilością wody. Druga sprawa, jak to wygląda przy redukcji na której jestem, czy nie złape wagi?

Sory ale tym pytaniem pokazujesz brak podstawowej wiedzy..poedukuj się choc troche
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33131 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
jaaaaa85
Jakubski36
monkey22
Zamieniłeś WPI izolat na WPC koncentrat i stad różnica w składzie oraz zapewne na gęstosć posiłku , sam stosuje od zawsze koncentraty od SFD czy Allnutrition i zawsze smakowo czy jakosciowo spełniały moje oczekiwania . Jeśli nie masz problemów z nietolerancją laktozy a do tego nie jesteś na jakimś wysokim poziomie zaawansowania to nie ma potzreby żebyć wydawał sporo wiecej pieniedzy na izolaty i w zupełnosci wystarczy ci koncentrat a jak chodzi o gęstość czy intensywnosć smakową to wystarczy tylko odpowiednio zmodyfikowac przepis bo mniejsza lub większa ilość rozpuszczalnika ( mleko , jogurt ,woda itp) wpływa na gęstosć i smak


Tylko na izolacie tekstura budyniu była gładka na WPC mam w ustach proszek do prania z małą ilością wody. Druga sprawa, jak to wygląda przy redukcji na której jestem, czy nie złape wagi?

Sory ale tym pytaniem pokazujesz brak podstawowej wiedzy..poedukuj się choc troche
No to właśnie autor się edukuje dalej skoro zadaje pytania a przecież po to są fora zeby pytać :):)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Raczej bym tutaj nie rozróżniał surowca izolatu białka serwatkowego od koncentratu białka serwatkowego pod kątem konsystencji. Zakładając, że producent nie dodał do swojego produktu żadnych substancji zagęszczających, to oba będą miały dokładnie taką samą wodnistą konsystencję i nie ma to wpływu na jakość produktu. Jeżeli odpowiada Tobie bardziej gęsta struktura płynu, to kupuj właśnie takie. Ja również wolę właśnie takie i dlatego używam np. Alldeynn Wheyrose lub Allnutrition Pro Whey.

Z kolei jak chcesz zrobić budyń, to odżywkę białkową wcześniej rozpuść, a nie dodajesz do gotującego się roztworu.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Makroskładniki - dziecko 13 lat

Następny temat

System żywieniowy - jaki wybrać?

WHEY premium