SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Liczenie kalorii z makroskładników

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1679

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
StrongSFD
Yyyy. Makro to makro.
Skoro masz B200 T50 WW500 to tak masz i nie ważne co zjesz to tak po prostu jest i tyle...

Chyba czegoś za bardzo nie rozumiesz

Ty piszesz o czymś co uważasz za słuszne,ktoś inny bedzie uważał za słuszne liczenie białka tylko z produktów białkowych
I to wcale nie jest utrudnianie sobie to co napisal kolega wyżej oraz Viki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 294
StrongSFD
Yyyy. Makro to makro.
Skoro masz B200 T50 WW500 to tak masz i nie ważne co zjesz to tak po prostu jest i tyle...

Chyba czegoś za bardzo nie rozumiesz


No właśnie to chyba Ty za bardzo nie zrozumiałeś. Skoro makro to makro to co 100g ryżu jaśminowego = 100g chipsów lay's? W końcu oba produkty mają ~70g węgli...

https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/8484-100#wynik

https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/21435-100#wynik

Na tej samej zasadzie próbowałem Ci wytłumaczyć, że moim zdaniem białko pochodzące z ryżu nie równa się białku z mięsa, jaj, ryb itd. No ale jak pisałem każdy niech wierzy i liczy jak chce.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607824
Strong przecież sam niedawno w dzienniku napisałeś, że liczysz tylko białko zwierzęce a z roślinnym wychodzi więcej, podobnie z tłuszczem - w kalkulatorze wychodzi u Ciebie 15g więcej bo też liczysz tylko produktów typowo tłuszczowych
Ja zresztą też liczę białko z produktów typowo białkowych, nie przejmuje się białkiem z ryżu czy makaronu. Pełnowartościowego białka mam 130g, razem z resztą wychodzi 160-170.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1874 Napisanych postów 1950 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13303
Viki masz racje. Okej jeszcze inaczej. Ja do tego podchodzę mega zero jedynkowo i się sprawdza i www potreningu.pl właśnie się sprawdza.

Mam np. 30 fatu z typowo tłuszczowych. Czyli tak 1,2,3 posiłek low fat. 4,5 wrzucam naprzykład w jednym i drugim po 3 całe jaja czyli 30 fatu i po sprawie.

A ogólnie wychodzi w ciągu dnia ok 45/50T

Tak samo z białkiem zwierzęcym. Każdy posiłek rozpisuje od białka pochodzenia zwierzęcego. A mam podział 5x50gr B ze zwierzaka.
Czyli każdy posiłek zaczynam rozpisywać od twarogów, serów, mięs, wpc, wpi.

Łape ten poziom 50B i dopiero resztę produktów wpisuje.

Tak czy siak. Węgle liczę każde tak jak po kolei zlicza apka bo to akurat ważne dla mnie.

Nie wiem czy mnie rozumiecie ale przekazałem to najprościej jak umiem.

Tą metodą swoją co opisałem nie mam problemu że jak dodam węgli z ryżu to odejmuj kurczaka xd
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607824
Myślę że mniej więcej chodzi nam o to samo
Ja też jak mam mieć np. 20g białka w posiłku to daje odpowiednią ilość mięsa, ryby czy nabiału żeby te 20g było. A jak dodaje ryż czy makaron i w sumie wyjdzie 25-30g to się nie przejmuje. Natomiast kiedyś liczyłam inaczej i wtedy dobierałam ilości produktów tak, żeby łącznie z ryżu, warzyw, mięsa i wszelkich dodatków było max 20g. I wtedy rzeczywiście jak makaron czy ryż zwiększał ilość białka do 25g to odejmowałam taką ilość mięsa żeby się tych 20g trzymać. Sporo osób liczy właśnie w ten sposób i często się okazuje że połowa białka na obiad to rośliny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1874 Napisanych postów 1950 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13303
Viki dokładnie właśnie tak jak piszesz
Tak jak liczymy to najlepiej jak może tylko być, wygodnie i bez problemowo.
Po za tym białko nie tuczy i się sprawdza w życiu

Mi dochodzi średnio 10-15gr B do każdego posiłku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607824
Ja myślę że na masie jak się podobnie liczy węgle i tłuszcze to też nic złego się nie stanie, nawet jak wpadnie tych węgli 15g więcej czy 5g dodatkowego tłuszczu. Na redukcji warto już mieć to na uwadze. Oczywiście jeśli są efekty to nie trzeba się przejmować, ale jeśli redukcja nie idzie albo masa idzie w złym kierunku to dobrze pamiętać o tym, że dodatkowe niepoliczone kcal wpadają.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3418 Napisanych postów 1921 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17389
tytan69
StrongSFD
Krótka piłka, www.potreningu.pl 
Liczysz wsio wsio całą gramaturę danego produktu jakiego właśnie używasz i tyle. Po co utrudniać sobie życie???


No właśnie nie do końca. Sam używałem tej strony jakieś 2 ostatnie lata i to działa jak fitatu czy inne aplikacje, sumuje WSZYSTKO, białko i tłuszcze z pieczywa itd. A nie powiesz mi, że nie wiem 10g białka pochodzącego z iluś gram piersi z kurczaka = 10g pochodzącego z iluś gram pieczywa/ryżu/masła orzechowego czy czegokolwiek. Idąc dalej, masz załóżmy posiłek ze 150g kurczaka, 75g ryżu i 5g oleju. I teraz załóżmy, że robisz masę i dorzucasz sobie 25g ryżu do tego posiłku. No to chcąc nie chcąc wpadnie Ci trochę białka i chcąc zachować jego stan na tym samym poziomie musisz uciąć trochę piersi z kurczaka bo po podliczeniu tego z ryżu w sumie będzie za dużo. Generalnie no dla mnie wpisywanie codziennie produktów do aplikacji czy na tego typu strony to by była udręka a z kolei bazować na tych samych produktach przez dłuższy czas też już mi się nie uśmiecha, dlatego przeszedłem na ten nowy sposób o którym pisze koleżanka wyżej, sam mam znajomego który startuje w kulturystyce (z sukcesami, żeby nie było, że tylko startuje :P ) i też liczy tak jak pisałem ja i Viki wyżej. No ale każdy niech robi jak chce, pozdro


Wpisywanie wszystkiego do aplikacji to wcale nie uderka, tylko kwestia przyzwyczajenia, pozania aplikacji i zdobycia doswiadczenia. Na poczatku moze bedziesz potrzebowal 10-20minut zeby wbic sie w swoje makro, po kilku tygodniach/miesiacach uwierz mi ze zajmie Ci to 2 minuty dziennie max i bedziesz to robil automaycznie, wrecz z przyjemnoscia. Tak przynajmniej bylo u mnie.


Zmieniony przez - althetic w dniu 2/17/2022 11:43:27 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6270 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Skoro opisany przez Ciebie sposób jest dla Ciebie wygodnym i przynosi efekty, to tego też się trzymaj. Znam takich co nie trzymają się niczego i też jest im tak wygodnie, a efekty jak najbardziej są. Osobiście uważam, że jest to po prostu w pewnym stopniu nie trzymanie się pewnych podstawowych zasad w celu pójścia na łatwiznę. Oczywiście lepiej tak, niż całkowity brak kontroli. Problem jednak pojawi się w sytuacji, gdy nie będzie efektów kształtowania sylwetki. Oby jednak metoda ta przyniosła je jak najdłużej.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Szkoły są dwie, albo liczenie obsesyjne kalorii na zasadzie ze osoby ważą i wliczają przysłowiowy liść sałaty albo podejście tj wymieniłeś.
Ja jestem gdzieś pośrodku. Z doświadczenia powiem Ci, że te liczenie kalorii może na poczatku jest opierdliwe ale z czasem wchodzi w nawyk. Przy liczeniu wszystkiego co zjesz daje Ci większe pole do popisu jeśli chodzi o różnorodność jedzenia :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jedzenie późnym wieczorem

Następny temat

Niska insulina na czczo a wrażliwość insulinowa

WHEY premium