SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów - kiedy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1102

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 820
Cześć, jak wiadomo 100g piersi z kurczaka przed obróbką ma tyle samo białka co mięso które po smażeniu waży 70-80g. I tu moje pytanie: (kurczaka nie robię na bieżąco tylko w jeden dzień zrobię sobie 3-4kg na zapas). Czy jeżeli kupię te 3kg piersi, pokroje je i wrzucę na patelnie do wysmażenia i po obróbce będzie ważyło ok. 2kg to jak wtedy liczyć ilość makrosladnikow na wagę kurczaka? Jak na razie robiłem tak że WYSMAŻONE mięso rodzielalem do woreczków po 200g i do zamrażarki. 200g takiego mięsa liczyłem jako 44g białka, czy dobrze to liczę? Gotowe mięso lekko wysmażam i odchodzi ok 10g.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
tutaj nie ma jakichś cudów - przykład: masz 4kg fileta z kurczaka który ma 20g białka w 100g, więc w 1kg ma 200g, czyli w 4kg będzie go 800g. Poddajesz go obróbce (do przykładu nie biore tutaj doatku tłuszczu itp.) masz przykładowo po obróbce 3kg, chcesz go podzielić na porcje 200g (przed obróbką) czyli 40g białka, więc z porcji 4kg miałbyś 20 porcji po 200g, natomiast po obróbce jeżeli masz 3kg to masz 3000/20=150g po obróbce, czyli 150g po obróbce równa się Twoim 200g przed obróbką i wpisujesz w tabele swoje 200g surowego produktu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
Pozostaje za każdym razem zważyć mięso po obróbce i z proporcji wyliczyć ilość białka w 100g.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237849
Jak wyżej, tutaj nie ma wiekszej filozofii :P
po każdej obróbce też inaczej tego kurczaka zostanie no ale makro dobierasz zawsze z produktów przed obróbka czyli 100g kury ma około 20g białka. jeżeli po zrobieniu tej kurzy zostaje Ci się jej 75g przykładowo to dalej jest tam to 20g białka :P
Inaczej nie będzie ;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 820
winterR
Jak wyżej, tutaj nie ma wiekszej filozofii :P
po każdej obróbce też inaczej tego kurczaka zostanie no ale makro dobierasz zawsze z produktów przed obróbka czyli 100g kury ma około 20g białka. jeżeli po zrobieniu tej kurzy zostaje Ci się jej 75g przykładowo to dalej jest tam to 20g białka :P
Inaczej nie będzie ;p


No dobra czyli 100g mięsa przed obróbką ma tyle samo białka co mięso po obróbce które waży 80g. A jak zawsze liczyłem to tak że 200g wysmażonego mięsa to jest ok. 40g białka a z tego co napisałeś, wnioskuje że przez cały czas robiłem to źle. No ale dobra więc zamiast 200g mam dawać 160g mięsa po obróbce i te 160g będzie miało 40g B, tak?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
Jeżeli po smażeniu z kilograma zostanie Ci około 800g, to tak - jak chcesz podzielić na porcje po około 40g białka, da to 160g mięsa po obróbce.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 4793
To ja chyba też to źle liczę jak mam przykładowo 1400 gram surowej piersi z kurczaka , po obróbce zostaje 900gram to liczę to że:
1400g - 280g B
900g - 280b
to na 100g po obróbce - 31 B
Czyli to co wyparowało to była woda czyli 980 gr nie ma 280g B tylko 200g B ??



Zmieniony przez - Fr000000st w dniu 2021-11-08 21:41:57

Zmieniony przez - Fr000000st w dniu 2021-11-08 21:43:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2602 Napisanych postów 2957 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 39566
Wiesz co, najprościej obierz sobie jedną metodę obróbki i się jej trzymaj. Najpierw zważ sobie kurczaka przed np. smażeniem, a później po i taką ilość przyjmij za stałą. Następnym razem już nie będzie potrzeby ważenia przed obróbka, tylko będziesz wiedział, że przykładowo 65g po usmażeniu to 100g przzed i tego bym się trzymał. Osobiscie sak robie od lat, bo wygodniej, a wahania rzędu 5-10 marginesu błedu to się zgubi w ciągu dnia

Przygotowania na sezon 2019, zapraszam:
https://www.sfd.pl/Dawid_Cnota__ROAD_TO_2019!-t1181749.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
Produkty należy zawsze ważyć przed ich obróbką. Nawet w sytuacji, gdy masz zamiar przygotować większą ilość, np. piersi z kurczaka. W takiej sytuacji po obróbce dzielisz sobie je na mniej więcej równe części, np. na cztery posiłki i tyle. Wiesz ile gramów miałeś przed obróbką i wiesz też o tym, że 1/4 tej masy to wartość jaką zjesz. Możesz oczywiście zważyć też po obróbce, aby mieć pewność tego ile wody ubyło. Myślę jednak, że nie jest to niezbędne. Jak zjesz w jednym posiłku troszkę więcej, a w innym troszkę mniej to w sumie i tak zjesz tyle, ile zwazyłeś przed obróbką.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33170 Napisanych postów 23248 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278247
Mięsa tracą wagę podczas obróbki a kasze ryze czy makarony znów zyskują i to czasem nawet sporo bo jak surowy ryż ma 100g to im dłuzej gotujesz absorbuje więcej wody i może wyniesc waga 200 a i 300g .. Jeśli np dajesz do obróbki 3kg piersi i po obróbce zostaje się 2.5kg to dzielisz procentowo np na 10 porcji po 250g przypisując każdej porcji wartość dla surowej piersi 10x300g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2602 Napisanych postów 2957 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 39566
Według mnie z tym miesem to jest tak, że wszystko zalezy od tego jaką strategię przyjmiesz na początku swojego działania i będziesz sie tego sumiennie trzymał. Jeśli zdecydujesz sie na przygotowywanie miesa tylko np. po przez gotowanie na parze to jako daną stałą w diecie możesz przyjac wage po obrobce i tego sie trzymac

Przygotowania na sezon 2019, zapraszam:
https://www.sfd.pl/Dawid_Cnota__ROAD_TO_2019!-t1181749.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237849
wiadro na rozgrzewke
winterR
Jak wyżej, tutaj nie ma wiekszej filozofii :P
po każdej obróbce też inaczej tego kurczaka zostanie no ale makro dobierasz zawsze z produktów przed obróbka czyli 100g kury ma około 20g białka. jeżeli po zrobieniu tej kurzy zostaje Ci się jej 75g przykładowo to dalej jest tam to 20g białka :P
Inaczej nie będzie ;p


No dobra czyli 100g mięsa przed obróbką ma tyle samo białka co mięso po obróbce które waży 80g. A jak zawsze liczyłem to tak że 200g wysmażonego mięsa to jest ok. 40g białka a z tego co napisałeś, wnioskuje że przez cały czas robiłem to źle. No ale dobra więc zamiast 200g mam dawać 160g mięsa po obróbce i te 160g będzie miało 40g B, tak?


Podam Ci na moim przykładzie z wczoraj (bo za każdym razem może wychodzić leciutko inaczej, trochę dłużej gotujesz czy krócej i już inny wynik lub też inna obróbka i też wyjdzie inaczej bo to wszystko zależy od tego ile wody wyjdzie z tej kury)
Zobacz ja wczoraj wstawiłem 1400g fileta z kurczaka, po obróbce zostało się 1020g około a wiem że mam dać 40g białka na posiłek czyli 200g surowego mięsa
Więc matematycznie z metody proporcji (podstawówka), (1020x200)/1400=145,7g
Czyli 200g fileta przed obróbką to będzie 145,7g po obróbce co da 40g białka na porcję ;) I finito ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - klucz do sukcesu

Następny temat

Ilość kalorii po operacji

WHEY premium