SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Geiner zamiast mąki do posiłków?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1676

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20878
Siemka. Mam w szafce kilka opakowań geinerów, które już zbliżają się do daty ważności i proszą się o zużycie. W formie shake w ostateczności można by zrobić, ale wpadłem na inny pomysł, stąd to pytanie:

Używaliście geinera w proszku jako zamiennik mąki do naleśników, placków lub innych dań, które zawierają w składzie coś wiążącego, na przykład wcześniej wymienioną?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-05-24 16:21:03

Siła ponad wszystko.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Oczywiście, jak najbardziej można w ten sposób zastępować białka i węglowodany w naszej diecie tymi obecnymi w odżywce białkowo-węglowodanowej (gainerem). Jedyne co warto mieć na uwadze, to to, że z reguły weglowdany obecne w gainerach to maltodekstryna, która jest dość mocno przetworzona, więc niekoniecznie będzie ona dobra w ciągu dnia dla każdego. Ja osobiście wolę dodawać w takich sytuacjach weglowdany ze smakowej mąki ryżowej lub owsianej do omletów, naleśników, koktajli.

https://sklep.sfd.pl/Quamtrax_Instant_Rice_Flour-opis38648.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 112 Napisanych postów 235 Wiek 45 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1096
Pewnie, że jak najbardziej. Ja lubię sernik z twarogu jajek i odżywki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20878
Maxiorex007
Pewnie, że jak najbardziej. Ja lubię sernik z twarogu jajek i odżywki.


Podkreślam, że chodzi o Geinera, a nie o WPC. Robiłeś sernik z Geinerem (około 30% zmielonych płatków owsianych w składzie)?

Z WPC można robić wszelakie cuda, to powszechnie wiadomo, ale o Geinerach nie ma ani słowa :)





Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-05-24 16:42:37

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 112 Napisanych postów 235 Wiek 45 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1096
Tak, nie widze problemu, wystarczy odpowiednią proporce, aby nie był za suchy, można trochę mleka dodać. Na necie jest sporo przepisów z odżywkami. Ludzie robią omleta z płatkami górskimi.


Zmieniony przez - Maxiorex007 w dniu 2021-05-24 16:43:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20878
No spoko. Przepisów mam pod dostatkiem spisanych w "moich przepisach", do niektórych dodaje WPC, ale, jak już wspominałem - geinery, prawie nie używane, a 2 opakowanie, w ogóle nierozpieczętowane, trzeba jakoś spożytkować. Jeśli faktycznie fajnie będą wiązały, a tak przypuszczam ze względu na skład (ok 32% zmielonych płatków owsianych) (33 białka serwatkowego), to będzie fajna, tańsza alternatywa do różnego rodzaju posiłków lub dań, które trzeba poddać obróbce. Zanim się za to zabiorę, chciałem jeszcze napisać ten temat i przy takiego odpowiedzi zadać drugie pytanie:

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33132 Napisanych postów 23203 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278137
Jasne że używaj , ja dawałem do omletów ( jaja wiązały ) jak masz wywalić to lepiej zużyć ,
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20878
monkey22
Jasne że używaj , ja dawałem do omletów ( jaja wiązały ) jak masz wywalić to lepiej zużyć ,


Pomijając omlety, chociaż może nawet na nie, jeśli chcesz, napisz przepis, masz jakieś swoje "spejcały", w których używasz geinerów w formie spoiwa lub czegokolwiek innego?

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Zależy jaki gainer, bo mogą w większości to cukry proste być, więc słaba opcja jak masz sie nim opychać

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Ciężko jest stwierdzić czy naleśniki, ciasto, omlet wyjdzie Tobie w sytuacji, gdy dodasz gainera zamiast całości mąki. Wydaje mi się, że nie wyjdzie. Będzie to raczej jajecznica na słodko. Niestety tego typu posiłki muszą mieć w składzie jakąś mąkę (owsiana, gryczana, ryżowa, orkiszowa, graham, żytnia, razowa, jaglana) a dodatek ewentualnie może stanowić odżywka białkowa, czy węglowodanowo-białkowa. Nie może to jednak być podstawa weglowdanów e tym posiłków, ponieważ nie sklei on tego w całość. Spróbuj i testuj co z tego wyjdzie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja kiedyś kombinowałem z białkiem. Dania wydawały mi się bardziej syte i z gainerem może być to samo. Także jeśli nie chcesz się męczyć z jedzeniem to nie polecam :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
Gainer to kombinacja białka + cukru zwykle, więc jak rozumiesz wpływ na konsystencję czy obróbkę termiczną tych składników, możesz zrobić podmianę, kompensując gdzie indziej, np. dodasz mniej/zero cukru by nie przesłodzić.


Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-05-24 18:51:27
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ilość i kolejność posiłków - wpływ na sylwetkę

Następny temat

Zapotrzebowanie kaloryczne

WHEY premium