Jest liderem w tym dzialeSzacuny
545
Napisanych postów
1472
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20878
Siemka. Mam w szafce kilka opakowań geinerów, które już zbliżają się do daty ważności i proszą się o zużycie. W formie shake w ostateczności można by zrobić, ale wpadłem na inny pomysł, stąd to pytanie:
Używaliście geinera w proszku jako zamiennik mąki do naleśników, placków lub innych dań, które zawierają w składzie coś wiążącego, na przykład wcześniej wymienioną?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-05-24 16:21:03
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6272
Napisanych postów
76034
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754872
Oczywiście, jak najbardziej można w ten sposób zastępować białka i węglowodany w naszej diecie tymi obecnymi w odżywce białkowo-węglowodanowej (gainerem). Jedyne co warto mieć na uwadze, to to, że z reguły weglowdany obecne w gainerach to maltodekstryna, która jest dość mocno przetworzona, więc niekoniecznie będzie ona dobra w ciągu dnia dla każdego. Ja osobiście wolę dodawać w takich sytuacjach weglowdany ze smakowej mąki ryżowej lub owsianej do omletów, naleśników, koktajli.
Szacuny
112
Napisanych postów
235
Wiek
45 lat
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1096
Tak, nie widze problemu, wystarczy odpowiednią proporce, aby nie był za suchy, można trochę mleka dodać. Na necie jest sporo przepisów z odżywkami. Ludzie robią omleta z płatkami górskimi.
Zmieniony przez - Maxiorex007 w dniu 2021-05-24 16:43:23
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
545
Napisanych postów
1472
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20878
No spoko. Przepisów mam pod dostatkiem spisanych w "moich przepisach", do niektórych dodaje WPC, ale, jak już wspominałem - geinery, prawie nie używane, a 2 opakowanie, w ogóle nierozpieczętowane, trzeba jakoś spożytkować. Jeśli faktycznie fajnie będą wiązały, a tak przypuszczam ze względu na skład (ok 32% zmielonych płatków owsianych) (33 białka serwatkowego), to będzie fajna, tańsza alternatywa do różnego rodzaju posiłków lub dań, które trzeba poddać obróbce. Zanim się za to zabiorę, chciałem jeszcze napisać ten temat i przy takiego odpowiedzi zadać drugie pytanie:
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
545
Napisanych postów
1472
Wiek
26 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20878
monkey22
Jasne że używaj , ja dawałem do omletów ( jaja wiązały ) jak masz wywalić to lepiej zużyć ,
Pomijając omlety, chociaż może nawet na nie, jeśli chcesz, napisz przepis, masz jakieś swoje "spejcały", w których używasz geinerów w formie spoiwa lub czegokolwiek innego?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6272
Napisanych postów
76034
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754872
Ciężko jest stwierdzić czy naleśniki, ciasto, omlet wyjdzie Tobie w sytuacji, gdy dodasz gainera zamiast całości mąki. Wydaje mi się, że nie wyjdzie. Będzie to raczej jajecznica na słodko. Niestety tego typu posiłki muszą mieć w składzie jakąś mąkę (owsiana, gryczana, ryżowa, orkiszowa, graham, żytnia, razowa, jaglana) a dodatek ewentualnie może stanowić odżywka białkowa, czy węglowodanowo-białkowa. Nie może to jednak być podstawa weglowdanów e tym posiłków, ponieważ nie sklei on tego w całość. Spróbuj i testuj co z tego wyjdzie.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja kiedyś kombinowałem z białkiem. Dania wydawały mi się bardziej syte i z gainerem może być to samo. Także jeśli nie chcesz się męczyć z jedzeniem to nie polecam :D
Szacuny
41
Napisanych postów
242
Wiek
3 lata
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
8208
Gainer to kombinacja białka + cukru zwykle, więc jak rozumiesz wpływ na konsystencję czy obróbkę termiczną tych składników, możesz zrobić podmianę, kompensując gdzie indziej, np. dodasz mniej/zero cukru by nie przesłodzić.
Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-05-24 18:51:27