SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Geiner zamiast mąki do posiłków?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1666

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1471 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20858
domer
Ciężko jest stwierdzić czy naleśniki, ciasto, omlet wyjdzie Tobie w sytuacji, gdy dodasz gainera zamiast całości mąki. Wydaje mi się, że nie wyjdzie. Będzie to raczej jajecznica na słodko. Niestety tego typu posiłki muszą mieć w składzie jakąś mąkę (owsiana, gryczana, ryżowa, orkiszowa, graham, żytnia, razowa, jaglana) a dodatek ewentualnie może stanowić odżywka białkowa, czy węglowodanowo-białkowa. Nie może to jednak być podstawa weglowdanów e tym posiłków, ponieważ nie sklei on tego w całość. Spróbuj i testuj co z tego wyjdzie.


Czytaj więcej na https://www.sfd.pl/Temat/Cytuj?tid=1212235&pid=19692733


anubis84
Zależy jaki gainer, bo mogą w większości to cukry proste być, więc słaba opcja jak masz sie nim opychać




Może nie napisałem tego dość jasno, miałem także na myśli zamiennik w proporcji do mąki, tak jak napisałeś. Zwykle najlepiej sprawdza się u mnie ze zblendowanymi płatkami owsianymi na mąkę, tyle, że w przypadku WPC, ale z Geinerem myślę, że lepiej byłoby dla smaku użyć innej mąki, np, żytniej, ponieważ---> i tu odpowiadając post anubisa wkładzie mają węglowodany złożone, głównie z płatków owsianych ok 36% z dodatkiem skrobi kukurydzianej. reszta to sukraloza i WPC.

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1471 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20858
Chrusciik
Ja kiedyś kombinowałem z białkiem. Dania wydawały mi się bardziej syte i z gainerem może być to samo. Także jeśli nie chcesz się męczyć z jedzeniem to nie polecam :D


Lubię się "męczyć z jedzeniem", gotowanie to frajda, zwłaszcza dobrego i sytego obiadu, dlatego mam prawie przeterminowane Geinery do zużycia :D


Podsumowując ten temacik, po prostu poeksperymentuję z proporcjami i konsystencją w różnych posiłkach, w zależności od dania i obróbki termicznej, tak jak zawsze, metodą prób i błędów, a raczej prób, bo i to zjem :D


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-05-25 16:14:59

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Oczywiście, jak najbardziej można w ten sposób zastępować białka i węglowodany w naszej diecie tymi obecnymi w odżywce białkowo-węglowodanowej (gainerem). Jedyne co warto mieć na uwadze, to to, że z reguły weglowdany obecne w gainerach to maltodekstryna, która jest dość mocno przetworzona, więc niekoniecznie będzie ona dobra w ciągu dnia dla każdego. Ja osobiście wolę dodawać w takich sytuacjach weglowdany ze smakowej mąki ryżowej lub owsianej do omletów, naleśników, koktajli.

https://sklep.sfd.pl/Quamtrax_Instant_Rice_Flour-opis38648.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ilość i kolejność posiłków - wpływ na sylwetkę

Następny temat

Zapotrzebowanie kaloryczne

WHEY premium