...
Napisał(a)
Witam, czy surowe, zblendowane płatki owsiane mają taką samą wartość odżywczą jak zaparzone/ugotowane?
...
Napisał(a)
Płatki owsiane są jednym z głównych źródeł dobrej jakości węglowodanów w dietach dużej części osób trenujących i dbających o swoje odżywanie. Sytuacja ta ma miejsce nie bez powodu. Wynika to z tego, że nie tylko mają one w swoim składzie sporo dobrej jakości węglowodanów złożonych, ale również błonnik, witaminy, czy składniki mineralne w sporej ilości. Z kolei dla wegan istotna będzie również ilość białka pochodzenia roślinnego.
Inne plusy płatów owsianych to między innymi cena, dostępność, smak, czy możliwość przygotowania z nich różnego rodzaju posiłków, takich jak: omlety, koktajle, desery, ciasta dietetyczne, placki, czy po prostu zwykłe owsianki. Łączyć je można np. z jogurtem, mlekiem, twarogiem, odżywką białkową, owocami, orzechami, masłem orzechowym, czy nasionami.
Część osób jednak zastanawia się, czy poddanie ich obróbce termicznej lub mieleniu wpływa negatywnie na obecne w nich składniki odżywcze? Zdecydowanie nie. O ile ma to wpływ w pewnym stopniu na przetworzenie produktu i zawartą w nim ilość witamin i składników mineralnych, które nie są stabilne pod wpływem temperatury, to składniki odżywcze, takie jak: białka, tłuszcze i węglowodany nie znikają. Jedyną możliwością jest spalenie płatków, np. w piekarniku.
Inne plusy płatów owsianych to między innymi cena, dostępność, smak, czy możliwość przygotowania z nich różnego rodzaju posiłków, takich jak: omlety, koktajle, desery, ciasta dietetyczne, placki, czy po prostu zwykłe owsianki. Łączyć je można np. z jogurtem, mlekiem, twarogiem, odżywką białkową, owocami, orzechami, masłem orzechowym, czy nasionami.
Część osób jednak zastanawia się, czy poddanie ich obróbce termicznej lub mieleniu wpływa negatywnie na obecne w nich składniki odżywcze? Zdecydowanie nie. O ile ma to wpływ w pewnym stopniu na przetworzenie produktu i zawartą w nim ilość witamin i składników mineralnych, które nie są stabilne pod wpływem temperatury, to składniki odżywcze, takie jak: białka, tłuszcze i węglowodany nie znikają. Jedyną możliwością jest spalenie płatków, np. w piekarniku.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
jezeli nawet i bylyby jakies roznice to beda one tak minimalne, ze szkoda sobie tym glowe zawracac
1
when im going to do some mountaineering actually im going back home
...
Napisał(a)
Tak , maja takie same wartosci
1
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Będzie to samo, tylko nie każdemu będą surowe służyły.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Blendowanie nie powoduje zniszczenia składników odzywczych. Nic nie znika.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
No to już masz odpowiedz wyzej
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Żaden sposób obróbki nie zmienia wartości odżywczych produktu.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły