SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna 99 kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6056

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

27

Płeć

mężczyzna

Cel

redukcja

Waga

99

Wzrost

182

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

około 20%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca siedząca, chodząca bez aktywności fizycznej.

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

siłownia 3-4 razy w tygodniu.

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

2 lata temu stosowałem dietę z 93 kg schudłem do 87 kg.

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

BCAA, przedtreningówka
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
Witam, chciałbym abyście ocenili moją dietę redukcyjną.

Bilans zerowy wyszedł mi 3431 kcal. - 20% = 2747 kcal i od tego pułapu chciałbym zacząć.

Jest to moja pierwsza ułożona dieta więc proszę o wyrozumiałość i ewentualne wskazówki :)














Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-28 20:53:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Redukcja tkanki tłuszczowej bez wątpienia jest celem większości osób trenujących na siłowniach. Szczególnie w okresie, gdy robi się ciepło, a lato coraz bliżej. Każdy z nas chciałby wtedy zrzucić zbędne pokłady tkanki tłuszczowej i uwidocznić swoje mięśnie, co poprawiłoby estetykę sylwetki. Z tego też względu decydujemy się na odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Bez wątpienia będzie to dieta zbilansowana i treningi siłowe, ewentualnie z dodatkiem aerobów i interwałów.

W Twoim przypadku wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego wygląda poprawnie. Rozkład makroskładników, który zaleca 1,7-2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów.

Gorzej jednak wygląda sytuacja z wprowadzonymi produktami. Na pewno nie należy wrzucać gotowych dań jak np. jajecznica na maśle. Każdy produkt powinien być dodany do dziennika osobno, przed jego obróbką. Wędliny to produkty przetworzone. Warto je wyeliminować. Masło nie jest dobrym tłuszcze do smażenia. Ewentualnie klarowane. Podobnie sytuacja wygląda z pieczywem pszennym, ryżem białym, puszkowanymi rybami. Są to produkty przetworzone. Z kolei masło z orzech ziemnych zawiera bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, co skutkuje zwiększenie stanów zapalnych.

Warto, abyś zapoznał się za zalecanymi źródłami składników odżywczych:

1. Białka: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html
2. Węglowodany: https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
3. Tłuszcze: https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
co do makaronu rozumiem że tw 200g to już po ugotowaniu jest bo z tabel tak wynika, ryże 150g przed ugotowaniem ?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
Hmmm... szczerze to bym odmierzał na wadze makaron nieugotowany. Tak samo ryż. Chociaż widzę że 150 gram ryżu to tak ni wkij ni w oko. A jak powinno być? Po ugotowaniu czy jak? Jak rozpiska?


Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-29 00:18:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Wędliny i orzechy ziemne nie są produktami, które warto spożywać. Produkty wrzucaj przed obróbką, a nie po niej. Np. jajecznica.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Nie wrzucaj jajecznica na maśle, bo to czyjeś gotowe danie, nie wiesz ile autor dał masła. Wrzucasz osobno każdy składnik, czyli ilość jaj i ilość tłuszczu na którym smażysz. Podbiłabym tłuszcze kosztem węgli. Wrzuć około 115 tłuszczy, około 185-190g białka, reszta węgle.
Na kolacje wrzucaj węgle https://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij
Nabiał wybieraj raczej tłusty lub półtłusty, chude są bardziej przetworzone, nie trzeba jeść twarogu ogólnie na noc, katabolizm Ci nie grozi. Wymieniaj mięsa, wrzucaj ryby, wywal gotowe sosy, szynki sklepowe również, jak już od czasu do czasu, tych 10g chyba nawet nie poczułeś :)
Chleb - żytni, najlepiej na zakwasie, chyba nawet Biedronka wprowadziła taki, o ile mnie pamieć nie myli.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
anubis84
co do makaronu rozumiem że tw 200g to już po ugotowaniu jest bo z tabel tak wynika, ryże 150g przed ugotowaniem ?


Zmieniłem wartości odżywcze makaronu. Nie wiem czy o to Ci chodziło.. Zawsze odmierzam 150g makaronu przed ugotowaniem, a wiadomo po ugotowaniu napęcznieje i jest go trochę więcej. Jak mam w takim razie to liczyć?

domer
Wędliny i orzechy ziemne nie są produktami, które warto spożywać. Produkty wrzucaj przed obróbką, a nie po niej. Np. jajecznica.


Wędliny usunięte. A do orzechów chodzi Ci o masło orzechowe? Czym miałbym go w takim razie zastąpić, aby dostarczyć odpowiednią ilość tłuszczy?

blue_hope
Nie wrzucaj jajecznica na maśle, bo to czyjeś gotowe danie, nie wiesz ile autor dał masła. Wrzucasz osobno każdy składnik, czyli ilość jaj i ilość tłuszczu na którym smażysz. Podbiłabym tłuszcze kosztem węgli. Wrzuć około 115 tłuszczy, około 185-190g białka, reszta węgle.
Na kolacje wrzucaj węgle https://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij
Nabiał wybieraj raczej tłusty lub półtłusty, chude są bardziej przetworzone, nie trzeba jeść twarogu ogólnie na noc, katabolizm Ci nie grozi. Wymieniaj mięsa, wrzucaj ryby, wywal gotowe sosy, szynki sklepowe również, jak już od czasu do czasu, tych 10g chyba nawet nie poczułeś :)
Chleb - żytni, najlepiej na zakwasie, chyba nawet Biedronka wprowadziła taki, o ile mnie pamieć nie myli.


Jajecznice zmieniłem. Podbiłem tłuszcze dodając łososia, ale że łosoś drogi to na pewno będę go zmieniał z inną rybą lub z piersią z kurczaka. Wiadomo, że inne ryby nie są już tak tłuste, więc nie wiem w jaki sposób dostarczyć więcej tłuszczów. Na pewno likwidując łososia z diety będzie -20g tłuszczów. Może masz jakiś pomysł na dostareczenie tłuszczy w inny sposób?

A tak wygląda moja tabelka po zmianach, zmieniłem też kolejność:









Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-29 12:29:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
wszystko zawsze wazysz przed obrobka i takie wartosci wprowadzasz do dziennika. maslo z ziemnych niezbyt dobry produkt, zamien na migdalowe/z laskowych/nerkowcow/macadamia tylko byle byly 100% bez dodatkow

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
czellista
wszystko zawsze wazysz przed obrobka i takie wartosci wprowadzasz do dziennika. maslo z ziemnych niezbyt dobry produkt, zamien na migdalowe/z laskowych/nerkowcow/macadamia tylko byle byly 100% bez dodatkow


Jaki byś polecił ze znanych sklepów typu biedra, tesco, kaufland, polo ? Znajde gdzieś w tych sklepach takie masło?

Zawsze waże przed obróbką ale tak jak kolega wyżej dobrze zauważył podałem wcześniej wartości odżywcze po ugotowaniu, bo takie były podane na opakowaniu makaronu.


Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-29 12:40:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
Grish
czellista
wszystko zawsze wazysz przed obrobka i takie wartosci wprowadzasz do dziennika. maslo z ziemnych niezbyt dobry produkt, zamien na migdalowe/z laskowych/nerkowcow/macadamia tylko byle byly 100% bez dodatkow


Jaki byś polecił ze znanych sklepów typu biedra, tesco, kaufland, polo ? Znajde gdzieś w tych sklepach takie masło?

Zawsze waże przed obróbką ale tak jak kolega wyżej dobrze zauważył podałem wcześniej wartości odżywcze po ugotowaniu, bo takie były podane na opakowaniu makaronu. Więc wybrałem wartości odżywcze, które były zapisane już na stronie. (nieco się różnią)


Zmieniony przez - Grish w dniu 2018-05-29 12:40:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
a jakis problem zamowic sobie z neta? nie wiem, nie mieszkam w pl, ale watpie, moze firme Meridian dostaniesz gdzies w sieciowkach - bardzo dobre maslo. rowniez z tego co kojarze to sfd i k fd posiada masla 100% w przystepnych cenach.

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3231
czellista
a jakis problem zamowic sobie z neta? nie wiem, nie mieszkam w pl, ale watpie, moze firme Meridian dostaniesz gdzies w sieciowkach - bardzo dobre maslo. rowniez z tego co kojarze to sfd i k fd posiada masla 100% w przystepnych cenach.


Żaden problem, ale do sklepu idziesz i kupujesz a z neta musisz czekać :) W takim razie z neta coś poszukam bo pewnie w markecie czegoś takiego nie znajdę.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Owoce z niewielka ilościa błonnika

Następny temat

Redukcja z 83

WHEY premium