SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odchudzanie na zbyt małej ilości kalorii. Jest dobrze, czy mam to zmieniać ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4869

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 807
Witam,
po świętach stanąłem na wadze i zobaczyłem, że ważę o 4kg więcej niż pół roku wcześniej (dodam że pół roku temu moja waga była już życiowym max, z tą różnicą, że kilka razy już ten poziom osiągałem). Zacząłem więc odchudzanie. Nie miałem żadnej wiedzy i jej nie szukałem. Dopiero od tygodnia zacząłem się interesować i się lekko przestraszyłem, ale do rzeczy...

Postanowiłem, że będę mniej jadł, nie liczyłem kalorii, po prostu zostawiłem normalne śniadanie, a drugie śniadanie i obiad obciąłem mniej więcej o połowę. Dodatkowo przestałem jeść kolacje i słodycze. Rezultaty w kolejnych tygodniach to -0,8kg ; - 0,7kg ; -1,2kg ; -0,6kg ; -0,7kg (w sumie 4kg mniej).
Czytałem że zdrowe odchudzanie to własnie 0,5-1kg tygodniowo, więc wszystko wydaje się ok.
Jednak ostatnim tygodniu (tym w którym poszło -0,7kg), zacząłem liczyć kalorie (bez korygowania diety, po prostu zapisywałem to co jadłem) i wyszło mi 1178-1666 (średnia 1395 kcal).

Moje zapotrzebowanie obliczyłem na ok. 2400kcal (siedzący tryb życia, jedynie 1-2 razy w tygodniu gra w koszykówkę i ok. 15-30 min ćwiczeń w domu)
Wiek: 29lat
Wzrost:180cm
Waga: 74kg (po odchudzaniu)

Poczytałem trochę fora i wszędzie piszą, że taka ilość kalorii to głodówka, która prowadzi do spowolnienia metabolizmu i przy tym się nie chudnie. Zazwyczaj są to wołania o pomoc osób które zaczęły taką głodówkę i nie miały żadnych rezultatów, więc wyszły z tego zwiększając kalorie, i schodząc o 300-400 od normalnego zapotrzebowania zaczęły dopiero chudnąć.

No i tu jest mój problem. Obawiam się tego spowolnienia metabolizmu (przeczytałem opinie dietetyka, że jak raz go spowolnię to już nigdy nie wróci na 100%), ale z drugiej strony, czy on u mnie spowolnił skoro rezultaty są dobre ? Wczoraj postanowiłem, że zakończę tą dietę, zacznę jeść normalnie i po ustabilizowaniu metabolizmu zejdę o te 300-500kcal, ale mimo starań udało mi się zjeść tylko 2000kcal, po prostu więcej nie mogłem w siebie wmusić, a potem nie mogłem spać bo czułem się pełny i pobudzony. Dzisiaj było jeszcze gorzej bo już po obudzeniu byłem najedzony i w ciągu dnia zjadłem 1500kcal, po czym stwierdziłem, że nie będę się dalej katował bo cały dzień chodziłem najedzony, a i tak ostatnie 200kcal wmusiłem w siebie już o 21, a na noc już nie będę się obżerał.

Jak myślicie, co powinienem teraz zrobić żeby nie popsuć sobie metabolizmu i nie mieć efektu jojo po tym odchudzaniu ? Mam w siebie wmuszać to jedzenie, żeby dojść do tego 2400kcal i się przyzwyczaić, a potem redukować już zgodnie z ogólnie przyjęto wiedzą, czy uznać, że jednak wszystko jest ok i dalej jechać na 1500kcal, a jak osiągnę swój cel to po prostu zwiększać stopniowo ?
Chciałbym zrzucić jeszcze ze 3kg, ale tak żeby nie było tego złych skutków w przyszłości. Boje się że czym dłużej utrzymam taką dietę tym bardziej popsuję metabolizm.
Druga sprawa, że naczytałem się też, że przy głodówkach spale tylko mięśnie. Mam wrażenie, że u mnie mięśnie się jakoś nie spaliły. Mam więcej siły i w pasie zeszło 3cm, a chyba tyle mięśni brzucha tam nie miałem, ale na wszelki wypadek chciałbym dalszy plan mieć już oparty na jakiejś wiedzy, a nie tak byle jak.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Niestety, ale osoby, które popełniają podstawowe błędy, nigdy nie zmienią swojej sylwetki. Podobnie sytuacja wygląda z Tobą. Robisz wszystko źle, więc nie tylko Twoja sylwetka będzie wyglądała źle, ale również wpłynie to na zdrowie. Głodzenie się i brak treningów siłowych jest podstawowym błędem. Z tego też względu polecam Ci skupić się właśnie na tych zmianach.

1. Treningi siłowe są podstawowym bodźcem dla naszych mięśni. Bez niego mięśnie nie są nam potrzebne, więc organizm pozbywa się ich w większej ilości niż tkankę tłuszczową. W takiej sytuacji będziesz chudy z brzuchem i wiszącą skórą, a tak nikt nie chce wyglądać. Dlatego też zapraszam Cię do działu trening dla początkujących: https://www.sfd.pl/Trening_dla_początkujących-f114.html Moderatorzy i doradcy pomogą Ci ułożyć solidny trening, który pomoże w zmianie sylwetki.

2. Dieta będzie drugą z podstaw. Jednak jedzenie 1300 kcal to prosta droga do zaburzeń hormonalnych, z których możesz już nigdy nie wyjść. Zdecydowanie należy zmienić tę patologiczną sytuację i jeść normalne ilości kalorii. Zapotrzebowanie na nie, polecam Ci wyliczyć ze wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Na pewno będzie ono wyższe niż 2400 kcal. Jeżeli długo jadłeś głodowe ilości kcal, to co najmniej 2 miesiące zaleca się jeść blisko swojego bilansu zerowego. Ustal 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Niebezpiecznie niska ilość kcal . Jeśli teraz masz problem ze zjedzeniem 2000 kcal to nie licz, że za kilka miesięcy coś się poprawi, może być jeszcze gorzej. Z początku praktycznie każdy przebywając na głodówce będzie tracił kilogramy, w końcu to stanie i zaczną się problemy.
Wskocz na te 2000 i idź stopniowo do zera kalorycznego.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 807
A myślisz że na te 2000 też mogę wskoczyć stopniowo, czy jednak lepiej będzie na siłę, ale od razu ?
Druga sprawa, czy mogę te brakujące kalorie osiągać słodyczami, albo ogólnie węglowodanami o wysokim IG np. ziemniaki, czy żeby przy okazji nie przytyć to muszę osiągać 2000kcal z białek, tłuszczy i węgli o niskim IG ?


Zmieniony przez - nowy22 w dniu 2018-05-04 10:29:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Indeks glikemiczny nie ma znaczenia. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. Kcal należy zwiększyć od razu. Polecam poczytać o zalecanych źródłach składników odżywczych:

https://www.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html
https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html 
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 807
Dzięki za odpowiedź, ale jak to jest z tym IG ? Mówisz, że nie ma znaczenia w ogóle czy nie ma w tym przypadku ?
Bo jak czytałem o spalaniu tłuszczu to większość źródeł jednak jest za tym że IG ma znaczenie. jak jest duży IG to szybko podnosi się cukier i wytwarza się duża ilość insuliny, która jego nadmiar przetwarza w tłuszcz. Dodatkowo insulina hamuje wydzielanie glukagonu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Tak czytałem. Prawda to czy nie ?

No i skoro indeks glikemiczny nie ma znaczenia to dlaczego pierwszym co każą odstawić zaczynając dietę to słodycze i biały chleb ?


Zmieniony przez - nowy22 w dniu 2018-05-06 21:12:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Bo są to wysoko przetworzone produkty. IG danego produktu może być różne, w zależności od pory dnia. Generalnie jest to przeceniany wskaźnik jakości danego pokarmu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 222 Napisanych postów 936 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 269919
Z innej beczki - jesteś pewien, że dobrze liczysz kalorie? Ważysz jedzenie? Uwzględniasz wszystkie drobiazgi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Indeks glikemiczny nie uwzględnia ilości węglowodanów w danym produkcie, a to ma istotne znaczenie. Miarą jakości produktu jest jego przetworzenie. Wraz z nim ig wzrasta. Nie działa to jednak w drugą stronę.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Bardziej interesującym wskaźnikiem jest ŁG lub indeks insulinowy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Zdecydowanie. Np. dla cukrzyków. Osoby zdrowe powinny zwracać uwagę na stopień przetworzenia produktu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Zgadza się, na całokształt posiłku.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zamiana posiłku

Następny temat

Skoki wagi ciała.

WHEY premium