A co powiecie na ten przepisz!!
Wołowina z suszonymi śliwkami i grillowanymi pomidorami
Makroskładniki (ilość w g w jednej porcji potrawy):
Kalorie: 727 kcal
Węglowodany: 39 g
Białko: 62 g
Tłuszcze: 35 g
Składniki na 5-6 porcji:
• 2 kg wołowiny
• 1 litr bulionu wołowego
• 500 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3 duże garście podwędzanych śliwek
• 3 garście grzybów suszonych
• 300 g cebulki szalotki
• 4 chudsze marchewki
• 3 pietruszki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego cząbra
• płaska łyżeczka cynamonu
• czubate łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
• liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
• łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, cukier
• mąka
• olej do smażenia
• 1,5 kg pomidorów malinowych
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy mięso z błon i włókien (najlepiej dwa dni wcześniej) i kroimy w 2 cm małe plastry. Dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek, cząber, duże śliwki podwędzane, kapelusze podgrzybków lub borowików suszonych, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Dodajemy trochę oleju, sos Worcester i miód. Przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. W dniu właściwym kroimy marchewkę i pietruszkę w skośne 2 cm kawałki, solimy, cukrzymy i z łyżką oleju, 100 ml wody, 2 łyżkami masła będziemy przykryte piec obok mięsa w piekarniku na chrupiąco. Wyjmujemy kawałki mięsa i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, lekko obtoczone w mące. Przekładamy do żeliwnego garnka razem ze śliwkami, grzybami i czosnkiem. Zalewamy bulionem, winem i dodajemy cynamon. Przykrywamy i pieczemy w zależności od klasy mięsa (sprawdzamy miękkość co jakiś czas) około 3 godziny w temperaturze 165 stopni. Obok przez 30 minut miękną warzywa, a na patelni niezależnie na złoto, z dodatkiem cukru karmelizujemy cebulki w całości. Dodajemy warzywa, cebulki, koncentrat, musztardę i paprykę, gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy solą i mieszamy, doduszamy wspólnie około 20 minut. Podajemy z grillowanymi plastrami pomidora.
Zmieniony przez - Treningdjetaregeneracja w dniu 2018-01-24 21:46:02