Niektóre osoby chcą zgłębiać swoją wiedzę w jak największym stopniu, zadając wiele różnych pytań. Dla takich osób zalecałbym zapoznanie się z podstawami diety zbilansowanej, o której poczytać można tutaj:
https://potreningu.pl/articles/1300/dieta-prawidlowo-zbilansowana. Znając je, większość banalnych pytań będzie zbędna. Zawsze jednak możesz zadawać je w tym temacie. Każdy z moderatorów i doradców postara się pomóc na tyle, ile będzie to możliwe.
Pojęcie domowe obiady jest dość mocno rozbudowane. Dla mnie, jak i sporej części osób domowym obiadem jest np.:
- wieprzowina z ziemniakami,
- pierś z kaszą,
- ryba z ryżem.
Wymieniać w ten sposób można długo. Wszystko zależy od tego, co dokładnie znajdzie się takim posiłku, jakie będą jego ilości i z jakich źródeł pochodzić będą makroskładniki. Nie jest istotny sposób obróbki, przyprawy, czy zastosowane warzywa. Trzeba więc więcej podstawowych informacji na temat danego posiłku, aby stwierdzić czy jest on dobry, czy nie. Forma jego podania, np. jako zupa, nie jest istotna. Aby taki posiłek włączyć do bilansu, należy znać zastosowane w nim ilości produktów i wyliczyć to za pomocą tabel.