SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] COD w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 132628

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
blue- dawałam kokosowy

lodzianin- który kurczaczek Cię interesuje? Generała Tso, czy ten drugi?


Bułki do burgerów:

100 g mąki ryżowej
350 g mąki pszennej pełnziarnistej
250 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru (ja dałam ksylitol)
2 paczki suszonych drożdży (po 8 gram)
80 ml oleju (dałam rzepakowy)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozstrzepane
żółtko plus łyżka mleka do posmarowania bułek
sezam lub inne ziarna do posypania

przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać na 220 stopni
2. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go olejem
3. ciepłą wodę (nie gorącą) wlać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na ok 5 min w ciepłym miejscu do momentu aż pojawią się bąbelki (będą sie pienić)
4. mąki wymieszać z solą w osobnej misce
5. do mieszanki drożdżowej dodać olej, jajko i mąki
6. wymieszać dokładnie najlepiej ręką
7. ciasto przenieść na blat posypany mąką i wyrabiać (jak będzie za bardzo klejące to dodać trochę mąki, ja musiałam dodać- wszystko zależy od rodzaju używanej mąki)
8. ciasto podzielić na 6 lub 8 części (w zależności od tego jakie duże bułeczki chcemy mieć, ja podzieliłam na 6)
9. uformować bułeczki i położyć na blaszce w odstępach, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
10. wysmarować bułeczki żółtkiem z mlekiem i posypać ziarnami.
11. piec ok 15 min

smacznego!

PS. Wyszły bardzo dobre w smaku, ale troszkę suche (mi to nie przeszakdzało), myślę że to kwestia użycia mąki pełnoziarnistej i zmieszania ją z ryżową. Z samej mąki pszennej bardziej by wyrosły
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94646 Napisanych postów 364624 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669619
ten generała Tso

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Zapisane zatem, by zrobić
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Kurczak Generała Tso:

500 g udźca kurczaka bez kości
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
ryż
papryczka chilli
opcjonalnie szczypiorek

SOS:
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Kuraka pokroić w kostkę.
ryż ugotować.
W miseczce wymieszać składniki sosu
Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej na grubość ok. 2 cm. Gdy tłuszcz będzie gorący doprawić mięso solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić je na inną stronę.
Odlać większość tłuszczu pozostawiając ok. 2 łyżek. Dodać pokrojoną papryczkę chili, wlać sos, wymieszać i zagotować. Po chwili odstawić z ognia i wyłożyć na ugotowany ryż, można posypać szczypiorkiem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
kurczak z papryką, marchewką, ananasem w sosie słodko- kwaśnym




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94646 Napisanych postów 364624 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669619
cod123
Kurczak Generała Tso:

500 g udźca kurczaka bez kości
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
ryż
papryczka chilli
opcjonalnie szczypiorek

SOS:
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Kuraka pokroić w kostkę.
ryż ugotować.
W miseczce wymieszać składniki sosu
Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej na grubość ok. 2 cm. Gdy tłuszcz będzie gorący doprawić mięso solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej
Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić je na inną stronę.
Odlać większość tłuszczu pozostawiając ok. 2 łyżek. Dodać pokrojoną papryczkę chili, wlać sos, wymieszać i zagotować. Po chwili odstawić z ognia i wyłożyć na ugotowany ryż, można posypać szczypiorkiem.

dziękuje , super

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Pizza ryżowo-gryczana z oscypkiem i kurczakiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
czuję się jakby ktoś dokonał gwałtu na moich kubkach smakowych i gruczołach ślinowych Wciągnąłbym wszystko i poprosił o dokładkę
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ra faello

Następny temat

Podwojnie zielony omlet

WHEY premium