lodzianin- który kurczaczek Cię interesuje? Generała Tso, czy ten drugi?
Bułki do burgerów:
100 g mąki ryżowej
350 g mąki pszennej pełnziarnistej
250 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru (ja dałam ksylitol)
2 paczki suszonych drożdży (po 8 gram)
80 ml oleju (dałam rzepakowy)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozstrzepane
żółtko plus łyżka mleka do posmarowania bułek
sezam lub inne ziarna do posypania
przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać na 220 stopni
2. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go olejem
3. ciepłą wodę (nie gorącą) wlać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na ok 5 min w ciepłym miejscu do momentu aż pojawią się bąbelki (będą sie pienić)
4. mąki wymieszać z solą w osobnej misce
5. do mieszanki drożdżowej dodać olej, jajko i mąki
6. wymieszać dokładnie najlepiej ręką
7. ciasto przenieść na blat posypany mąką i wyrabiać (jak będzie za bardzo klejące to dodać trochę mąki, ja musiałam dodać- wszystko zależy od rodzaju używanej mąki)
8. ciasto podzielić na 6 lub 8 części (w zależności od tego jakie duże bułeczki chcemy mieć, ja podzieliłam na 6)
9. uformować bułeczki i położyć na blaszce w odstępach, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
10. wysmarować bułeczki żółtkiem z mlekiem i posypać ziarnami.
11. piec ok 15 min
smacznego!
PS. Wyszły bardzo dobre w smaku, ale troszkę suche (mi to nie przeszakdzało), myślę że to kwestia użycia mąki pełnoziarnistej i zmieszania ją z ryżową. Z samej mąki pszennej bardziej by wyrosły
http://www.sfd.pl/DT_cod123-t1098138.html
moje zmagania w Kuchni: http://www.sfd.pl/[BLOG]_COD_w_kuchni-t1121985.html