ArthassNa masie można korzystać z tłuszczy również, które dostarczają 9kcal na 1g, czyli około 3x więcej niż węglowodany. Czyste tłuszcze nie posiadają białka :) Nie jestem specjalistą od układania diet dla sportowców, ale tak ogólnie liczy się też sam stosunek węgli do białka i tłuszczy. Tak z doświadczenia (mojego i innych), na dłuższą metę białka nie powinny stanowić więcej niż 30% makroelementów - to znaczy w takiej ilości jest to bezpieczne dla wydolności narządów w dłuższej perspektywie. Czy białka sycą, tego tak do końca nie wiem. Tłuszcze na pewno sycą. Białka natomiast wymagają dużego zapotrzebowania energetycznego podczas metabolizmu - nawet połowa energii dostarczanej z białek może być wykorzystywana na sam proces ich trawienia. Stąd diety wysokobiałkowe będą raczej sprzyjać redukcji wagi niż jej przybieraniu :) Ludzie na dietach wysokobiałkowych-wysokotłuszczowych jak dieta Kwaśniewskiego często tracili wagę bez żadnej lub przy minimalnej aktywności fizycznej.
Ale nie mówmy dieta wysokobiałkowa, gdzie spożycie białka jest bardzo często powyżej 40%, a czasem bliskie 50% ja tutaj mówie o "lekkim" przeskoku na większą ilość.
Mniejsza o to, wyjaśnione zostało
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html