SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy mogę ugotować ryż i brokuł w jednym garnku ?

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3589

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11152 Napisanych postów 51613 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Siemka, mam tylko dwa garnki a potrzebuję ugotować ryż, brokuł i pierś z kurczaka, czy mogę w jednym garnku ugotować ryż i brokuł ?
z góry dzięki za odp :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1145 Napisanych postów 3801 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68809
Siarkowe związki zawarte w warzywach krzyżowych (glukozynolany) w małych dawkach mają działanie bardzo prozdrowotne, dopiero w dużych dawkach (szczególnie przy małej podaży jodu) lub przy chorobach tarczycy są zagrożeniem.

To są DOKŁADNIE TE SAME związki chemiczne (lub ich pochodne), które mają działanie antyrakowe (np. sulforafan w brokułach).

One mają wielką zdolność niszczenia komórek nowotworowych. Dopiero w zbyt dużych dawkach niszczą też zdrowe tkanki.

Czyli jeśli ktoś całkiem unika potencjalnie goitrogennych substancji, to równolegle pozbawia się pożytecznego działania warzyw krzyżowych.

Tu art faftaqa:
http://potreningu.pl/articles/4304/warzywa-krzyzowe-jesc-czy-unikac/page/2 

A tu warto zajrzeć - warzywa krzyżowe zapobiegają różnym nowotworom:
http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br 4-2011 s. 1039-1046.pdf

Napisano tam na temat zagrożenia goitrogenami:
"Zagrożenie to jednak maleje w przypadku prawidłowej, mieszanej diety. Wolotwórcze działanie produktów rozpadu glukozynolanów jest zwykle tym silniejsze, im mniejsza jest podaż jodu. Z tego względu istotne jest, aby spożycie warzyw kapustnych związane było z obecnością w pożywieniu jodu (9). "

Czyli zdrowy człowiek, który kilka razy w tygodniu jada w umiarkowanych ilościach surowe kapustne, cebulę, czosnek - nie musi się obawiać.
Bać się muszą fanatycy zdrowego jedzenia, jadający non stop brokuły, unikający jodowanej soli.

Osoby z chorą tarczycą muszą uważać. Dla nich dobre są mrożone, później gotowane warzywa krzyżowe - które mają mniej aktywnych związków siarkowych, na skutek przetwarzania.
Z kolei jeśli ktoś zdrowy kupuje mrożone brokuły, gotuje je 20 minut - raczej wiele nie skorzysta z ich właściwości prozdrowtnych...

Pozdrawiam.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11422 Napisanych postów 72719 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 959015
pewnie - mozna wszystko
Jezeli ryz masz w torebce to nie bedzie problemu, gorzej jak jest sypki wtedy sobie tego nie wyobrazam
Poza tym przejdzie na pewno smakiem brokuła , co kto lubi ale ugotować razem mozna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
Nie polecam gotowania czegokolwiek w tych woreczkach, jak juz takie masz to wysyp z niego i gotuj sam bez uzycia tej torebki

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14699 Napisanych postów 53256 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 401012
stojeden
Nie polecam gotowania czegokolwiek w tych woreczkach, jak juz takie masz to wysyp z niego i gotuj sam bez uzycia tej torebki


Why?

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 62 Wiek 4 lata Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3393
Bo lepiej wychodzi to szczególnie jak dodasz jakiejś dobrej oliwy i można też kostkę wrzucic rosołową i przyprawic wtedy jest taki złociisty kolor i ten smak... jakby z restauracji ;D

RAZ RAZ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
Wiemy co siedzi w plastiku, nalezy go omijac szerokim lukiem + podczas gotowania w woreczku inne potencjalnie niebezpieczne substancje moga sie "przeniesc" do naszego kedzenia

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17727 Napisanych postów 132244 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1461075
Zalezy jeszcze jakie brokuły świeże czy mrożone, najlepiej pod koniec gotowania dorzucić by się ciapa nie zrobiła.
Możesz tez wyjąć ryż a wrzucić brokuły, ryż tak szybko nie stygnie jak jest np w woreczku.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
a najlepiej to brokuły na surowo, bądź naprawdę krótko je gotować, krótko mam na myśli minuta, dwie maks.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 2221 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 260326
Czemu najlepiej na surowo? Żadna przyjemność.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
bo brokuły, jak i kilka innych warzyw, jak np. kalafior, powinien być spożywany na surowy, gdyż wszystko co najlepsze tracą podczas gotowania.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 2221 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 260326
Ale zyskuja smak nie dałbym rady zjeść na surowo niestety
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja

Następny temat

Jaka waga

WHEY premium