Szacuny
20
Napisanych postów
167
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
7715
Witam!
Podane niżej proporcje są podane w kolejności - nasycone : jednonienasycone: wielonienasycone
Chciałem się dowiedzieć jak duże odstępstwa od 1 : 1 : 1 są dozwolone. Pytam bo ciężko jest to przeliczać gdy zmieniam źródła składników odżywczych.
Np. jak zamienię lniany olej + twaróg za makrele to z 1 : 1 : 1 robi się 1 : 1,4 : 0,9 .
Zamiast kury schab 1 : 1,4 : 1,1 itd. i wiadomo białko leci trochę na minus...
Jest sens w ogóle zawracać sobie tymi proporcjami tłuszczowymi du..e? , Bo na upartego można by jeszcze liczyć pojedyncze kwasy i ich proporcję, makro i mikro elementy zawartość błonnika itd.
Na dzień dzisiejszy pilnuję tylko puli kcal i proporcji składników odżywczych (B/T/W) i nie rozbijam tego ma makro i mikro...
Pozdrawiam!
Zmieniony przez - p0mp@ w dniu 2016-03-12 15:34:37
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6285
Napisanych postów
76120
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755325
Stosunek zdecydowanie ok. Nie musisz w każdy posiłku sprawdzać stosunku kwasów tłuszczowych. Ważne żeby czasami spojrzeć w tabele jak masz wątpliwość jaki jest stosunek w danym źródle. Później wszystko robisz już intuicyjnie.
Szacuny
45
Napisanych postów
544
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
6789
Chciałbym się dołączyć do pytania. Do tej pory nie zawracałem sobie głowy tymi proporcjami, ale poczytałem i się zastanawiam.
Jestem na low carb i mam w diecie takie tłuszcze: Orzechy włoskie, laskowe, karkówka, łosoś, pstrąg łososiowy, masło klarowane, masło osełka, suplement ostrovit omega3, jaja. Smażę na oliwie, oliwy używam również do sałatek.
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294223
Nie musisz bardzo dokładnie Fajnie jakby proporcja wynosiła 1: 1: 1 Jednoniasycone : Wieloniasycone : Nasycone Stosuj różne źródła raz pstrąg właśnie, raz karkówka
Powyższe źródła bardzo dobre Ważne żeby nie było np jak to bywa 1- jajecznica + oliwa 2-4 kurczak + ryż i oliwa 5. twaróg z oliwą :P
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6285
Napisanych postów
76120
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755325
Zalecana to ok 1:1, 1:2. Wyliczasz na podstawie tabel sprawdzając zawartości tych kwasów tłuszczowych w źródłach tłuszczów. Wystarczy wiedzieć co jest czego źródłem.