SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jaki chleb ???

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3258

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 33138 Napisanych postów 23209 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278150
Sklad z opakowania podalem wyżej.Chleb orkiszowy z 5 składników. Jem taki bo lubie bo mma dobry sklad przynajmniej na opakowaniu. Robiłem masę i redu jedzac taki chleb .efekty cielesne widziałem wiec nie będę z chleba reeztgnowal..Jasny może dlatego ze foto z bliska z lampa



Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2016-08-25 15:45:44

Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2016-08-25 15:47:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
" mąka orkiszowa , żytnia , zakwas, sól , woda"
Tak mąka żytnia, jak orkiszowa mogą być i najprawdopodobniej są mocno oczyszczone, co sprawia, że pieczywo jest lżejsze, ale ma drastycznie mniej wartości odżywczych, bo one są głównie w otrębach. Dopóki nie ma napisu, że większość mąki jest pełnoziarnistej (przynajmniej połowa, 1/3 ), to jesz mniejszą czy większą watę.
To, że w składzie jest tylko mąka , woda, zakwas/drożdże i sól, nie przesądza o jakości pieczywa, bo ze 100% białej bezwartościowej mąki, też można upiec chleb.
W Twoim, na oko, jest 95% białej mąki, a 5% razowej.
Warto spróbować kilka razy upiec chleb w domu, wtedy będziesz dopiero miał porównanie. Ja weźmiesz 50% razowej mąki i 50% całkiem białej - wyjdzie Ci o wiele ciemniejszy chleb, niż ten ze zdjęcia.

Ja bym zapytała w tej piekarni o szczegóły, tzn. żeby Ci podali typ mąk, z których robią ten chleb.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 33138 Napisanych postów 23209 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278150
Patrzę na skład i staram się wybierać najmniejsze zlo bo idąc takim tokiem jak ty proponujeszz to szlo by zwariować i cxxlowiek wszedzzir będzie weidzial podstęp i oszustwo. Analizując swoja dietę to chyba z gotowcow jem tylko chleb i czasem. Tuńczyka i jakaa rybkke a tak to ze wszystkiego zzrezygnowalem a w paranoje nie chce popadać ze sklad z opakowania jest oszukany.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
dobrze, rozumiem, ja zakupiłem dzisiaj taki chlebek, skład:
mąka żytnia 2000 (50%)
woda,
mąka pszenna 750,
mąka żytnia 720,
drożdże,
sól.
Co o nim sądzicie ?








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
Skład może być prawdziwy, tylko "mąka żytnia" może być różnego typu , tzn. może być w różnym stopniu oczyszczona z otrębów:
http://piekarstwo.ubf.pl/readarticle.php?article_id=10

Zobacz, ile jest typów mąki. Z razowej żytniej wychodzi ciemnobrązowy, dość ciężki i gliniasty chleb, z jasnej - lekki i jasny w kolorze. Widziałam żytnie chleby tak waciate, że dwoma palcami dały się zgnieść do grubości prawie naleśnika... Z razowym żytnim tak się nie da zrobić za skarby.
I to jest ta różnica. Kierowanie się "krótkim składem" itp. nie ma sensu, bo w krótkim składzie może być biała mąka, sól, woda, drożdże...Krótko, ale nie zdrowo. Dobrze, że nie ma polepszaczy itp. ale nie jest to i tak zdrowe pieczywo.
Niewielka ilość takiego pieczywa w diecie nie powinna zaszkodzić, ale jeśli ktoś jada dużo i często, to już lepiej poszukać czegoś lepszego lub samemu piec.
Te wszystkie jasne, lekkie , pulchniutkie, przypominające chleb tostowy, chleby żytnie, orkiszowe w piekarniach, posypane z wierzchu ziarenkami, żeby ładnie wyglądały, to jest po prostu jeden wielki pic na wodę dla nieświadomych konsumentów.

Już pomijam to, co napisał @krzykacz - pewnie z 80% chlebów jest w ogóle oszukana co do składu, więc nie ma sensu analizować etykietek, bo to i tak kłamstwa.
Jeśli nie ma etykiety na chlebie w piekarni, a nazywa się "orkiszowy", to z wielkim prawdopodobieństwem orkiszu jest tam na lekarstwo, jako dodatku, a większość to mąka pszenna. To samo, co margaryny "z masłem", gdzie jest go 3%.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
sadasa - już nieźle, bo jest 50% mąki żytniej 2000 czyli razowej. Takie pieczywo już można jeść. Lepiej by było, gdyby był w składzie naturalny zakwas, zamiast drożdży, bo na zakwasie jest najzdrowsze pieczywo, ale i tak do przyjęcia.

Jak kupuje się dobrze upieczony chleb żytni czy pszenny na zakwasie, to widać wewnątrz tych pęcherzyków w środku, że one są lśniące - po tym można poznać czy ten chleb tak naprawdę rósł na tym zakwasie, bo od działania enzymów drożdży i baterii z zakwasu, zmienia się wygląd mąki na bardziej "aksamitny" i chleba po upieczeniu.
Jeśli nie ma tego połysku, to znaczy, że poszli jakoś na skróty i może zakwas jest w składzie, ale chleb rósł za szybko i ten zakwas go nie przerobił, jak należy. To tak z moich obserwacji przy pieczeniu.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-25 16:34:15
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
znaczy pisze jeszcze pod tym "wyprodukowany na naturalnym zakwasie" ale zapomniałem dopisać ;]
jeszcze chciał bym się zapytać jak go mam wpisać do diety??? jako normalny chleb razowy?? bo na potreningu.pl nie mogę znaleźć "chleb mieszany razowy" bo tak pisze na etykiecie .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
Nie chcę Cię martwić, ale jeśli w składzie są i drożdże i zakwas, to najprawdopodobniej zakwas dodano w małej ilości dla smaku i polepszenia struktury pieczywa, ale chleb rósł na drożdżach, czyli szybciej, niż na zakwasie.
Piekarzom się spieszy, a prawdziwy chleb na zakwasie rośnie długo, stąd idą na skróty i robią różne sztuczki. Nie jest to jakaś straszna wada, ale lepiej, by był sam zakwas, bo wtedy chleb rośnie wolniej i substancje antyodżywcze są unieszkodliwiane w tym czasie przez bakterie i drożdże.

W 100% razowym pieczywie ma to znaczenie, bo im więcej otrębów, tym więcej tez składników antyodżywczych. Lepiej, by mąka została dobrze przefermentowana przed pieczeniem przez zakwas.
100% razowe pieczywo na drożdżach nie jest specjalnie zdrowe, może szkodzić wrażliwszym osobom na żołądek.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 679 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3873
A co do wpisania w diete to sadzisz ze moge to wpisac jako chleb razowy? Czy nie będzie to podobny skład ? Jeśli chodzi o węglowodany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 637 Napisanych postów 19268 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 852245
oby dwa, wygládaja slabo, pierwszy widac na oko ze bialy,
drugi z kolei jak by byl karmelizowany by tylko koloru dodac,

prawdziwy dobry chleb nie bedzie tani to po 1
po 2 bedzie ciemny + jakies ziarna czy cos
po 3 bedzie ciezki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nowa dieta (pod szkołę) do oceny

Następny temat

Ćwiczenia na siłę :) :)

WHEY premium