Ania wrzucam Ci definicję BMR:
Podstawowa przemiana materii (PPM) (ang. Basal metabolic rate) - najmniejsze tempo przemiany materii zachodzące w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, znajdującego się w stanie czuwania, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego, komfortu cieplnego, który na 12 godzin przed badaniem nie spożywał żadnych posiłków, po 3 dniach diety bezbiałkowej i po co najmniej 8 godzinach snu.
Czyli to ilość kalorii która jest niezbędnym minimum!! :D Odejmujesz więc kalorie od tej drugiej wartości która uwzględnia aktywność fizyczną.
Niestety powszechne jest, że nawet dietetycy przepisują absurdalne diety błędnie podstawiając wartości do wzorów. Szczerze- to nawet nie chce mi się tego komentować :P
Napisałaś: Od wielu lat jem w okolicy 1300-1500 kcal.
I zastanów się do czego Cię to doprowadziło??
Spokojnie bez glutenu można jeść 1800-1900 i więcej. Popatrz po dziennikach bo wiele dziewczyn nie je glutenu tutaj, np. ja a wpisuję dokładnie dania jakie jem więc będziesz miała pogląd na to co można jeść.
Na pocieszenie powiem Ci, że chleb można jeść. Ale trzeba sobie zrobić :D Ja robię regularnie chleb gryczany.
Z węglowodanów masz do wyboru: kaszę gryczaną, jaglaną, ziemniaki, bataty, wszystkie owoce, ryże, makarony kukurydziane czy ryżowe (ale nie za często bo są przetworzone), mąki bezglutenowe- gryczana, ryżowa, kukurydziana i inny bardziej wymyślne: kokosowa, z ciecierzycy, jaglana,
płatki jaglane, płatki ryżowe czy płatki gryczane. Wszystkie te produkty są teraz powszechnie dostępne w sklepach.
Więc jedynym problemem jest nastawienie i strach spowodowany zmianą przyzwyczajeń.